Obecny czas: Wto, 28.04.2026, 6:18

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
problemy przy odpalaniu volvo 1.9td 
Autor Wiadomość

Miejscowość: bytom
Post problemy przy odpalaniu volvo 1.9td
witam po raz pierwszy na forum. mam problem z moim volvem a mianowicie
- jak go odpalam pali od razu z tym że silnik pracuje bardzo nieregularnie a z tłumika wydostaje sie dym niebieskawo-biały dość dużo tego jest. po dodaniu gazu lub przygazowaniu silnik tak jakby zaczynał głośniej pracować ale chodzi idealnie równo.
- jak postoi tak z 8 godzin lub jak przestygnie powiedzmy 2-3godziny to też tak jakby nie palił na 1 gar
- silnik nie dymi podczas jazdy nawet przy gwałtownym wcisnięciu gazu )wiadomo jak na diesla trochę daje ale są to ilości niewidoczne w lusterku)

- wtryskiwacze mam po remoncie
- ciśnienie na cyl. 1 - 28
2 - 28
3 - 29
4 - 27

moĹĽe ktoĹ› wie jaki jest tego problem.

Nie, 11.11.2007, 12:01
Awatar użytkownika

Miejscowość: Biała Podlaska
Najprawdopodobniej problem tkwi w świecach żarowych. Mogą pobierać prąd ale nie grzeją lub jedna albo dwie są spalone.

Nie, 11.11.2007, 12:10

no właśnie świece poniekąd też były sprawdzane nie wiem w jaki sposób bo z tego co wiem to żeby je sprawdzić trzeba je wykęcić i sprawdzić jak grzeją

Nie, 11.11.2007, 12:13
Awatar użytkownika

No w sumie niekoniecznie, po wyjęciu wtryskiwaczy i włączeniu stacyjki widać jak grzeją świece. Można by jeszcze sprawdzić ustawienie kąta wtrysku pompy ale czepiłbym się jednak świec.

Nie, 11.11.2007, 12:33
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sląsk
tylko wykrecajac swiece zarowa sprawdzisz jÄ… czy jest dobra (w domowych warunkach)

Nie, 11.11.2007, 15:28
Awatar użytkownika

A czy równo grzeją też w ten sam sposób sprawdzi ? Najprościej wyjąć wtryskiwacze ale to inna bajka :)

Nie, 11.11.2007, 19:10
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sląsk
to nie jest najprostrzy sposób , wykrecenie wtryskiwaczy wiaze sie z daniem nowych podkładek (jesli są) a roboty tez wiele .
zmierzyc tez nalezy jakie napiecie dochodzi do swiec , bo moze sie okazac ze nie 12 V a np. 8 ostatnio tak mialem , masa była słaba

Pon, 12.11.2007, 9:42
Awatar użytkownika

A i owszem z tym napięciem to 100% racji. Jakby nie patrzył to i tak d.....a z tyłu można zaryzykować i wykręcić wszystkie świece połączyć mostkiem i + i - i wtedy sprawdzić ale też roboty nie mało. oczywiście bieguny łączyć oddzielnie :)

Pon, 12.11.2007, 18:15

tak jeżeli chodzi o masę to jest dobra silniczek kreci bez najmniejszych problemów, musze chyba podjechać i sprawdzić ustawienie poczatku wtrysku, z tego co sie dowiedziałem można ja ustawić na pompie wtryskowej z tym że w samej pompie ustawia sie DYNAMICZNY POCZĄTEK WTRYSKU i w tym właśnie chyba tkwi problem

Pon, 12.11.2007, 18:48

a jeżeli chodzi o wykręcanie wtrysków to wolał bym wykręcić świece żarowe i je sprawdzić

Pon, 12.11.2007, 18:50

witam.problem nie tkwi raczej w swiecach ĹĽarowych gdyz po odpaleniu i przejechaniu 4 km i chwilowym postoju tez nie pali od razu na wszystkie cylindry :cry: moze takie objawy wskazuja na zly poczatek wtrysku??

Wto, 13.11.2007, 20:03
Awatar użytkownika

Sprawdzić kąt wtrysku trzeba koniecznie i może być jeszcze jedna przyczyna! Twój sprzęt posiada pompę wtryskową bosch czy lucas ? Bo jeżeli lucas to możliwe że pada ci "zawór przestawiania kąta wtrysku w pompie" to takie dziwne ustrojstwo z boku pompy wtryskowej i w tym przypadku bez wizyty w jakimś zakładzie naprawy pomp się nie obejdzie :(

Wto, 13.11.2007, 21:35

pompa wtryskowa lucas, i co zaobserwowałem jak odpale i chodzi tak nie równo tzn przerywa tak na 1 cylinder to chodzi cicho (taki klank nowego diesla) a jak przygazuje to chodzi równo ale zato głośniej (taki zwykły rozklekotany diesel :) ) Z TEGO CO WIEM TO JAK ZAPON JEST ŹLE USTAWINY TO TAK WŁAŚNIE KLEKOCZE (( DZWIĘK PODOBNY DO KLEKOTANIA ZAWORÓW)) JAKIEŚ SUGESTIE ??

Śro, 14.11.2007, 16:18
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ]