|
|
Obecny czas: Pią, 19.06.2026, 16:20
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 17 posty(ów) ] |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
jaro8
|
 VITO wielki problem!!!
Sprawa wygląda następująco. Stałem się (nie)szczęsliwym ? posiadaczem mercedesa Vito 110D 2.3TD jakieś 3tygodnie temu. Wszystko do tej pory było w najlepszym pożądku aż do dzisiaj. Samochód w pewnym momęcie zaczął dymić jak głupi poprostu nic nie było widać z tyłu samochodu i zaraz po tym zapaliła się kontrolka od ciśnienia oleju. Samochód zgasiłem odrazu i zanajomy schlował mnie na mój warsztat czyli garaż w którym zazwyczaj wszystko robie sam. Słyszałem coś takiego że może to być turbina. Jeżeli ktoś by wiedział coś więcej na ten temat i dał by znać to z góry wielkie dzięki.
|
| Śro, 26.05.2004, 23:21 |
|
 |
|
eF
|
I oto prosze-legendarna niezawodność inaczej Mercedesa... 
|
| Czw, 27.05.2004, 7:38 |
|
 |
|
markus
Samochód: Audi A4 B8 Avant
|
Nie neguj tak Merca. Poprzedni właściciel mógł zarżnąć auto i tylko je "podrasować" na sprzedaż (co jest możliwe biorąc pod uwagę fakt, że usterka nastąpiła kilka tygodni po zakupie) co jest dość pospolitą praktyką w Polsce. Pamiętaj, że nie ma auta nie do zajechania...
_________________ http://www.exoticcars.pl
|
| Czw, 27.05.2004, 9:36 |
|
 |
|
Tomasz
Administrator
Samochód: Rover 75 V6
|
Markus ma rację, choć z drugiej strony krąży też taka opinia, że Vito (poprzedni) to na prawdę kiepski Mercedes.
t.m.
_________________ Rover 75 V6 & other...
|
| Czw, 27.05.2004, 16:10 |
|
 |
|
miron
|
 vito
oczywiście może to być turbina. Poszły uszczelnienia i olej został
zassany na cylindry i stąd te dymy.Trzeba zdjąć węże z turbiny
i zobaczyć czy tam jest olej, nie powinno go tam być.
W tych silnikach często następuje też uszkodzenie uszczelki
pod głowicą w miejscu kanału olejowego i podobnie jak przy
turbinie zostaje zassany olej na tłoki i wypluty przez wydech.
|
| Czw, 27.05.2004, 18:22 |
|
 |
|
maestro
|
 vito
Wiadomo jak wyĹĽej.
|
| Czw, 27.05.2004, 19:25 |
|
 |
|
markus
|
Tomasz napisał(a): Markus ma racjÄ™, choć z drugiej strony krÄ…ĹĽy teĹĽ taka opinia, ĹĽe Vito (poprzedni) to na prawdÄ™ kiepski Mercedes
To się tyczy modelu sprzed, bodajże, 1998 roku (sprzed liftingu "starego" Vito) gdy nie było jeszcze silników Common Rail.
|
| Czw, 27.05.2004, 21:17 |
|
 |
|
Gość
|
Witam wszystkich. Dzięki za porady. A teraz tak jeżeli chodzi o turbine wszystko się zgadza to ona była winowajcą tej swiecy dymowej która się za mną ciągnęła, dowiedziałem się niestety o tym od znajomego mechanika do którego dziś zaciągnęłem samochód. Nie wiem czy fachowo to nazwe ale sloganem wirniczki które są w turbinie były zniszczone. Co do Vito którego mam to raczej wykluczam POLSKĄ SOLIDNOŚĆ??????????, samochód kupiłem u Helmutów. Jak by nie było to mam wielką nadzeje że to już ostatnia awaria z jaką musiałem jechać na obcy kanał  Pozdr.
|
| Czw, 27.05.2004, 22:22 |
|
 |
|
markus
|
No, to ĹĽyczymy bezproblemowego uĹĽytkowania pana Vitosa 
|
| Czw, 27.05.2004, 22:47 |
|
 |
|
maestro
|
 vito
Mam jeszcze jedną dobrą radę.Olej w silniku częściej wymieniaj
gwarantujÄ™ ĹĽe zajedziesz dalej.W USA wymiana co 3000 mil.
Instrukcja wydrukowana w Stuttgarcie.W europie warsztaty muszÄ… coĹ›
robić, olej dlatego wymienia się rzadziej.
|
| Pią, 28.05.2004, 11:46 |
|
 |
|
jaro8
|
Jeszcze jedno pytanie co do Vito czy jest jakieś polskie wydanie ksiązki o mechanice Vito i gdzie ewentualnie takie cudo mógłbym zakupić. 
|
| Nie, 30.05.2004, 21:53 |
|
 |
|
Tomasz
Administrator
Samochód: Rover 75 V6
|
Poszukaj na Allegro...
t.m.
_________________ Rover 75 V6 & other...
|
| Pon, 31.05.2004, 16:48 |
|
 |
|
Kubson
|
Nie krytykujcie tego auta. Takie głupie gadanie. Kupiłeś kolego autko od rzeźnika i dlatego masz to co masz. To naprawde dobre auta, ale nie dla rajdowców. Wiem bo kumpel ma go od nowosci ( również 110 TD '97) i złego słowa nie da na niego powiedzieć. Jest to dodam egzemplarz kupiony w Polsce czyli made by zasada. Nie jezdzi na przeglądy do aso bo kosztuje to od **** tylko do zaprzyjaznionego mechanika. I jezdzi bezawaryjnie....
_________________ Kawasaki ZR 1100 Zephyr '97
Mercedes Vito 112 CDi '02 (ojca)
TAK, JESTEM FANEM VW!!!
|
| Śro, 30.06.2004, 12:07 |
|
 |
|
markus
|
Zgadzam się z Kubsonem. Sam znam kilku uzytkowników Vito i NIKT nie powiedział złego słowa na te auta.
|
| Śro, 30.06.2004, 16:28 |
|
 |
|
Gość
|
BARDZO PROSZE O JAKIS NAMIAR NA MECHANIKA KTORY PRACUJE W SERVISIE MERCEDESA W KRAKOWIE LUB KATOWICACH A DORABIA W DOMU BO MAM PROBLEM Z BIEGAMI W VITO CHODZI O JAKIES LINKI DO ZMIANY BIEGOW.
[PODOBNO POLSKIEGO WYDANIA JESZCZE NIE BYĹO ALE JAKBYS COS TRAFIĹ DAJ ZNAC NA FORUM
|
| Czw, 29.07.2004, 18:44 |
|
 |
|
Kubson
|
Kraków odpada - ja ze Stolicy jak widać..
Potrzebne Ci cięgła łączące skrzynie biegów z lewarkiem. Ja miałem to na przeglądzie wymieniane - całe 2 linki  z tego co wiem...
_________________ Kawasaki ZR 1100 Zephyr '97
Mercedes Vito 112 CDi '02 (ojca)
TAK, JESTEM FANEM VW!!!
|
| Pią, 30.07.2004, 22:24 |
|
 |
|
tom
|
MOZE JESZCZE KTOS SIE ODEZWIE Z KRAKOWA LUB KATOWIC.A CO DO VW TO JA MAM ROWNIEZ GOLFA 4 I LEPIEJ NIE BEDE BLUZNIL NA TYM FORUM 
|
| Sob, 31.07.2004, 8:32 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ 17 posty(ów) ] |
|