Switch to full style
Porady i pomoc dotycząca awarii, problemów i eksploatacji samochodu
Wyślij odpowiedź

Brak stopĂłw.

Czw, 18.09.2008, 12:59

Seat Toledo - brak stopów i palący się bazpiecznik przy naciśnięciu pedału.

Spotkał się ktoś kiedyś z czymś podobnym? Gdzie szukać zwarcia kabli?

- patrzyłem na kasetę z żarówkami w kloszu, ale jest ok - nie jest zaśniedziała, ani nic podobnego, nic tez się nie styka.
- fabryczny bezpiecznik - 10A, próbowałem założyć 25A, ale też instalacja go spaliła
- nie ma trzeciego stopu, ani nic z tych rzeczy, takĹĽe to gdzieĹ› po fabrycznym kablu

Może da się to jakoś ominąć.

Re: Brak stopĂłw.

Czw, 18.09.2008, 13:04

http://www.insomnia.pl/brak_%C5%9Bwiate ... 96439.html

Przeczytajcie ostatni post. U mnie sÄ… identyczne objawy. SprawdzÄ™ temat i opiszÄ™.

Pią, 19.09.2008, 6:25

Sprawa ma się następująco...

Najpierw sprawdziłem czujnik przy pedale. Okazało się, że nie ma mozliwości spaleni tego elementu, bo to tylko plastikowy mechanizm ze sprężynką, który zwiera mechanicznie + z - i stąd do świateł stopów dochodzi prąd.

Odpiąłem zatem wtyczkę i połączyłem ja na krótko. Okazało się, że bezpiecznik w kasecie ciągle się pali. Na moje oko to zwarcie przewodów, więc zacząłem szukać...

Najprawdopodobniejsze miejsce, to oczywiście bagażnik, ale rozprułem tam wszystko i do samych przednich siedzeń jest ok... Samą kasetę z wszystkimi bezpiecznikami też zdjąłem z zawiasów, ale nic nie wzbudza mojej uwag.

Czy możliwe, żeby gdzieś pod przednimi siedzeniami powstało przetarci? Czy może gdzieś na splocie kabli? A może ktoś ma inny pomysł gdzie szukać?

Ewentualnie jak poprowadzić nową instalację bokiem?

P.S.
Objawy usterki:
- brak świateł stop
- palÄ…cy siÄ™ bezpiecznik odpowiedzialny za stopy
- migająca kontrolka swiec żarowych (komunikat z komputera, że nie ma świateł stopu)

Pon, 22.09.2008, 11:57

Sprawa się wyjaśniła.

Przyczyną braku świateł stop było złe połączenie kabli. Ktoś musiał mieszać i połączył kable zasilania z masą tuż za skrzynką bezpieczników. Po poprawnym złączeniu wszystko wróciło do normy.

Temat zamknięty.
Wyślij odpowiedź