Porady i pomoc dotycząca awarii, problemów i eksploatacji samochodu
Sob, 28.06.2008, 19:04
mam volvo v40 1,9 td gdy silnik się tylko rozgrzeje ze zbiorniczka od układu chłodzenia wyrzucany jest płyn zauważyłem także że wentylator się prawie w ogóle nie załącza proszę o radę gdzie powinienem zacząć szukać przyczyny tej usterki.
z góry dziękuję za odpowiedź.
na tym forum nie krzyczymy - pisz z małych liter!
mod
Nie, 29.06.2008, 6:31
Na 90% wydmuchana uszczelka pod głowicą.
Pon, 30.06.2008, 6:09
kamaroo66 ma racje. Ja bym dał nawet 99% na uszczelkę pod głowicą.
Sprawdź czy w płynie są ślady oleju i czy Ci nie ubywa płynu chłodzącego. Pod korkiem powinna się też osadzić maź - zmieszany olej z płynem. Lepiej się czym prędzej za to zabierz.
Pon, 30.06.2008, 7:17
skoro wentylator sie nie załacza to wcale przyczyną nie musi byc walnieta uszczelka pod glowica a jedynie silnik sie przegrzewa po prostu ! naprawic by startował wentylatro i zchładzał ciecz w silniku - tam jest silnik zapewne z renaulta , czujnik sprawdz od emperatury cieczy , ten który wysyła napiecie na wentylator
Pon, 30.06.2008, 10:01
ciecz sie gotuje bo wentylator nie chłodzi - dłuższa jazda moze sie skonczyc zjaraniem uszczelki pod głowica - lepiej zrób z tym wentylatorem i sprawdź jak z uszczelką - oznaki mogą być nastepujące - jesli poszła to z rury będzie szło więcej pary (jakby jeździł na gazie) ale zauważysz to w chłodny dzień dopiero, ubywać będzie płynu chłodzącego, w oleju moze być płyn ale nie musi,
Wto, 01.07.2008, 13:14
Oj to chyba będzie trochę kosztowało i nie zrobisz tego sam w garażu. Masz jakiegoś mechanika bo ostatnio znajomy był w aso volvo i dostał spore zniżki wiec jak coś może warto podjechać i sprawdzić.