Porady i pomoc dotycząca awarii, problemów i eksploatacji samochodu
Wto, 13.01.2009, 21:09
Witam, ostatnio stałem sie posiadaczem Cinquecento 704 po okazyjnej cenie, i ostatnio odczułem dlaczego byla ta okazyjna cena. A problem tkwi w tym że przy najezdzie na jakąś dziure czy niekiedy przy startowaniu zaczyna tak trzaszkac, narywac całym silnikiem i skrzynią ze dalsza jazda jest niemozliwa. Dopiero kiedy popchne samochód wrzóce na bieg przy wyłączonym silniku, silnik ze szkrzynia sie troche ruszy, odpale i startuje jak nalezy(nic nie narywa). Czy ktos sie z czyms podobnym spotkał, prosze o podpowiedzi w czym mam szukac problem?
Śro, 14.01.2009, 0:18
chyba sam sobie odpowiedziałeś na postawione przez Ciebie pytanie: silnik ze szkrzynia sie troche ruszy, odpale i startuje jak nalezy(nic nie narywa). -sprawdź zawieszenie silnika
Śro, 14.01.2009, 6:45
Dokładnie - poduszki silnika. Sprawdź i wymień. Do 700 powinny być tanie. Silnikiem rzuca, bo pewnie zmienia się kąt podpięcia pod półosie, że kończy się zakres przegubów i stąd szarpie motorem.
Śro, 14.01.2009, 9:52
Dzieki za podpowiedz, mam nadzieje ze to bedzie to bo jak cos w skrzyni to bedzie gorzej.
Czw, 15.01.2009, 12:38
W skrzyni napewno nie. Jakby coś było wewnątrz, to by słychać było zgrzytanie zębatek, albo tym podobne dźwieki. Poza tym szarpało by Ci samochodem - w sensie przyspieszałby i zwalniał, a nie samym napędem.
Nie, 05.04.2009, 18:21
Troche nie miałem ostatnio czasu ale w konc sie cieplo zrobilo i sie wzialem za niego, wymienilem poduszki i dalej to samo, ja juz naprawde nie mam pojecia co to moze byc, dokladnie badalem w jakich momentach to sie robi i doszedlem do wniosku ze przy niektórych zakretach jak wchodze w zakret z gazem bo na luzie jak wchodze w zakret to jest ok, i tez nawala nim przy gwałtowniejszym startowaniu ale i to nie zawsze, czy to moga byc przeguby?? albo naped róznicowy, czy ktos kiedys sie z czyms podobnym spotkał??bede wdzieczny za kazda podpowiedz
Nie, 05.04.2009, 18:59
Co to znaczy narywa? Silnik sie dlawi? przygasa? Czy szarpie autem? Moze szarpac bo silnik sie dlawi, albo moze szarpac bo cos sie wyrobilo... Troche jasniej.
Po tym luzie w zakrecie wyglada jak polos.
Nie, 05.04.2009, 21:05
Silnik nie przygasa, ładnie pracuje, nie muli tylko tak trzaska ze sie nie da jechac, cos tak jakby przeskakiwało , ale przy tym narywając całym silnikiem na boki, kołem tez narywa na boki, nie wiem jak to jasniej opisac
Pon, 06.04.2009, 7:46
Sprawdź, czy masz półoś taką jaka powinna być do tego silnika. Czasami zakładali z 900, która jest krótsza. niby pasuje, ale jak się mocniej da po garach, to wysakakuje z kielicha przy skrzyni, przez co rzuca silnikiem. Miałem podobny przypadek w Uno - półoś była za krótka o jakieś 2cm.
Pon, 06.04.2009, 19:56
rozkreciłem narazie przeguby zewnetrzne wyglądaja na dobre, doszłem do tych w skrzyni, ale czasu mi juz brakło, na tych gumowych osłonach od strony skrzyni na polosi zimeringi wyrabane i tam jakies łozysko tez bylo wyrabane ale to z tych narywan chyba. Tak mysle zo to cos przy satelitach bedzie w skrzyni, nie wiem jak to bedzie wygladac tam bo nigdy skrzyni nie rozkrecałem., a co do tych wałków to jak poznac ze to jest ten dobry??
Wto, 07.04.2009, 7:34
Jak auto stoi, to nie zobaczysz.
Zaciągnij mocno rękaw, podstaw kliny pod tylne koła i próbuj ruszyć - obserwuj co się dzieje. Jak przeskoczy, to niech ktoś obserwuje półosie.
Wto, 07.04.2009, 20:01
W miejscu tego sie nie zaobserwuje dopiero po zakrecie jak sie jedzie, w powietrzu jak sa koła to nic nie narywa i jak w powietrzu skrece kola to tez nie narywa, dopiero jak jedzie