Obecny czas: Śro, 01.07.2026, 1:58

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
PUNTO I - problem z niepalącym cylindrem 
Autor Wiadomość

Post PUNTO I - problem z niepalÄ…cym cylindrem
Witam
punto I 1997, 1.2 60 KM, wtrysk jednop., 97 tys przeb.
Problem: Po zapaleniu zimnego silnika nie pali jeden cylinder, trwa to do 10 sekund potem wszystko wraca do normy.
Wymieniłem przewody, bez zmian, wsadziłem stare świece bez zmian.
Jak silnik jest ciepły problemu nie ma lub trwa bardzo krótko, poniżej 1 sek czyli nie da się tego wyczuć. W czasie deszczu się nasila, ale nie brałbym tego za pewnik.
Jedna świeca (za każdym razem w tym samym cylindrze) była wyraźnie inna od pozostałych, cały gwint czarny, kleiscie zaolejony, pozostałe normalne.
Po nagrzaniu silnika w czasie jazdy nie wyczuwam ĹĽadnych zmian w dynamice, draganiach itp.
ProszÄ™ o sygestie na temat moĹĽliwych przyczyn. Pozdrawiam

Pon, 08.08.2005, 16:56

Miejscowość: Szczecin
Post Punto 1,2
Masz do zrobienia luzy zworowe /płytki/.

Wto, 16.08.2005, 20:04

Dzięki za sugestię. Czy fakt, że zrobiłem w takim stanie około 1000-1500 km nie mógł doprowadzić również do np wypalenia gniazda zaworu czy uszkodzenia grzybka zaworu? Czy miałeś podobne symptomy i wystarczyła tylko regulacja? Pozdrawiam.

Wto, 16.08.2005, 20:49

Miejscowość: Szczecin
Post punto
Nie myśl o najgorszym,nigdy nie miałem Punto ja tylko naprawiam takie i inne wynalazki.

Wto, 16.08.2005, 21:41

No to ładnie, ja jestem urodzonym pesymistą, więc myślę właśnie o najgorszym! Dzięki.

Śro, 17.08.2005, 9:47
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ]