Obecny czas: Śro, 10.06.2026, 2:06

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 42 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Pięć sportowych kompaktów 

Wybieram:
VW Golf VI GTI 37%  37%  [ 27 ]
Opel Astra GTC 2.0 Turbo 8%  8%  [ 6 ]
Ford Focus ST 26%  26%  [ 19 ]
Honda Civic Type-R 21%  21%  [ 15 ]
Volvo C30 T5 8%  8%  [ 6 ]
Razem głosów : 73

Pięć sportowych kompaktów 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pomorze
Samochód: Opel Astra G Caravan
Post Pięć sportowych kompaktĂłw
Image
Image
Image
Image

Volvo C30 T5

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Honda Civic Type-R

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Ford Focus ST

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Opel Astra GTC 2.0 Turbo

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

VW Golf VI GTI

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Dane techniczne:

PDF- 7 strona [KLIK]

Nowy Golf GTI kontra jego najwięksi rywale. VW wraca na tron? Według AB oczywiście tak.

autobild

Pią, 01.05.2009, 12:05
Awatar użytkownika

Post Re: Pięć sportowych kompaktĂłw
Hmm ciezki wybor, ale po kolei.
Volvo out za cene z kosmosu, brzydote z tylu i totalny brak funkcjonalnosci, klapa bagaznika jest smieszna wrecz. Osiagi tez juz niedzisiejsze.
Honda, nie trawie jej, jest potworem z japonskich bajek i niech tam pozostanie.
Opel, Ford i VW podobaja mi sie bardzo i zdecydowac mogl jedynie wyglad wnetrza.
Nie nawidze takich oczojebnych udajacyh aluminium plastikowych wstawek. Dlatego eleganckie i proste wnetrze Golfa zapewnia mu zwyciestwo.

Osiagow i wlasciwosci jezdnych nie biore pod uwage, bo musialbym sie kazdym z nich przejechac.

Mecze na żywo

Pią, 01.05.2009, 13:45

Samochód: Sedan AWD 4.2 Pb
Nie wiem co to za moda żeby zamiast danych technicznych wstawiać link do całego artykułu, który się wgrywa pół dnia. Dane powinny być widoczne.

Image

morphy napisał(a):
VW wraca na tron? Według AB oczywiście tak.
AB i VW... To tak jakby na stronie Pearl Jamu zrobić ankietę na najlepszy zespół grunge'owy :D

Wybieram Forda. Najlepsze osiągi; prawie najniższa cena (byłaby najniższa, jeśli do porównania wzięto by Astrę OPC); wysoce prawdopodobne, że najlepsze prowadzenie.

Pią, 01.05.2009, 13:46
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Samochód: Uno / Saab 900 2.0T
5. Astra - Ta generacja mi siÄ™ nie podoba, poza tym OPC wyglÄ…da jak najbiedniejsza wersja
4. Honda - Wygląda jak but do koszykówki za to kilka razy słyszałem to auto na wysokich obrotach i dzwięk powala :wink:
3. Golf - niby do niczego nie można się przyczepić ale z drugiej strony to i nic specjalnego w nim nie ma
2. Volvo - jest świetne ale trochę odstaje ceną od reszty
1. Focus - wygląda nieźle, zasuwa lepiej niż nieźle a jak już mothman zauważył jest prawie najtańszy :wink:

Pią, 01.05.2009, 13:53
Awatar użytkownika

mothman napisał(a):
Nie wiem co to za moda żeby zamiast danych technicznych wstawiać link do całego artykułu, który się wgrywa pół dnia. Dane powinny być widoczne.

Co ty nie powiesz. :roll: Nie mam po prostu innej możliwości niż podanie linka do artykułu gdzie są wszelkie dane techniczne. Jak komuś przeszkadza poczekać co najwyżej 2 minuty na otworzenie się pdf-u to już nie moja wina. Cierpliwości nikogo nie naucze.

Ostatnio edytowany przez morphy, Pią, 01.05.2009, 14:11, edytowano w sumie 1 raz

Pią, 01.05.2009, 14:11
Awatar użytkownika

Miejscowość: ...
Poprosze VW. W tym kolorze wyglada swietnie, wnetrze jest wrecz wspaniale, wyglada naprawde solidnie i sportowo, fotele to tez przekozactwo. Do tego wspanialy silnik, ktory majac dosyc srednia moc w tym porownaniu zapewnia osiagi takie jak Focus i co wiecej pali o 1,5l mniej od konkurentow. W dodatku prowadzenia VW bije konkurentow- na torze osiagnal czas o 2 sekundy lepszy od Focusa, ktory byl drugi. W dodatku podkreslana jest jego wszechstronnosc- moze sluzyc jako auto do jazdy na co dzien. Wspaniala maszyna.
Drugi Focus- swietne auto, szybkie, dobrze sie prowadzi. Do tego jeszcze wyglada bardzo dobrze, chociaz dosyc kontrowersyjnie. Jak ktos tu zauwazyl duza jego zaleta jest cena.
Trzecie Volvo- fajne auto dla indywidualistow, jednak tak naprawde to nie jest stricte hothatch. To raczej jest luksusowy hatchback z mocnym silnikiem.
Czwarta Honda- bylem wielkim fanem poprzedniego Type-R, jednak musze przyznac, ze ten mnie rozczarowal. Nie prowadzi sie ani nie przyspiesza tak dobrze jak poprzednik. Nie jest tez dobry do uzytku na co dzien. O ile zwykla Honda Civic to naprawde rewelacyjny kompakt o tyle ta wersja nie podchodzi mi.
Piata Astra. Nie jest to zle auto, jednak pod zadnym wzgledem nie bije konkurentow. Ot taki zwykly hothatch. Plus za niska cene.

Pią, 01.05.2009, 14:11

Samochód: Sedan AWD 4.2 Pb
morphy napisał(a):
Nie mam po prostu innej możliwości niż podanie linka do artykułu gdzie są wszelkie dane techniczne.
Nie masz klawisza PrintScreen i Painta? Ciekawe powiem ci :mryellow:

Pią, 01.05.2009, 14:13
Awatar użytkownika

Mnie też to dziwi, ale u mnie nie działa Print Screen. Mam niemiecką klawiaturę i tam jest trochę inny układ klawiszy. U nich nie ma PS. EOT

Pią, 01.05.2009, 14:18
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gliwice / Lubliniec
Samochód: Audi A4
Kolejny cięzki wybór wiec zacznijmy od końca :
5.Astra - szybkie auto wyłacznie dla pań z sportowym zacięciem.
4.Volvo - ten model nie ma w sobie nic sportowego choćby mu rakiete do bagażnika wsadzic.
3.Golf - sportowy gokart i nic wiecej
mo i tu zaczyna sie problem miejsce 2 i 1 .
Honda od wejscia na rynek tego modelu Civica bardzo mi sie podobała , Ford Focus to cywilna rajdówka tylko ze z napędem na przednią oś.
Hondą miałem okazje sie przejechac wiec wiem z czym mam do czynienia , super autko i pięknie wygląda i super jezdzi .
Focus ..... hmm.........?? Za brak napędu na dwie osie miejsce 2 wiec miejsce 1 dla Hondy Civic Type-R :D

Pią, 01.05.2009, 15:30
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Samochód: Audi A3 1.8 `98
Trudny wybor ale :
1Focus - chaba najbardzij mi sie podoba i jest agresywny :P
2 - Astra - mio slow krytyki podoba mi sie :)
3 Honda - duzy + za type R ale minus za stylistyke :P
4 Golf - Nudny jak na taka konkurencje :P
5 - Volvo - w ogul mnie nie kreci :)

P.s. Zabraklo miejsca dla Meganki ? :?

Ostatnio edytowany przez Szakall69, Pią, 01.05.2009, 17:41, edytowano w sumie 1 raz

Pią, 01.05.2009, 17:36
Awatar użytkownika

Astra mnie najbardziej przekonuje, ma moim zdaniem najwięcej zalety, czyli najniższa ceną, wygląd najbardziej różniący się od wersji 5d oraz osiągi nie odbiegające od reszty (moim zdaniem jak na FWD to wszystkie samochody mają aż nadto mocy ;) )

Pią, 01.05.2009, 17:39
Awatar użytkownika

Samochód: Kia Pro_cee'd 1.4
Volvo i Ford odpadają z uwagi na paskudny wygląd. Opel i VW są za grzeczne. Pozostaje Honda, na którą idzie mój głos.

Pią, 01.05.2009, 17:57
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Samochód: Audi A4 B8 Avant
5. Astra. Nie ma w tym aucie kompletnie nic, co mogłoby mnie zainteresować. Po prostu.
4. Golf. Nie powiem, wygląda całkiem zacnie. Jest po niemiecki powściągliwy, ale sporo delikatnych smaczków czyni z niego całkiem wyraziste auto. Szacunek za najlepszy czas na torze. Do tego świetne osiągi i kompletne wyposażenie seryjne. Naprawdę ciekawa propozycja.
3. Civic. Kusi mnie swoją lekko kosmiczną stylistyką i wysoko kręcącym się "wolnossakiem". Niestety, najgorsza elastyczność w porównaniu - widać zalety turbo u konkurencji. Ale stylu i charyzmy ma za dwóch, więc ląduje na pudle ;)
2. C30. Kolejne auto z ultraciekawym designem. Wygląda elegancko i nietuzinkowo i w żadnym przypadku brzydko. Biorąc pod uwagę duuuużą ilość genów z Focusa dziwi mnie kilka rzeczy: cena, słabe osiągi i najgorszy czas na torze. Ale i tak ląduję na drugim miejscu, bo cholernie lubię ten model.
1. Focus. Ta "wściekła pomarańcza" zachwyca mnie prawie wszystkim - począwszy od tego, że Ford bazując na najpopularniejszym aucie wśród przedstawicieli handlowych, potrafił stworzyć tak charakterne auto. Po drugie - osiągi miażdżą wręcz czaszkę, no i po trzecie, jest prawie najtańszy w porównaniu. Brawo :!:

Pią, 01.05.2009, 20:30
Awatar użytkownika

Miejscowość: Białystok
Samochód: Hyundai i30
Więc zacnę jak niektórzy od końca bo będzie łatwiej.
5. Opel juz mi się trochę opatrzył. Ładne auto ale już do mnie tak nie przemawia jak było to na poczatku.
4. Golf jak to VW konserwatywny wygląd, w środku zegary i kierownica wyglądają ok, ale panel środkowy z radiem nie podoba mi się, jest taki nijaki.
3. Volvo za styl, auto dla indywidualistĂłw
i teraz mam problem czy drugi Focus czy Honda. Honda też już przyzwyczaiła mnie do wyglądu, bo na początku jak tylko sie pojawiła byłem zachwycony tym autem, Fordem jeżdżę na codzień i akurat model 3 i 5 drzwiowy wg mnie mają zbyt mocno pochyloną tylną szybę i to mi się średnio podoba.
Z tego względu 2 miejsce Ford, a pierwsza Honda.

Ostatnio edytowany przez fiko7, Sob, 02.05.2009, 8:58, edytowano w sumie 1 raz

Pią, 01.05.2009, 22:14
Awatar użytkownika

Miejscowość: Miłosław
Samochód: Gnojownik
Civic Type-R i wszsytko jasne... nie ma to jak wysokoobrotowy silnik hondy, a nie turbo doładowane jednostki 8)

Pią, 01.05.2009, 23:14
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Samochód: Reno TCe 200
Nie ma Meganki? Czyżby samo AB się obawiało, że Megane znów skopie tyłek Golfowi? Trochę to żałosne ... widać, że do artykułu dobrali samochody tak, żeby Golf na wyjściu wyszedł najlepiej.

Nie, 03.05.2009, 12:38
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Samochód: nazi hacz fwd pb
Dosyć ciężki wybór ale moja kolejność to:
1 Honda - najciekawszy "hothacz" wg mnie w tym zestawieniu.
2 Ford - dobre właściwości jezdne, dobra cena
3 Volvo - fajne wnętrze ale cena z kosmosu
4 VW- paskudny tył no i w gamie VW jest lepsze auto do takiego porównania :)
5 Opel - najdłuższy staż, brzydkie wnętrze i czemu nie OPC w porównaniu?

Nie, 03.05.2009, 13:10
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Samochód: Citroen Saxo
Może VW ma najlepsze właściwości jezdne, ale niestety nie testowałem go więc mogę dokonać wyboru tylko za pomocą serca. A to podpowiada mi Opla Astrę. Po prostu jest śliczny i nie ma co tutaj więcej dywagować. Tuż za Astrą stawiam jadowitego i agresywnego Forda Focusa, a dopiero za nim VW Golfa. Pozostałe dwa auta moim zdaniem stanowią tylko tło konfrontacji.

Pon, 04.05.2009, 20:02
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Samochód: Reno TCe 200
Jacobser napisał(a):
A to podpowiada mi Opla Astrę. Po prostu jest śliczny i nie ma co tutaj więcej dywagować.

Wiem, że o gustach się nie dyskutuje, ale tutaj to już przesadziłeś :twisted:

Pon, 04.05.2009, 20:06
Awatar użytkownika

PiasQ napisał(a):
Megane znów skopie tyłek Golfowi?

Kiedy to zrobiło? :shock: Coś mnie ominęło. Jak do tej pory, to VW jest górą. To byłby pierwszy raz, ciekawe. :|

Megane nie ma w porównaniu bo widocznie nie był dostępny w parku maszynowym Renault. Na wszystkie redakcje motoryzacyjne są 2, góra 3 auta. A jak chodzi o jakąś mocniejszą wersje Renault Sport, to już w ogóle zwykle jest tylko jedna sztuka. Widocznie AB nie udało się zdobyć do testu Renówki. Także wzięli innych, równie znanych konkurentów. Proste i śmieszne jest szukanie teorii spiskowych. Chociaż mogły być też inne powody, ale co bym im zależało? Naprawdę Renault musiało by wejść na szczyt żeby wygrać z Golfem, szczególnie VI.

Pon, 04.05.2009, 20:17
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 42 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna