Obecny czas: Pon, 20.04.2026, 14:31

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
CC skład mieszanki paliwa 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Miejscowość: krakow
Samochód: Cinquecento 704 Aisa
Post CC skĹ‚ad mieszanki paliwa
Orientuje sie ktoś gdzie można znaleźć śrubkę od regulacji składu mieszanki w tym gaźniku, lub dobrego mechanika który by mi wyregulował w Krakowie lub okolicach. Autko zaczęło mi teraz więcej spalać w trasie 7 a w mieście 10. Pozdrawiam

Śro, 16.04.2008, 15:10
Awatar użytkownika

Samochód: Sierra 2.0 DOHC
Post Re: CC skĹ‚ad mieszanki paliwa
witam i odrazu pytam;) jaki masz gaĹşnik -Weber czy Aisan;)
pozdrawiam:)

Czw, 17.04.2008, 21:04
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: ignorant motoryzacji
Samochód: hiszpański szajs
Aisana ma .. nawet w stopce to pisze :>
W przypadku aisana regulacja mija sie z celem, często lepiej kupić cały nowy gazior, ale są fanatycy co dłubią z nim.

Pią, 18.04.2008, 9:24
Awatar użytkownika

(no tak...-ale przyzwyczajam się dopiero do "skórki" forum, więc na razie połowy rzeczy nie widzę;))
co do regulacji...hmmm...generalnie proponuję najpierw zająć się Sondą Lambda, sprawdzić jak działa co wykazuje, czy dobrze funkcjonuje, dopiero później się brać za regulację Aisana...
jeśli chodzi o technikę, to oczywiście jak zawsze jest od tego śrubka regulacyjna, ale Aisan jest takim wynalazkiem,że nawet mechanicy na jego widok idą na chorobowe... :mryellow:
Dla tego najlepiej pójśc z tym do DOBREGO warsztatowca i pogodzić się z niecienką suma jaką poda, chyba że masz ochotę kupować nowy gaźnik...
taka regulacja może kosztować jakieś 70-200zł(kazdy inny gaźnik :mryellow: )
do nawet 250zł-300zl-350zł (Aisan)

Dla tego uprzedzam,żeby wczesniej sprawdzić co mozliwe, zanim rzucisz się do regulacji, (sam, albo wykładając sporą forsę), żeby nie było,że dla przysłowiowej "wygiętej blaszki od przepustnicy wymieniasz cały układ wtryskowy " :mryellow:
sondę kupisz za grosze i zamontujesz sam lub za grosze, a ona tez może byc podejrzana o problemy ze składem;)
co do regulacji...
odsyłam Cię do takiego linka (bo nie biorę na siebie odpowiedzialnosci za regulację czegokolwiek w Aisanie :mryellow: )
http://www.centomania.pl/manuale/index. ... tail&id=14

Ty tez powinieneś wziąśc ze mnie przykład i ta odpowiedzialność oddać w ręce odpowiedzialnego i wykwalifikowanego mechanika, który nie ma problemów z babraniem się w Aisanie;)

Pią, 18.04.2008, 11:40
Awatar użytkownika

Co do gaźnika to wszystko dobrze chodzi prócz spalania i to że non stop katalizatory sypią się. Rozmawiałem przed chwilą z mechanikiem i potwierdził moją tezę że katalizator może psuć sie przez zbyt bogatą mieszankę w paliwo.

Pią, 18.04.2008, 14:50
Awatar użytkownika

oczywiście, Gdy potrzebny jest większy wydatek przepływu gazów spalinowych przez katalizator zaczynają się problemy i katalizator się przytyka, ale nieprawidłowa regulacja składu mieszanki nie jest jedynym mozliwym powodem usterki...zastanawiam się...czy zatkany katalizator jest jedyną usterką?Sam z siebie katalizator powoduje juz parę problemów... pewnie moc silnika spadła, obroty nierówno chodzą, etc...zobacz jeszcze na wszelki wypadek czy przypadkiem nie masz zanieczyszczonego (zatkanego) filtra powietrza, albo
niewłaściwy poziom paliwa w komorze pływakowej, może także występowac niewłaściwa regulacja przymknięcia przepustnicy, wadliwe działanie układu rozruchowego, zanieczyszczenie dyszy paliwa (rzadziej powietrza) biegu jałowego lub otworków paliwowych w gardzieli gaźnika, nieszczelność układu zasilania, kupa spraw poza/lub/wraz z nieprawidłową regulacja składu mieszanki (która w starszych silnikach była zreszta raczej regulowana na stałe, więc ktos później musiał się tym ostro pobawic...:/)

Przypuszczam,że jakikolwiek masz problem, jest on troszke bardziej skomplikowany niż to opisujesz, juz sam zły skład mieszanki powoduje wiele zniszczeń, niewyregulowany przez dłuzszy czas-proponuję więc jednak wizytę u "lekarza" który wszystko obada jak nalezy;)

Pią, 18.04.2008, 15:58
Awatar użytkownika

Na obecna chwile to katalizatora nie mam. Jeszcze sprawdzę sondę Lambda bo była wymieniana ale na używaną.

Pią, 18.04.2008, 16:22
Awatar użytkownika

oczywiście,że sprawdź-to podstawa ! :wink:
no i na Boga-nie kupuj używanych jeśli Ci miły silniczek-można jeździć na używanej, ale jak jest 'spsuta" to po jakimś czasie silnik dostanie wariacji i może to być dla jego stanu naprawdę nie przychylne;)
sondy do starszych silników zresztą są tanie-więc nie ma co oszczędzać;)

Pią, 18.04.2008, 18:08
Awatar użytkownika

Sprawdziłem napięcie na sondzie tak jak jest to opisane na centomani (jeden przewód miernika do styku sondy a drugi do masy) i napięcie mi wyszło do wyłączenia się ssania 0,134 V po wyłączeniu zaczęło spadać. Według tego co jest podane na centomani to powinno być 0,9-1 V. Sonda zużyta??

Pią, 18.04.2008, 18:19
Awatar użytkownika

sonda powinna podczas pomiaru mieścić się w zakresie w zakresie 0,97-1,03 v , wygląda na to,że jest zwalona, powinienes odczuwać ostatnio większe spalanie,generalnie wszystko mi wyglada na sondę, bo jak zaburza się skład mieszanki to wszystko sie kumuluje na bogu ducha winnym katalizatorze, który poprostu niedomaga z oczyszczaniem spalin...;)

Pią, 18.04.2008, 20:07
Awatar użytkownika

THX za pomoc. Zakupie sondę po wypłacie i pozostanie mi testowanie po założeniu. Mam nadzieje ze już będzie wszystko oki. Pozdrawiam i jak co to dam znać ;)

Pią, 18.04.2008, 20:36
Awatar użytkownika

no i bardzo dobrze, sondę dostaniesz zdrową nawet juz za stówkę (no w sumie to taki low-cost, ale działać będzie;))

no i będę czekac na rezultaty:) Do tego czasu może popytam znajomych co i jak z tą regulacją,może jest jakiś sposób żeby ruszyć to posractwo tak,żeby nic nie spartolić przy okazji :mryellow: :mryellow: :mryellow:

Pią, 18.04.2008, 21:31
Awatar użytkownika

Fajnie jak by Ci sie coś więcej udało dowiedzieć na temat regulacji mieszanki. Najlepiej to jak by wymiana sondy wszystko załatwiła i nie trzeba by było już przy gaźniku grzebać.
Pozdrawiam

Sob, 19.04.2008, 13:18
Awatar użytkownika

Wymieniłem dziś sondę. Zaraz po wkręceniu sprawdziłem czy dobrze wskazuje i napięcie miałem 0,94-0,95V. Po starej było widać że jest przegrzana i w niektórych miejscach poprzepalana. Na razie pozostaje cierpliwie poczekać na efekty czy spalanie coś spadnie.

Sob, 17.05.2008, 11:49
Awatar użytkownika

Po samej wymianie sondy spalanie spadło z 10 na 9l/100km. Wyregulowałem gaźnik, wymieniłem filtr powietrza i spalanie w Krakowskich korkach jest na poziomie 7,5l/100km.

Nie, 13.07.2008, 12:42
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ]