|
 |
 |
|
Obecny czas: Śro, 01.10.2025, 9:06
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 7 posty(ów) ] |
|
[Seat Ibiza] 1.9 TDi, 1998r (Termostat)
Autor |
Wiadomość |
cinek8
|
 [Seat Ibiza] 1.9 TDi, 1998r (Termostat)
Witam.
Musze wymienić termostat w samochodzie (Seat Ibiza 1.9 TDI, 1998r), ale nie mogę go znaleźć.
Nie wie ktoĹ› moĹĽe gdzie jest?
Z góry dziękuję.
|
Pon, 22.10.2007, 12:14 |
|
 |
DanielDD
|
Słuchaj, termostat to urządzenie które zmienia obieg płynu chłodzącego z obiegu tylko po silniku na obieg przez chłodnicę po podgrzaniu. Więc szukaj gdzieś na połączeniu przewodu płynu chłodzącego chłodnicy z silnikiem. Zazwyczaj umieszczony(termostat) przy "górnym" przewodzie w pobliżu pompy wodnej.
Pozdrawiam.
|
Pon, 22.10.2007, 19:13 |
|
 |
kamaro66
|
W tym modelu jest w bloku silnika za pompą wody przy wyjściu do chłodnicy na dole silnika. Jest on schowany pod plastikowym kolankiem przykręconym na dwie śrubki na klucz nr 10. A te kolanko jest pod podstawą pompy wspomagania.
_________________ Moje taczadła VOLVO 440 1,8i oraz CLIO 1,4
|
Wto, 23.10.2007, 5:52 |
|
 |
cinek8
|
kamaro66 napisał(a): W tym modelu jest w bloku silnika za pompÄ… wody przy wyjĹ›ciu do chĹ‚odnicy na dole silnika. Jest on schowany pod plastikowym kolankiem przykrÄ™conym na dwie Ĺ›rubki na klucz nr 10. A te kolanko jest pod podstawÄ… pompy wspomagania.
A czy, zeby sie do niego dostac to trzeba zdjac cala pompe wodna?  bo znajomy probuje mi go wymienic, ale nie moze sie do niego dostac.
|
Śro, 07.11.2007, 15:41 |
|
 |
kamaro66
|
Bez wyjmowania pompy wody! Trzeba dostać się tam w taki sposób: odkręcić pompę wspomagania jeśli jest po uprzednim zdjęciu paska napędu pompy. Pompa wspomagania jest na 3 śrubach, następnie musisz zdemontować całą podstawę pompy wspomagania też 3 śruby. Pod podstawą jest wąż gumowy ten który prowadzi do chłodnicy i jest nałożony na kolanko z plastiku które jest przykręcone na dwie śrubki do bloku silnika. Pod tym kolankiem z plastiku jest termostat! Powodzenia.
_________________ Moje taczadła VOLVO 440 1,8i oraz CLIO 1,4
|
Czw, 08.11.2007, 6:56 |
|
 |
cinek8
|
Dzieki za pomoc. termostat zmieniony
pozdrawiam
|
Pon, 12.11.2007, 16:07 |
|