Obecny czas: Wto, 26.05.2026, 9:01

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 37 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Corvette Z06 vs Porsche 911 GT3 RS 

Oczywiście wybieram:
Corvette Z06 50%  50%  [ 22 ]
Porsche 911 GT3 RS 41%  41%  [ 18 ]
Żaden z wymienionych 5%  5%  [ 2 ]
Nie mogę się zdecydować 5%  5%  [ 2 ]
Razem głosów : 44

Corvette Z06 vs Porsche 911 GT3 RS 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Miejscowość: Północ
Post Corvette Z06 vs Porsche 911 GT3 RS
Porsche 911 GT3 RS

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Corvette Z06

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Dane techniczne:

Corvetta Z06:

Cytuj:
Motor V8-Zylindermotor, vorn, 2 Ventile pro Zylinder
Hubraum 7011 cm3
Verdichtung 11,0:1
Leistung 377 kW / 512 PS bei 6300 /min
maximales Drehmoment 637 Nm bei 4800 /min

Antrieb manuelles 6-Gang-Getriebe, Hinterradantrieb; innenbelĂĽftete Bremsscheiben; ABS

Aufbau und Fahrwerk Alu-/Magnesium-Chassis, verklebt mit Kohlefaser-Elementen, Karosserie aus Kohlefaser und Kunststoff; vorn Einzelradaufhängung an Doppelquerlenkern, Verbundblatt-Federn, Dämpfern, Querstabilisator; hinten: Einzelradaufhängung an Doppelquerlenkern, Verbundblatt-Federn, Dämpfern, Querstabilisator; ESP

Bereifung Goodyear Eagle F1 Supercar, vorn: 275/35 ZR 18, hinten: 325/30 ZR 19
Felgen vorn: 9,5 x 18, hinten: 12 x 19

Länge/Breite/Höhe 4459/1927/1246 mm;
Leergewicht 1440 kg
Höchstgeschwindigkeit 320 km/h

Porsche 911 GT3 RS:

Cytuj:
Motor 6-Zylinder-Boxer, hinten, 4 Ventile pro Zylinder
Hubraum 3600 cm3
Verdichtung 12,0:1
Leistung 305 kW/415 PS bei 7600 /min
maximales Drehmoment 405 Nm bei 5500 /min
Antrieb manuelles 6-Gang-Getriebe, Hinterradantrieb, Differenzialsperre; rundum innenbelĂĽftete Bremsscheiben, ABS

Aufbau und Fahrwerk verzinkte Leichtbau-Ganzstahlkarosserie; vorn Einzelradaufhängung an McPherson-Federbeinen, Querlenkern, adaptiven Dämpfern (PASM), Querstabilisator; hinten: Fünflenkerachse, Federn, adaptive Dämpfer (PASM), Querstabilisator; Traktionskontrolle

Bereifung Michelin Pilot Sport Cup, vorn: 235/35 ZR 19, hinten: 305/30 ZR 19
Felgen vorn: 8,5 x 19, hinten: 12 x 19

Länge/Breite/Höhe 4445/1808/1280 mm
Leergewicht 1378 kg
Höchstgeschwindigkeit 310 km/h
Grundpreis 129659 Euro

Wiem, że już nie raz było porównanie 911 kontra Z06. Ale to nie jest już zwykła 911, to wersja RS. Niektórzy antyfani 911 już pisali, że wersja RS to zupełnie co innego. To jest jedyny model 911, który naprawdę uwielbiają. Zresztą nie tylko oni.
Redaktorzy Autozeitung przeprowadzili test obu aut na torze Hockenheim. W przypadku Corvetty 1 KM musi udźwignąć 2,8 kg. Zaś u Porsche 3,3 kg. Corvetta uzyskała czas jednego okrążenia 1.57,90. Porsche 1.57,44. Minimalne Porsche wygrało. A przecież oba auta mają zupełnie inny charakter. GT3 RS praktycznie nadaje się tylko na tor, a Corvettą można wygodnie i komfortowo jeżdzić również na normalnych drogach. W każdym razie RS to najbardziej rasowa wersja ze wszystkich 911. Czy ma szansę w starciu z legendarną Corvettą? Jak wy uważacie?

(c) autozeitung

www.autogaleria.pl

Czw, 11.01.2007, 3:22
Awatar użytkownika

Bez chwili zastanowienia biore Porsche. Walnac go na bialo i miooodzio :mryellow:
Corvetta wydaje mi sie strasznie "plastikowa" w towarzystwie GT3 :mryellow:

Mecze na żywo

Czw, 11.01.2007, 3:37
Awatar użytkownika

Pomimo beznadzienego koloru nadwozia i felg to zdecydowanie biorÄ™ Prosiaczka. To auto po prostu miaĹĽdĹĽy :!:

Czw, 11.01.2007, 8:12
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Samochód: Audi A4 B8 Avant
A ja poproszę Corvette z tej prostej przyczyny, że RSem raczej ciężko byłoby jeździć na codzień gdyż prawdopodobnie zgubiłbym wszystkie plomby z zębów po przejechaniu kilometra :wink:
Obydwa są cudne, ultramocne i narowiste ale w tym przypadku naprawdę wziąłbym "korwetę".

Czw, 11.01.2007, 8:15
Awatar użytkownika

Miejscowość: z krainy wiecznego zachodu słońca
dziwne porównanie... do RSki powinno się porównywać wersję LPE :) - głos oczywiście na Corvette tak czy inaczej, mimo, że RS niczego nie brakuje... poza kolorem :D
szakal napisał(a):
a Corvettą można wygodnie i komfortowo jeżdzić również na normalnych drogach.

względnie... też lekko nie jest ;)

Czw, 11.01.2007, 8:21
Awatar użytkownika

Porsche odpada już sam sam tandetny wygląd, szczególnie w takim kolorze i felgach, a Vettę bardziej lubię i dlatego nia nią głos

Czw, 11.01.2007, 9:52
Awatar użytkownika

głos na Porsche, mimo kiepskiego koloru.. Ale za to ma cudne felgi 8)

Czw, 11.01.2007, 10:01
Awatar użytkownika

Miejscowość: Białystok
Samochód: VW Passat CC 1.8 TSI
Ja nie moge sie zdecydowac. Gdyby gt3 było w zwykłej wersji głos poszedł by na prosiaczka ale wersja rs jest dla mnie to hardcore. Ropucha na czarnych felgech to wstretne połaczenie kolorow choc technicznie zgniata. Corvette jest magiczna ale juz mi sie znudziła. Połowa porownan na tym forum jest z jej udziałem.

Czw, 11.01.2007, 10:12
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gród Kraka
Samochód: 1.4 + 2.0
Zdecydowanie 997 GT3 RS, chociaż do zwykłej jazdy wolałbym normalne GT3 ;) Jeśli miałbym brać RS, to na pewno nie w tym kolorze, bo wygląda w nim jak żaba :roll: Dla mnie srebrny z pomarańczem ;)

Czw, 11.01.2007, 11:26
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Darłówko
Samochód: Nazi-coupe 3.0 R6 Pb
Image

2 foteczki gdzie sÄ… razem :wink:

oczywiście wybieram GT3 RS, co prawda jak dla mnie jest to zbyt hardcorowa maszyna ale za to jaka, dla mnie to takie 6 auto w rodzinie, tylko na tor, tam pokazuje swój cały potencjał, kolor nie ma znaczenia, jak się jeździ szybko, Vetta jest Super nic jej nie brakuje, ale mierzy sie z 911 i u mnie zawsze przegra.

To ucieleśnienie sportowego charakteru,dynamiki,zaawansowanej technologii i ponadczasowej funkcjonalnej elegancji,oznaczonym Biało-Niebieskim emblematem symbolizującym obracające się śmigło.Samochód tej marki posiadamy dla radości z jazdy

Broń
Masowego
Wyprzedzania

Czw, 11.01.2007, 13:06
Moderator
Awatar użytkownika

A ja poproszę Corvette z tej prostej przyczyny, że RSem raczej ciężko byłoby jeździć na codzień gdyż prawdopodobnie zgubiłbym wszystkie plomby z zębów po przejechaniu kilometra

Poza tym Vetta mnie bardziej kręci. Ma w sobie to coś i już.

Czw, 11.01.2007, 13:24
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zagłębie Dąbrowskie
Samochód: Bravo T-Jet
Biorę Corvette. Ma więcej rumaków i bardziej mi się podoba.

Fan włoskich samochodów od zawsze na zawsze

Czw, 11.01.2007, 14:38
Awatar użytkownika

Akurat o Corvette Z06 słyszałem co innego, że zupełnie sie nie nadaje na codzień, jest fatalnie twarde, ma ultratwarde sprzęgło i zmiane biegów. Myśle, że nawet RS bedzie mniej uciążliwy.
A wybieram RS, jest niemiecki, świetnie wykończony, lepiej zaprojektowany. W dodatku ten kolor... jedynie RS dobrze w nim wygląda i powiem, że zaraz za czarną Carrerą GT jest to najładniejsze Porsche z ostatnich modeli. Oczywiście silnik Z06 jest przecudowny i miło tym twardym wyścigowym autem byłoby wyjechać na przejażdżke wiejskimi drogami w niedziele, ale Porsche bardziej mi odpowiada. Ale i tak kupiłbym Gallardo Spyder za tę cenę...

Czw, 11.01.2007, 16:19
Awatar użytkownika

Miejscowość: Racibórz
Samochód: 126p 652ccm
wybieram Porsche pomomo że kolor jak już wspomnieliście jest beznadziejny ale i tak wole Porsche

Czw, 11.01.2007, 16:45
Awatar użytkownika

Miejscowość: koło Rzeszowa
Porsche, Porsche i jeszcze raz Porsche. A dlaczego? Bo Corvetty nie lubie, a Porsche uwielbiam (tylko nie w tym zielonym kolorku, GT3 najlepsze jest w bialym) :)

Czw, 11.01.2007, 16:47
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Samochód: Uno / Saab 900 2.0T
po prostu jÄ… kocham

Czw, 11.01.2007, 17:45
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdynia
Corvette, ale sam nie potrafie wytlumaczyc dlaczego. Poprostu do mnie bardziej przemawia niz 911 i bardziej mi sie podoba stylistycznie.

Czw, 11.01.2007, 18:42
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Samochód: Citroen Saxo
Wreszcie jakiś autor ankiety wpisał pozycję dla mnie, czyli brak zdecydowania. Tak jest, oba są świetne, oba są dla mnie niedostępne, oba chciałbym jednak mieć, więc po co mam wybierać, który jest lepszy. Dodam tylko, że za Corvettą przemawia na pewno to, że można nią jeździć na codzień, ma przy tym lepsze osiągi i nie ma takiego zielonego lakieru.

Czw, 11.01.2007, 19:41
Awatar użytkownika

Dodam tylko, że za Corvettą przemawia na pewno to, że można nią jeździć na codzień, ma przy tym lepsze osiągi i nie ma takiego zielonego lakieru.

Skąd wy bierzecie to, że można jezdzic ja na codzien?!?!?! Wszystkie testy tego auta jakei cyztałem mówią krótko, to znakomite auto na tor i beznadziejne na codzień!!

Czw, 11.01.2007, 20:34
Awatar użytkownika

Miejscowość: Stalowa Wola / Lublin
Samochód: e46 coupe
Corvette to świetny samochód szczególnie w tej wersji ale w porównaniu z 911 u mnie zawsze przegra.

Czw, 11.01.2007, 20:39
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 37 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna