Porady i pomoc dotycząca awarii, problemów i eksploatacji samochodu
Nie, 11.11.2007, 21:01
Witam. Mam problem z przymarzajacymi szybami. Szyba ma bezposredni kontakt z uszczelka i podczas otwierania nie zsuwa sie w dol (normalnie podczas otwierania schodzi jakis 1 cm w dol, a podczas zamykania podnosi sie) i nie wiem co zrobic, a konsekwencja moze byc zapewne uszkodzenie mechanizmu odpowiedzialnego za otwieranie i zamykanie szyb. Czy mial ktos taki problem i moglby udzielic jakis rad? Bede z gory wdzieczny.
Nie, 11.11.2007, 22:39
przesmarować uszczelki jakimś tłustym środkiem - może być nawet PLACK co kolwiek co będzie wypierać wodę
Pon, 12.11.2007, 15:03
Albo sylikonem w sprayu, jest coĹ› takiego na orlenie nawet
Pon, 12.11.2007, 17:16
Ok dzieki. A co zrobic z tym mechanizmem, poniewaz szyby takze przymarzaja na dole i mechanizm nie posuwa ich w dol
Pon, 12.11.2007, 17:55
tak samo - nasmarować
Pon, 12.11.2007, 17:58
badys napisał(a):tak samo - nasmarować
Ale co nasmarowac...? Chyba nie zrozumielismy sie, mi chodzi dokladnie o to miejsce w ktorym konczy sie szyba a zaczynaja drzwi, tam gdzie jest uszczelka...
Pon, 12.11.2007, 18:10
no dokładnie szyby poruszają się w górę i w dół po prowadnicach jeżeli po nich ściekała ci woda do wnętrza drzwi to niestety ale wypadałoby odkręcic tapicerkę i nawet zwykłym wd40 spryskać prowadnice, elementy ruchome itd itd odrobina lodu na trybach i unieruchomione wszystko,
Pon, 12.11.2007, 18:32
Nie, nie to nie to

Woda splywa po szybach i zamarza na dole przy uszczelce i szyba nie chce zejsc na dol podczas otwierania drzwi

Mozliwe ze do tej uszczelki przymarza, ale nawet nie ma jak jej nasmarowac bo trzeba by bylo rozebrac cale drzwi gdzies tak raz na tydzien, wyciagnac szybe i wtedy te uszczelki nasmarowac