Obecny czas: Pią, 19.06.2026, 16:24

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
muszę kupić opony pomóżcie 
Autor Wiadomość

Post muszÄ™ kupić opony pomóżcie
witam wszystkich i proszę o pomoc, muszę kupić na wiosnę nowe opony, dotychczas jeździłem na 195/60/15 (astra II) ale teraz patrząc na ceny w internecie zastanawiam się czy nie kupić 195/50/15, wszystkie opony w tym rozmiarze są minimum 100 PLN tańsze niż 60-siątki, mam pytanko w związku z tym, czym będzie się różniła jazda na oponach niskoprofilowych od zwyczajnych (poza koniecznością pilniejszego zwracania uwagi na dziury i krawężniki), czy bardzo ucierpi na tym komfort? Muszę zmienić 4 opony więc różnica około 500 zł to dużo, nadmieniam że 195/60/15 to rozmiar przewidziany przez producenta, dopuszcza też 205/50/16. pozdrawiam i czekam na komentarze
i jeszcze jedno producent zaleca obciążenie 88 a w tym rozmiarze przeważnie opony mają 82 co daje w sumie o 500 kg zapasu mniej ale i tak około 200 kg więcej niż dopuszczalna masa całkowita mojego samochodu.

Sob, 07.02.2004, 15:14
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Samochód: Rover 75 V6
Ja bym wziął! 195/50 jest zamiennikiem 195/60 i nie będzie żadnych problemów. Astra II ma dość twarde zawieszenie, teraz odrobinę się to spotęguje, ale na prawdę tylko odrobinę. O "ucierpieniu komfortu" w odczuwalny sposób moglibyśmy mówić dopiero wówczas, gdybyś chciał zamienić 15-tki na 17-tki, ale IMHO tutaj nie ma się czym przejmować.

PS. mogę się mylić!

t.m.

Sob, 07.02.2004, 15:32

O "ucierpieniu komfortu" w odczuwalny sposób moglibyśmy mówić dopiero wówczas, gdybyś chciał zamienić 15-tki na 17-tki, ale IMHO tutaj nie ma się czym przejmować.
PS. mogę się mylić!
t.m.

Przepraszam za tak podstawowe pytanie, ale tego nie zabardzo kumam.
Czy moze mi ktos wytlumaczyc jak kozie przy wozie dlaczego wieksze kola zmniejszaja komfort jazdy ?
Zawsze myslalem ze wieksza srednica kola latwiej pokonuje dziury. Lagodniej sie wjezdza i wyjezdza. Moze sie myle, a raczej na pewno tak jest skoro czytam ze wieksze kola pogarszaja komfort jazdy. Ale nie moge tego sobie jakos wyobrazic. Niech mnie ktos naprowadzi na wlasciwy tor.

Sob, 07.02.2004, 16:28
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Samochód: Rover 75 V6
Im większa felga, tym mniejszy profil opony! Nie założysz na 17-tkę opon 195/70 prawda? :)))) Założysz np 40-tki :D A to już coś oznacza, prawda?

t.m.

Sob, 07.02.2004, 18:51
Awatar użytkownika

Miejscowość: Racibórz - Wawa
Samochód: Das Auto mit TDI
Oprócz tego, że zmniejszy się komfort jazdy, licznik zacznie bardziej przekłamywać (zawyżać prędkość i ilość przejechanych km na mniejszym profilu i średnicy koła) oraz, że będzie wyglądać jakby koła były za małe to nic się nie stanie. :lol:

08.2007 - 08.2010 - '93 Opel Vectra GT - Rost In Peace ;(

Sob, 07.02.2004, 20:21
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ]