|
|
Obecny czas: Pią, 19.06.2026, 16:20
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 13 posty(ów) ] |
|
ZABEZPIECZENIA SAMOCHODOWE
|
| Autor |
Wiadomość |
|
Sidewinder
|
WĹ‚a¶nie montuje sobie blokadÄ™ na skrzynie biegĂłw. Co prawawda mam jescze autoalar, ale ostroĹĽno¶ci nigdy za wiele, poniewaĹĽ cena zabezpieczeĹ„ jest nie współmiernie niska w prĂłwnaniu do utraty samochodu. Oczywi¶cie samochĂłd stoi tylko na parkingu.
A czy czego uĹĽywacie, lub co polecacie
_________________ Peugeot 206 1,1 60KM
Peugeot 406 1,8 120KM
|
| Czw, 02.10.2003, 7:21 |
|
 |
|
Tomasz
Administrator
Samochód: Rover 75 V6
|
UĹĽywamy: blokadÄ™ na kierownice, oraz "samorĂłbka" - przycisk odcinaj±cy zapĹ‚on. Przycisk znajduje siÄ™ w miejscu tylko znanym kierowcy, ktĂłre dodatkowo jest ukryte (nie powiem gdzie :P); bez jego naci¶niÄ™cia samochodu siÄ™ nie uruchomi. WĹ‚±cza siÄ™ automatycznie 10 sekund po wyĹ‚±czeniu silnika, wiÄ™c nie ma sytuacji, ĹĽe zapomni siÄ™ tego zabezpieczenia wĹ‚±czyć. A najlepsze zabezpieczenie wg. mnie to zaawansowana elektronika, czyli GPS. Pojazd moĹĽna zatrzymać w kaĹĽdym momencie i _zawsze_ wiadomo gdzie siÄ™ znajduje (dokĹ‚adnie!). Zabezpieczenie do zdemontowania praktycznie niemoĹĽliwe.
Nie ma tego drugiego, wiÄ™c oddajÄ™ gĹ‚os na samorĂłbkÄ™ (czyli w moim przypadku wĹ‚a¶nie to odciÄ™cie, o ktĂłrym pisaĹ‚em) :)
_________________ Rover 75 V6 & other...
|
| Czw, 02.10.2003, 7:27 |
|
 |
|
Sidewinder
|
Shift napisał(a): A najlepsze zabezpieczenie wg. mnie to zaawansowana elektronika, czyli GPS. Pojazd moĹĽna zatrzymać w kaĹĽdym momencie i _zawsze_ wiadomo gdzie siÄ™ znajduje (dokĹ‚adnie!).
WidziaĹ‚e¶ to wogĂłle czy tylko czytaĹ‚e¶ ??
Pomysł GPS padł w Polce bo nikogo na to nie stać i nie ma fachowej obsługi.
Ile cie taki przycisk (antynapadówka) kosztował ??
Peugeot 406 1,8 120KM
|
| Czw, 02.10.2003, 7:31 |
|
 |
|
Tomasz
Administrator
|
Sidewinder napisał(a): WidziaĹ‚e¶ to wogĂłle czy tylko czytaĹ‚e¶ ??
Pomysł GPS padł w Polce bo nikogo na to nie stać i nie ma fachowej obsługi. Czytałem. Czytałem zarówno o systemie jak i o tym, że w Polsce jest to stosowane (najtańszy samochód w jakim to zainstalowano to poprzednia generacja Seata Ibizy, w tych drogich jest tego sporo). Cytuj: Ile cie taki przycisk (antynapadówka) kosztował ??
Przepraszam, ale nie zrozumiałem pytania :) "mój" przycisk to nie antynapadówka.
|
| Czw, 02.10.2003, 7:36 |
|
 |
|
Sidewinder
|
Shift napisał(a): Przepraszam, ale nie zrozumiaĹ‚em pytania  "mĂłj" przycisk to nie antynapadĂłwka.
Dla mnie to jedno i to samo - zn. sie tak samo dziaĹ‚a. Po wĹ‚±czniu samochodu ma sie 10 sek na wci¶niecie, w przeciwnym wypadku samochd staje. To ile ??
Ah. ZapomniaĹ‚em dodać w ankiecie "piaskowania". Czy kto¶ to jeszcz robi i za ile ??
Peugeot 406 1,8 120KM
|
| Czw, 02.10.2003, 7:40 |
|
 |
|
Tomasz
Administrator
|
Sidewinder napisał(a): Shift napisał(a): Przepraszam, ale nie zrozumiaĹ‚em pytania :) "mĂłj" przycisk to nie antynapadĂłwka. Dla mnie to jedno i to samo - zn. sie tak samo dziaĹ‚a. Po wĹ‚±czniu samochodu ma sie 10 sek na wci¶niecie, w przeciwnym wypadku samochd staje. To ile ?? Wiesz, powiem Ci szczerze, ĹĽe nigdy nie my¶laĹ‚em o wykorzystaniu tego w podobnej sytuacji, tj. przy napadzie. To byĹ‚o zaĹ‚oĹĽone głównie z my¶l± o zabezpieczeniu samochodu na postuju (czyli nawet jak siÄ™ wĹ‚amiÄ™, to nie odjad±). Co do ceny - zakĹ‚adali¶my to stosunkowo niedawno, bo kilka miesiÄ™cy temu, ale nie pamiÄ™tam dokĹ‚adnie ile - kwestia kilkudziesiÄ™dzu zĹ‚otych (czyli niedrogo wg. mnie). edit:Sidewinder napisał(a): Po wĹ‚±czniu samochodu ma sie 10 sek na wci¶niecie
MaĹ‚e sprostowanko - nie ma siÄ™ 10 sek na wci¶niÄ™cie, tylko 10 sekund na odpalenie, je¶li siÄ™ tego nie zrobi to trzeba nacisn±Ä‡ ukryty przycisk ĹĽeby odpalić :) Oczywi¶cie w celu unikniÄ™cia przykrych sytuacji na ¶rodku skrzyĹĽowania gdy nam samochĂłd zga¶nie jest to zrobione tak, ĹĽe trzeba wyĹ‚±czyć silnik samemu kluczykiem (bo jak wiadomo, je¶li silnik zga¶nie sam, to stacyjka caĹ‚y czas jest wĹ‚±czona i odliczanie 10 sekund jest nieaktywne).
|
| Czw, 02.10.2003, 7:44 |
|
 |
|
Jacub
|
Ja uwaĹĽam, ĹĽe najlepszym zabezpieczenie jest takie, ktĂłre siÄ™ samemu zrobiĹ‚o. NajczÄ™¶ciej sprowadza siÄ™ to do jakiego¶ wyĹ‚±cznika w obwodzie zapĹ‚onu. Ostatnio starszy zrobiĹ‚ blokade na pedaĹ‚y (pracuje w takiej firmie, ĹĽe ma tak± moĹĽliwo¶Ä‡). Blokada na pewno nie do rozwalenia - nie to co badziewne laski sprzedawane w marketach.
Shift z Twoich wypowiedz wnioskujÄ™, ĹĽÄ™ to Twoje odciÄ™cie zapĹ‚onu to zrobione chyba z jakiego¶ kitu elektronicznego.
_________________ http://www.teampoland.prv.pl
internetowy projekt poszukiwania leku na raka
|
| Czw, 02.10.2003, 10:05 |
|
 |
|
coyote
|
Stawiam na samorĂłbÄ™, ewentualnie z alarmem w zestawie (najlepiej gdyby chĹ‚opcy od alarmu nie wiedzieli o naszym wynalazku, tak na wszelki wypadek...). Tylko musi byc zrobiona z gĹ‚ow± i pomysĹ‚em, ĹĽeby dziaĹ‚aĹ‚a i komputera nie popaliĹ‚a
~pozdro~
_________________ POZDRAWIAM SERDECZNIE!
Jak się nie da wyprzedzić, zawsze można przeskoczyć... Fiat Croma 2.0 Tie
|
| Czw, 02.10.2003, 22:11 |
|
 |
|
Sidewinder
|
A wiecei jak sie obchodzi wszystkie blokady zapĹ‚onu i immobilisery- podĹ‚±cza sie komputer pokĹ‚adowy do gniazda (tam gdzie podĹ‚±czaj± sie mechanicy w serwise)
Peugeot 406 1,8 120KM
|
| Pią, 03.10.2003, 11:34 |
|
 |
|
Tomasz
Administrator
|
Sidewinder napisał(a): A wiecei jak sie obchodzi wszystkie blokady zapĹ‚onu i immobilisery- podĹ‚±cza sie komputer pokĹ‚adowy do gniazda (tam gdzie podĹ‚±czaj± sie mechanicy w serwise) Dlatego mĂłwiÄ™, ĹĽe nie ma idealnego rozwi±zania :) Ale to i tak duĹĽe utrudnienie, bo po pierwsze w ogĂłle nie wiadomo czy jest jakie¶ zabezpieczenie czy nie i jakie, a po drugie otwierać maskÄ™, robić to czy tamto... dla zĹ‚odzieja moĹĽe być juĹĽ za dĹ‚ugo i zrezygnuje, podchodz±c do innego modelu :)
Reasumuj±c: lepszy rydz niĹĽ nic, ale nie ma idealnego, skutecznego i taniego zabezpieczenia.
|
| Pią, 03.10.2003, 15:24 |
|
 |
|
Damian1974
|
Dobra blokada skrzyni biegĂłw to podstawa
A je¶li bÄ™d± chciali zapylić furÄ™ to i tak zapyl±
_________________ Skoda Octavia kombi 1.9 TDI 110KM / Alfa Romeo 156ts 1.6 120KM
Serwis blacharsko lakierniczy i mechanika, Al.Prymasa 1000lecia 81 A pawilon 12
501 583 038, 837 90 93
|
| Pon, 03.11.2003, 13:21 |
|
 |
|
Kobi
Moderator
Samochód: Opel Astra II
|
Damian1974 napisał(a): Dobra blokada skrzyni biegĂłw to podstawa A je¶li bÄ™d± chciali zapylić furÄ™ to i tak zapyl±
No wĹ‚a¶nie ukradn± dobry zĹ‚odziej niema granic niestety 
_________________ Moderator nie nabija postów - Moderator ma wiele do powiedzenia.
|
| Pon, 03.11.2003, 13:22 |
|
 |
|
Spark^
Samochód: das Astra von Opel
|
U nas pare lat temu ukradli samochĂłd z psem w ¶rodku /chyba rotwailer/. WiÄ™c im zalezaĹ‚o na tym samochodzie. Dj Boowzy ma racjÄ™ dobry zawsze ukradnie.
P.S. gĹ‚osujÄ™ na immobiliser w nowszych jest to prawie doskonaĹ‚e, ale tylko narazie w mecach, audiĂłwkach i bimerkach, ale i volksach siÄ™ pojawiaj± dobre /testy auto ¶wiata, kiedy¶ czytaĹ‚em o tym jako¶ na wakacjech/.
_________________ "Najpierw słyszysz rap, dopiero potem wjeżdża fura, na 17 calach, na których moja Astra kula!!" 8)
http://www.astraklub.pl
|
| Pon, 03.11.2003, 14:59 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ 13 posty(ów) ] |
|