Switch to full style
Porady i pomoc dotycząca awarii, problemów i eksploatacji samochodu
Wyślij odpowiedź

POLONEZ 1,4 ROOVER - coĹ› siÄ™ dzieje ????

Pią, 12.11.2004, 16:30

Witam
Mam pytanko. Posiadam poldka 1.4 z 1997 roku ma przejechane ok 90 tys km. Ostatnio zauważyłem w zbiorniku wyrównawczym płynu chłodzącego tłusty osad - coś co przypomina wosk lub zsiadły olej - co to może być i co jest tego przyczyną. Czy ktoś mógłby mnie oświecić w tym temacie - nie bardzo się znam na tym. Poza tym co dalej z tym robić ??

Dzięki za pomoc
Pozdrawiam

Pią, 12.11.2004, 16:41

Przedostaje się tam olej silnikowy. Sprawdź dokładnie szczelność wszystkiego. U mnie zbagatelizowanie tego było przyczyną rozerwania częsci układu. Dlatego jak najszybciej pojedź do mechanika. Potem tylko sprawa przepłukania ukł. chł. i wlania nowego koncentratu + woda (chyba w proporcji 1:1 o ile dobrze pamiętam).

Sob, 13.11.2004, 2:44

poszła ci uszczelka pod głowica

Sob, 13.11.2004, 15:16

Odkrę korek wlewu oleju jeżeli jest tam równiez taki sam osad to poszła usczelka pod głowicą :cry:

Sob, 13.11.2004, 15:33

tak, to musi być uszczelka. Tylko dziwi mnie, ze ci sie nie gotuje woda w takim razie, chyba, ze jest naprawdę minimalne przetarcie

POLONEZ 1,4 ROOVER - coĹ› siÄ™ dzieje ????

Nie, 14.11.2004, 15:11

forest napisał(a):OdkrÄ™ korek wlewu oleju jeĹĽeli jest tam rĂłwniez taki sam osad to poszĹ‚a usczelka pod gĹ‚owicÄ… :cry:

Pod korkiem oleju jest czysto nic sie nie dzieje.
Poza tym temperatura utrzymuje sie na normalnym poziomie - tzn jak stoje w korkach to czesto sie wlacza wentylator ale tak bylo od nowosci - natomiast w trakcie jazdy utrzymuje sie na poziomie 90 - 100 st

polonez 1,4 rover

Pią, 26.11.2004, 22:29

Uszczelka pod głowicą "na bank".Jak już będziesz kupował uszczelkę kup
oryginał.
Wyślij odpowiedź