Obecny czas: Czw, 18.06.2026, 16:12

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 39 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
WYMIANA OLEJU - OSZUSTWO KONCERNÓW,CZY UZASADZNIONA CZYNNOŚĆ 
Autor Wiadomość

Post WYMIANA OLEJU - OSZUSTWO KONCERNĂ“W,CZY UZASADZNIONA CZYNNOŚĆ
Coraz głośniej słychać, że wymiana oleju wcale nie jest wymagana w silnikach. Wrecz niektórzy twierdzą, że wpływa na pogorszenie jego żywotności.

Obiło mi się ostatnio o uszy, że odchodzący prezes Mobil 1 poparł również tą tezę. Kiedyś czytałem artykuł, że jakiś spec od olejów też tak stwierdził i do dziś nie wymiania oleju w swoim motorze i nic się nie dzieje. Oskarża przy tym koncerny za wciskanie ludziom ciemnoty.

Argumenty jakie znalazłem na ten temat, to, że podobno olej dostosowuje się do silnika, tworząc związki, które polepszają właściwości smarne. Poza tym nie tylko nie wypłukują niedoskonałości powierzchni, a wręcz je zalepiają, tworząc idealną powierzchnię do ruchu. Ponadto olej, który długo pracuje w silniku z biegiem czasu zyskuje mniejsze skłonności do przerywania filmu olejowego i lepiej przylega do powierzchni.

Mówią, że podobno olej należy wymieniać również ze względu na drobiny, które powstają podczas tarcia powierchni roboczych. Problem w tym, że przy dotartych powierzchniach praktycznie one nie występują, a po drugie są tak małe, że nie zagrażają żadnym powierzchniom, a jeśli byłyby wieksze, to zatrzyma je filtr.

Co o tym sÄ…dzicie? MoĹĽe Wy wiecie coĹ› na temat tej sprawy?

Zaprasza do dyskusji. Mile wiedziane linki np. z badań, jakby ktoś się do czegoś takiego dokopał.

P.S.
Proszę o wypowiedzi na temat. Ewentualne kłótnie proszę szerzyć poza tym tematem.

Pon, 11.08.2008, 11:01
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sląsk
Post Re: WYMIANA OLEJU - OSZUSTWO KONCERNĂ“W,CZY UZASADZNIONA CZYNNOŚĆ
juz na innych forach dyskusja sie odbyla - wiec ja sie od niej wymigujÄ™ :mryellow:

Pon, 11.08.2008, 11:12

Poczytajcie np. to: http://moto.trojmiasto.pl/news.php?id_news=28653

Pon, 11.08.2008, 12:08
Awatar użytkownika

Samochód: Passat B4 1.8 8V
Roach napisał(a):
Poza tym nie tylko nie wypłukują niedoskonałości powierzchni, a wręcz je zalepiają

Albo wypłukują , albo zalepiają.

Z oleju który nie jest długo zmieniany wydziela się maź ( coś ala smar ) , który moim zdaniem skutecznie utrudnia smarowanie. Pozatym raz w swoim VW po zmianie oleju odczułem cichszą pracę silnika i przestały szklanki jarmolić. Olej zawsze zmieniac będe.

Pon, 11.08.2008, 16:57

"Nie tylko nie wypłukuje" - w sensie, że nie narusza np. nagaru z nierówności, "a wręcz zalepia" - nowo powstałe. Ja to rozumiem tak.

Ze szklankami i cichszą pracą - popieram, miałem podobny przypadek.

Pon, 11.08.2008, 18:06
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź / Warszawa
Samochód: Fiat Delta 3
Muszę to sprawdzić, e tym tygodniu wymieniam olej...

Pon, 11.08.2008, 21:33
Awatar użytkownika

Ja bym chciał zobaczyć poprostu test przeprowadzony przez naprawdę niezależne źródło, które albo tę teorię potwierdzi albo obali. Póki co jestem zdania, że olej należy wymieniać, bo nie wydaje mi się, żeby związki wytrącające podczas spalania były korzystne dla poprawy wspólpracy elementów silnika. Natomiast jestem też zdania, że:...
'Henk de Groot, były dyrektor holenderskiego oddziału Castrola twierdzi, że nowe oleje, jakie trafiają do silników naszych samochodów po prostu im szkodzą!' - cytat STĄD
..., bo olej musi trochę popracować, żeby nabrać w pełni swoich własności, ale bez przesady.

Z resztą 10 frytki smażone na tym samym oleju, nie są tak dobre jak te, które były smażone jako drugie :P

Pon, 11.08.2008, 23:07
Awatar użytkownika

oleje sie też zmieniły w nowym "MAN" ie pierwsza wymiana oleju jest przy 130.000 czy też 150 tys km dopiero ....
juz fiat - pierwsza wymiane zaleca po 20 tys km
tak ze My Polacy wymieniamy za czesto olej , co nie jest złe , ale napewno niepotrzebne ! masz dobry olej !! to jezdzij na nim 30 tys ale filtre oleju wymieniaj co 10 tys
na innych forach ludzi pisali , "ja jezdze w swym aucie juz 100000 km na tym samym oleju i tylko dolewam !" :mryellow: no wporzo !! pytanie ile bo jesli dolewa około 1/ litra /1000, to tez bym tak jezdił bo wymiana wtedy jest bez sensu . Ktos tam pisze , ze w swym Starze (cieżarówka ) ma przejechane 150 tys i tez tylko dolewa , ale też nie pisze ile :mryellow: itd.

Wto, 12.08.2008, 8:23

Tak, podobnie z nowymi DAF'ami i Volvo. Tam wymianÄ™ teĹĽ zalecajÄ… po 120'tys.km.

Też bym chciał zobaczyć test. W ten sposób najlepiej można się przekonać. Problem w tym, że duże koncerny napewno skutecznie przeszkodzą w publikacji czegoś takiego.

Dla ciekawostki podam, że tak wychwalana firma Audi podaje normę 1l/1000km jako zużycie oleju przez silnik. Wg mnie to porażka, bo słusznie padło stwierdzenie, że wtedy nie ma sensu wymiana oleju.

P.S.
Frytki na świeżym oleju są wg mnie gorsze. :D

Wto, 12.08.2008, 8:47
Awatar użytkownika

Roach napisał(a):
Tak, podobnie z nowymi DAF'ami i Volvo. Tam wymianÄ™ teĹĽ zalecajÄ… po 120'tys.km.

Też bym chciał zobaczyć test. W ten sposób najlepiej można się przekonać. Problem w tym, że duże koncerny napewno skutecznie przeszkodzą w publikacji czegoś takiego.

Dla ciekawostki podam, że tak wychwalana firma Audi podaje normę 1l/1000km jako zużycie oleju przez silnik. Wg mnie to porażka, bo słusznie padło stwierdzenie, że wtedy nie ma sensu wymiana oleju.

P.S.
Frytki na świeżym oleju są wg mnie gorsze. :D

Masz rację, że z publikacją takiego testu byłby problem, jeśli rzeczywiście byłoby zagrożenie dla koncernów olejowych. Podobnie jak koncerny papierosowe zwalczją wszystkich tych, którzy mogą im zagrozić. Co do Audi, to cały koncern VW podaje, że właśnie takie zużycie oleju jest w granicach normy. Ale też chyba mało które auto aż tyle go zużywa.

Wto, 12.08.2008, 11:25
Awatar użytkownika

Miejscowość: Poznań
Olej z biegiem czasu i przejechanych kilometrów niestety traci właściwości, a nie polepsza. Sadza, która powstaje podczas pracy silnika może polepszyć smarowanie, ale pogorszy jednocześnie inne zadania oleju, tj. mycie i chłodzenie elementów silnika, ochrona przed korozją, tłumienie drgań, itd. To że olej musi się jakby dotrzeć to prawda, ale nie znaczy że im starszy tym lepszy, to nie wino :wink: Może nie dojdzie do uszkodzenia jakimś cudem, ale na pewno pogorszą się parametry silnika - spalanie, osiągi. Wymiana oleju może zaszkodzić tylko wtedy gdy olej nie był dlugo wymieniany w starych silnikach, to wiadomo że zostanie wszystko wymyte i się rozszczelni. Pan Frustrat pewnie skąpił na nowy olej (szewc w dziurawych butach chodzi), a jak już musiał wymienić bo się smoła zrobiła to z silnika miał sitko i teraz chodzi wkurzony :twisted:

Doktorek od smarów z Politechniki mówił kiedyś na wykładzie że przy obecnej jakości olejów można spokojnie jeździć 40 tyś km do wymiany. Jest ktoś chętny aby sprawdzić? :P

Moim zdaniem regularna wymiana oleju jest konieczna do zachowania dobrego stanu silnika, szczegĂłlnie z turbinÄ….

Wto, 12.08.2008, 12:24
Awatar użytkownika

ja wymieniam co 20 tys filtr co 10 tys mam silnik z turbo i na autobanach wale po 180 km/h

Śro, 13.08.2008, 7:01
Awatar użytkownika

Miejscowość: Władysławowo
Samochód: Seat Leon Sigmo
[quote="krzys124"]oleje sie też zmieniły w nowym "MAN" ie pierwsza wymiana oleju jest przy 130.000 czy też 150 tys km dopiero ....[quote]

zauważ że takie MANy czy inne ciężarowe Volvo robi takie 130 tyś w tydzień no góra 2 tygodnie bo to są cięzarówki na długie trasy a i olej do tego musi być przystosowany do takich podróży także nie ma co porównywac

Śro, 13.08.2008, 19:54
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Samochód: Rover 75 V6
patroy napisał(a):
zauważ że takie MANy czy inne ciężarowe Volvo robi takie 130 tyś w tydzień no góra 2 tygodnie bo to są cięzarówki na długie trasy

Genialne, powiedz mi jak to wyliczyłeś, 130 tyś km w tydzień, po prostu rewelacja na miarę XXII wieku...

PS. Nie ma co porównywać, zupełnie inne konstrukcje oraz ILOŚĆ tego oleju w silniku w porównaniu z osobówką...

Śro, 13.08.2008, 20:01
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Samochód: italiano diesel
patroy napisał(a):
zauważ że takie MANy czy inne ciężarowe Volvo robi takie 130 tyś w tydzień no góra 2 tygodnie bo to są cięzarówki na długie trasy a i olej do tego musi być przystosowany do takich podróży także nie ma co porównywac

No taki tiro-driver co pokonuje ten dystans w tydzień, pędzi non-stop ok 770km/h :shock: :wink:

Śro, 13.08.2008, 20:53
Awatar użytkownika

Jak nie ma co porównywać - chce wiedziec dlaczego ?? wyjasnij mi to , ilosc oleju ?? a pojemnosc silnika ? przeciazenia ? czekam

Czw, 14.08.2008, 18:54
Administrator
Awatar użytkownika

Ilość? Porónaj ile litrów oleju przypada na litr pojemności w osobówce, a ile w ciężarówce.
Przeciążenia? Ogromne rozprężone silniki? Pracujące wiecznie prawie że w granicach biegu jałowego w dodatku...

Jeśli uważasz, że to dobre porównanie, to zmieniaj w omedze co 120, albo i co 150kkm ;)

Pią, 15.08.2008, 7:43
Awatar użytkownika

tak też bym czynił jesli kupił bym ową omegę z zerowym przebiegiem i zalał ją olejem najwyzszej klasy , wymienial bym tylko filtry , olej pozostawił ...
w granicach biegu jalowego ? ale zes porównał :mryellow: jak kazdy diesel , nawet moja omega na miesice nie przekracza 2000 obrotów no 2400 i to tylko podczas rozpedzania , bo jak juz jedzie to ma 1300-1500 obr. a ciezarówka - jezdzileś ? :wink:

Pią, 15.08.2008, 7:48
Administrator
Awatar użytkownika

Wiem jakie obroty ma ciężarówka, a jakie osobowy diesel. Na codzień jeżdżę różnymi dieselami, benzyną jeżdżę tylko do pracy, gdzie się przesiadam w inne auta. Jak masz ochotę jeździć do 2000 obr, Twoja sprawa, ciekawe czy właśnie tyle obrotów ma Twoja omega na autobanah gdzie lecisz 180 km/h, jak się można dowiedzieć z co drugiego Twojego posta na tym forum. A w mieście? Spokojnie ciągnę do 3500 obr, czasem więcej jak wymaga tego sytuacja. I w tych okolicach mam też obroty często w trasie, szczególnie gdzie można szybciej pojechać. Dziwne, że Vectra 1,9 CDTi na 6 biegu ma dużo dużo wyższe obroty przy 180, niż Twoja Omega na biegu 5-tym.

Ciężarówką natomiast jedziesz sobie te 92 km/h z ledwo wychyloną wskazówką obrotomierza i stajesz po 4,5 godzinach jazdy zjeść obiad i wypić kawę.

Ciekawe ile byś przejechał ową Omegą zmieniając sam filtr, jak piszesz. I dlaczego mając przebieg poniżej 200kkm uważasz że już nie jest w takim stanie, żeby miało taki eksperyment wytrzymać? Skoro oleju nie trzeba wymieniać, to znaczy, że nie trzeba go wymieniać ani przy przebiegu zerowym, ani przy 200kkm, ani przy 400kkm, widzę niekonsekwencję w Twoich słowach? Podczas gdy u mnie w firmie, silniki z przebiegami 400-500kkm zalewane są w dalszym ciągu full syntetykiem i nie ma z nimi jeszcze żadnych problemów? Może dlatego, że bez względu na instrukcje, ów syntetyk wymieniany jest regularnie co 15kkm?

Pią, 15.08.2008, 9:12

Miejscowość: Stargard Szczecinski
Samochód: makaron
Obaj nie macie racji chociaz Tomasz roche mniej.

Jazda jakimkolwiek autem osobowym w dieselu do 2K RPM to dziadowanie. Natrasie niewykonalne, chyba, ze jedziesz 70kmh... Albo masz jakiegos diesela o mocy ze 200-250KM...

Ciezarowki z druiej strony tez nie poruszaja sie przy obrotach jalowych... Fakt, do jazdy po miescie duzo nie tzreba, ale po ptrasie, 90km/h to juz sa troszke wyzsze obroty.... W mercedesie jakim jezdzilem to bylo okolo 2.5K+ RPM jezeli dobrze pamietam...

Moim zdaniem zbyt czesta wymiana oleju nie ma sensu, bo po prostu szkoda pieniedzy. Z drugiej zas, olej tzrebazmieniac, bo filtr jednak wszystkiego nie wylapie, a spuszczajac stary olej duuuuzo smoly/syfu sie wylewa razem z nim. Pilnowac tylko tzreba, zeby sobie silnika nie rozszczelnic :)

Pią, 15.08.2008, 10:56
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 39 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna