Witam. Ma ktoś pomysł gdzie szukać przyczyny niedziałania przednich wycieraczek? Sprawdzałem bezpieczniki - są ok bo wycieraczki przód i tył są na tym samym - a tył działa. Kostka zasilająca silnik wygląda ok i na pewno styka. Może jakieś przekaźniki ? Jak tak to gdzie się mogą lokalizować bo w skrzynce bezpiecznikowej nie ma a po maską w skrzynce na nadkolu teŻ się nie rozeznałem ... Może przełącznik zespolony przy kierownicy ? hmm - wszystkie inne funkcje na nim działają (spryskiwacz etc.) - nie działają tylko właczanie (któregokolwiek z biegów) wycieraczek - więc wątpię żeby selektywnie padły akurat te 3 styki ... jak dojść po nitce do kłębka najłatwiej ?
MoĹĽe silniczek od wycieraczek jest spalony. SprawdĹş podpinajÄ…c inny.
Przekaźniki od wycieraczek powinny być przy samym mechanizmie. Poproś jakiegoś elektryka, czy przechodzi prąd przez układ. Oni to jakoś sprawdzają chyba omomierzem. Jak nie działa, to pewnie coś właśnie z silniczkiem.
Może jeszcze inaczej... Rozbierz mechanizm i sprawdź szczotki silniczka. Czasami trzeba je oczyścić, żeby odzyskały sprawność.
Poszedłem po nitce do kłębka i zasilanie do silniczka załączało się i dochodziło - wniosek - padł silniczek. Wymieniłem na inny ze szrotu i śmiga elegancko ....
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość