Porady i pomoc dotycząca awarii, problemów i eksploatacji samochodu
Czw, 10.05.2012, 19:40
Ponoć od jakiegoś czasu montują instalacje też w dużych wózkach. Wiecie coś więcej na ten temat ponad to, co można znaleźć w sieci?
Czw, 10.05.2012, 19:51
W ciężarówkach jest to spotykane coraz częściej, na wadzeciezkiej jest o tym temat.
Czw, 10.05.2012, 23:48
i to chyba raczej CNG a nie LPG
Pią, 11.05.2012, 6:31
LPG kulikowski ...
Należy jednak pamiętać, że LPG do diesla dawkuje się w proporcjach 20% LPG + 80% ON. Inna zaleta to taka, że połączenie LPG z ON powoduje zwiększenie mocy.
Pią, 11.05.2012, 13:45
Z tego co wiem, to takie instalacje do diesli są piekielnie drogie i raczej nie ma sensu je montować w osobówkach, bo raczej ich koszt montażu nigdy się nie zwróci.
Temat nie dotyczy aut osobowych więc proszę nie robić Off Topicu.
Sob, 12.05.2012, 12:10
Akurat dzisiaj z kolegą o tym rozmawiałem i polecił mi to stronę. Tam wszystkie informacje znajdziesz:
http://diesel-na-gaz.pl/Akurat szukał do osobówki, ale wyraźnie firma daje do zrozumienia, że głównie montuje LPG do pojazdów ciężkich. Ale informacji sporo.
Wto, 15.05.2012, 16:42
U nas w mieście instalują już to do autobusów - znajomy pracuje w firmie która to zakłada. Mówił że oszczędność około 15% tylko, więc dla osobówek to jest mały sens montować, natomiast w autobusach co spalają 30l ON na 1h lub cieżarówek to już prędzej. Koszt takiej instalacji zaczyna się od 6 tys zł. Gardzę gazem.
Pon, 21.05.2012, 13:23
Wiem właśnie, że w busach zaczynają LPG coraz częściej montować. Choćby tak, jak w tym
filmiku, który znalazłem na wagaciezka.com. A z kolei Biedronka planuje kupić 100 nowych aut na CNG. Właśnie dlatego temat mnie zaciekawił, bo o gazie coraz częściej się słyszy, głównie ze względu na oszczędności.
Pon, 21.05.2012, 17:04
lpg ma jeszcze jedną zalete w dieslach - wbrew pozorom silnik zyskuje na żywotności gdyż lpg lotne łaczy się z całym on w komorach spalania dzięki czemu dopala się całe paliwo ON i nie pozostają syfy weglowe i odpady smarowe, które potem przycierają silnik. Tym bardziej jest to korzystne dla diesli które lataja na B100, bo tam sporo syfu zostaje.
Czw, 24.05.2012, 10:21
Czyli ON+LPG najlepiej sprawdza się na orenżadzie lub kujawskim