Obecny czas: Pon, 20.04.2026, 4:55

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
A6 2,6 V6 - Climatronic nie grzeje - co to może być??? 
Autor Wiadomość

Post A6 2,6 V6 - Climatronic nie grzeje - co to moĹĽe być???
Jak ustawiÄ™ nawet na najwyĹĽszÄ… temperaturÄ™ (Hi), z nawiewĂłw dmucha i tak zimne powietrze. Climatronic w ogĂłle nie reaguje na zmianÄ™ temperatury - czy dam LO, czyli najniĹĽszÄ…, czy Hi, czyli najwyĹĽszÄ…, temperatura powietrza z nawiewĂłw jest taka samo zimna.

Jedynie jak załączę klimę, to pożądnie chłodzi, ale nie o to chodzi, bo ja potrzebuję, żeby grzało.

Może ktos ma doświadczenie z tym problemem w tym aucie?

Moje domysły są następujące:
- padł silniczek klapki, która otwiera kanał z nagrzewnicy (jak się tam dostać? Rozbierał ktoś to kiedyś? Gdzie sie to znajduje?)
- padła pompa wody (w sumie auto mi się grzeje do 100'C i dopiero włączają się wiatraki na chłodnicy - sprawdzałem na postoju)
- padła nagrzewnica
- padł mi termostat (nie wiem co to ma do rzeczy, ale może coś się tyczy problemu)

Wie ktoś jak można sprawdzić pierwsze 3 domysły? Który jest najbardziej prawdopodobny?

Pon, 16.06.2008, 5:13
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sląsk
Post Re: A6 2,6 V6 - Climatronic nie grzeje - co to moĹĽe być???
pompa wody ci nie padla bo bys nie jezdzil , a ze sie grzeje do 100 s i sie wlacza wiatrak to - tak ma byc
termostat , teĹĽ nie , bo ogrzewanie bierze sie z malego obiegu ukladu chlodzenia , a nie z duĹĽego .

Pon, 16.06.2008, 8:02

W sumie masz rację - to raczej nie od termostatu, bo faktycznie ogrzewanie jest z małego obiegu...

Jak można sprawdzić pompę wody? W sumie wydaje mi się ona bezawaryjna. Jest napędzana z paska rozrządu, a łopatki przecież nie mogły się połamać... Łożysko też nie, bo by głośno chodziło, albo widać byłoby, że się nie kręci... Co innego może być...?

Skombinowałem jak odczytać błędy na climatronicu. Później sprawdzę co mi pokaże.

Pon, 16.06.2008, 11:52

Odczytałem błędy na climatronicu:
11.3 - potencjometr silnika klapy centralnej, czasem przerwa
11.4 - potencjometr silnika klapy centralnej, czasem zwarcie
11.6 - potencjometr silnika klapy centralnej, uszkodzenie
11.7 - klapa centralna ,czasem blokowana
13.5 - klapa nogi/odszraniacz, ciągła blokada
29.4 - detekcja poslizgu pasa "hard", sporadycznie
05.4 - czujnik temperatury zewnętrznej, przdó, czasem zwarcie
06.1 - (G110) czujnik temperatury chłodzenia silnita ECT, klimatyzacja ciągła przerwa
07.3 - czujnik temperatury świeżego powietrza, czasem przerwa
08.5 - klapa regulacji temperatury, ciagła blokada

Jest trochÄ™ tego...
Błąd 13.5 i 8.5 jest w wyniku zapętlenia silnika, więce pewnie trzeba go usunąć pod VAG-iem. Silnik centralnej klapy i regulacji powietrza muszę rozebrać, przeczyścić i rozruszać.

Teraz kwestia reszty... Niby klimatyzacja jest zablokowana, ale normalnie chłodzi. Czujnik temperatury zewnętrznej też cały czas działa.

Generlanie błędy mnie mało i interesują, muszę tylko usunąć problem z klapą regulacji temperatury i klapy centralnej. Gdzie się one znajdują? Gdzieś na forum czytałem, że pod maską, a na innym, że pod kokpitem.

Wto, 17.06.2008, 5:16

Dziś tak mnie wzięło na rozbieranie i coś zauważyłem...

Powiedzcie mi, czy to jest silniczek od klapy sterującej (ostatnie zdjęcie - widoczne układ białych ramion podłączonych chyba do silniczka) strumieniem zimne/ciepłe powietrze? Czy to jest tzw. klapa centralna?

http://www.autogielda.pl/?modul=pokazzdjecie&nroferty=37672193&nrzdjecia=1&szerokosc=640&wysokosc=480

To cięgno w ogóle mi nie zmienia położenia niezależnie, czy włącze obieg zamknięty (działa), nadmuch na górę (działa), na szybę (działa), na dół (działa). Jedyne co nie działa, to właśnie ciepłe/zimne powietrze.

Wto, 17.06.2008, 18:46

Doszedłem...
To, co opisywałem wcześniej słusznie wzbudziło moje podejrzenia. Te ramiona są właśnie od klapki, z tym, że szukać należy z drugiej strony dużej puszki.

Przyczyną braku ogrzewania jest silniczek klapki. W Audi 100 C4/A6 znajduje się on na podszybiu, mniej więcej pod wycieraczką. Z boku dużej puszki jest mała plaskitowa puszka, przykręcona na kilka śrub. Pod nią znajduje się 7V silniczek, który otwiera i zamyka kanały zimnego/ciepłego powietrza.
Jak tylko go zdemontowałem i przełączyłem ręcznie klapkę, w aucie normalnie zaczęło grzać.

Dostęp nie jest taki zły, ale nie obejdzie się bez wymontowania wycieraczek, ich mechanizmu i wszystkich plastików spod szyby.

Teraz muszę sprawdzić co jest z silniczkiem.

Czw, 19.06.2008, 5:31

Z ciekawości dzwoniłem do serwisu, bo tylko oni mają dostęp do takich części. Krzyknęli 550zł... :/ Używane stoją po 150zł.

Rozebrałem więc najpierw sam ten silniczek. Okazało się, że wystarczy przetrzeć palcem szczotki, bo zrobił się na nich nalot i skutecznie izolował przepływ prądu. Po założeniu wszystko wróciło do normy. :mryellow:

Co ciekawe, sam climatronic dalej pokazuje masę błędów, ale działa bez zarzutu i posiada wszystkie funkcje. Tak więc nie ma co ingerować, skoro jest wszystko okey. ;)

THE END

Pon, 23.06.2008, 5:12
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ]