|
|
Obecny czas: Nie, 21.06.2026, 12:13
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 16 posty(ów) ] |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
człek
|
 problem w Matizie
Witam. Mam pewien problem, otóż w autku niezależnie od czasu pracy silnika, występuje zjawisko pojawiąjących się drgań na biegu jałowym. Przy zwiększonych obrotach problem znika. Jeśli ktoś zna przyczynę tego problemu to proszę o pomoc.
|
| Pon, 03.05.2004, 19:49 |
|
 |
|
maestro
|
 obroty biegu jałowego
Sprawdż działanie sondy lambda,filtr paliwa,podaj przbieg auta.
|
| Wto, 04.05.2004, 22:23 |
|
 |
|
człek
|
 re Matiz
Na liczniku jest już 66.000 km, a filtr paliwa zmieniłem w zeszłym roku.
|
| Śro, 05.05.2004, 6:24 |
|
 |
|
maestro
|
 matiz
OK wykonałeś punkt 2,3 sprawdż punkt 1.
|
| Śro, 05.05.2004, 7:54 |
|
 |
|
rapsik
|
sprawdz poduszki pod silnikiem zobacz czy przy przyspieszaniu cofa sie draĹĽek zmiany biegow
_________________ Polska Grupa Freesco
http://www.bogus-wozki.com
|
| Śro, 05.05.2004, 12:33 |
|
 |
|
człek
|
Witam po małej przerwie
Wracjac do tematu to dokonałem regulacji zaworów, test spalin, diagnostyke silnika i wymieniłem olej silnikowy, aha i sprawdziłem układ wydechowy na kanale. I wszystko jest ok, ale dalej są drgania na biegu jałowym. Czy mam cos jeszcze zrobić i się nie przejmować, zgodnie z zasadą : "te typy tak mają".
|
| Czw, 03.06.2004, 21:42 |
|
 |
|
roko
|
 Re: problem w Matizie
Prawdopodobnie silnik dostaje lewego powietrza,najczęściej nieszczelność
wystepuje pod kolektorem ssącym, ewentualnie sam kolektor ma niewielkie pęknięcie.
|
| Pią, 04.06.2004, 19:44 |
|
 |
|
maestro
|
 obroty b. jałowego Matiz
Sprawdziłeś działanie sondy lambda?
|
| Pią, 04.06.2004, 21:31 |
|
 |
|
miron
|
 matiz
sprawdż krzywki na wałku rozrządu.
|
| Nie, 06.06.2004, 21:13 |
|
 |
|
człek
|
 re
Czołem.
Kolejny raport z pola walki z usterką, a mianowicie kolejny mechanik stwierdził konieczność wymiany wałka rozrządu oraz kompletu dźwigienek.
No to się szykuję na "mały wydatek". Jak sobie z tym poradzę to dam Wam znać czy usterka zniknęła. Nara all.
|
| Pon, 14.06.2004, 21:57 |
|
 |
|
Gość
|
czĹ‚ek napisał(a): Witam. Mam pewien problem, otóż w autku niezaleĹĽnie od czasu pracy silnika, wystÄ™puje zjawisko pojawiÄ…jÄ…cych siÄ™ drgaĹ„ na biegu jaĹ‚owym. Przy zwiÄ™kszonych obrotach problem znika. JeĹ›li ktoĹ› zna przyczynÄ™ tego problemu to proszÄ™ o pomoc.
hej.a może byś sprawdził jak działa silnik krokowy on jest od wolnych obrotów
|
| Sob, 24.07.2004, 23:56 |
|
 |
|
Gość
|
Anonymous napisał(a): czĹ‚ek napisał(a): Witam. Mam pewien problem, otóż w autku niezaleĹĽnie od czasu pracy silnika, wystÄ™puje zjawisko pojawiÄ…jÄ…cych siÄ™ drgaĹ„ na biegu jaĹ‚owym. Przy zwiÄ™kszonych obrotach problem znika. JeĹ›li ktoĹ› zna przyczynÄ™ tego problemu to proszÄ™ o pomoc. hej.a moĹĽe byĹ› sprawdziĹ‚ jak dziaĹ‚a silnik krokowy on jest od wolnych obrotĂłw
i działa tylko na biegu jałowym
|
| Sob, 24.07.2004, 23:59 |
|
 |
|
człek
|
sytuacja występuje tylko na biegu jałowym, a silnik krokowy był czyszczony i ustawianiany komputerowo.
|
| Nie, 01.08.2004, 19:24 |
|
 |
|
CoX
|
W pewnym warsztacie czy w pierwszym lepszym? bo jak nawet w serwisie to możesz się zdziwić, radzę jechać do jakiegoś pewnego mechanika... To co w serwisach wyrabiają praktykanci to się w pale nie mieści.
|
| Nie, 01.08.2004, 21:01 |
|
 |
|
człek
|
ustawianie komputerowe odbyło sie w ASO. Wg mojej oceny gość miał pojęcie co i jak robi.
|
| Pon, 02.08.2004, 13:08 |
|
 |
|
maestro
|
 matiz
przyjedĹĽ do mnie,napewno zrobimy.
|
| Pon, 02.08.2004, 15:03 |
|