Obecny czas: Pią, 01.05.2026, 17:29

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 87 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Alfa Romeo 159 2.4 JTDM vs. Audi A4 2.7 TDI 

Auto dla mnie to:
Alfa Romeo 159 2.4 JTDM 53%  53%  [ 32 ]
Audi A4 2.7 TDI 47%  47%  [ 28 ]
Razem głosów : 60

Alfa Romeo 159 2.4 JTDM vs. Audi A4 2.7 TDI 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Miejscowość: Północ
Skąd wiecie że Audi będzie niezawodniejsze :?: przecież to całkiem nowe samochody więc o tym który będzie niezawodniejszyy trudno na razie mówić. A tak właściewie to przecież Alfa 156 lepiej wypadała w statystykach niezawodności niż A4 więc taka argumentacja jest raczej nie na miejscu w tym przypadku.

Ty Mercfan coś cie zabolało gdy ktoś napisał że Audi jest bardziej niezawodne. :lol:

www.autogaleria.pl

Sob, 02.12.2006, 9:22

Samochód: Leon I
ale za to ma coś czego u Audi nie dostaniemy nawet za najwyższą dopłatą czyli piękny wygląd

o tak alfa i piękny wygląd.. tak jak bym porównywał 'piękną' do besti. Nic mi się tu nie podoba.. Jak dla mnie Audi :mryellow: znacznie lepsze osiągi.. lepsza cena i przede wszystkim..=>>> WYGLĄD

Sob, 02.12.2006, 9:30
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Darłówko
Samochód: Nazi-coupe 3.0 R6 Pb
Skąd wiecie że Audi będzie niezawodniejsze przecież to całkiem nowe samochody więc o tym który będzie niezawodniejszyy trudno na razie mówić. A tak właściewie to przecież Alfa 156 lepiej wypadała w statystykach niezawodności niż A4 więc taka argumentacja jest raczej nie na miejscu w tym przypadku.

Cytuj:
Niezawodne według ADAC
2005-04-29

Niemiecki automobilklub co roku publikuje statystyki dotyczące niezawodności aut poruszających się na niemieckich drogach.

Dane, na podstawie których powstają zestawienia są zbierane przez zespoły pomocy drogowej niemieckiego automobilklubu ADAC. Obok stowarzyszeń takich jak TUV, czy DEKRA, które zbierają dane w swoich stacjach diagnostycznych to trzecie źródło informacji o niezawodności aut. Choć znaczenie statystyk w rzeczywistej ocenie niezawodności jest bardzo powierzchowne, to zastanawiające jest, dlaczego niemieckie źródła tak różnią się w wynikach.

O według DEKRY i TUV najbardziej niezawodne są auta japońskie, to w praktyce - na podstawie danych pomocy drogowej ADAC - na drodze najrzadziej pomocy wymagają auta niemieckie. I komu tu wierzyć? W sumie nie wiadomo. Aby wyeliminować przypadkowe błędy wynikające z tzw. chorób wieku dziecięcego najnowszych modeli na rynku do opracowania swojej tabeli ADAC wykorzystał dane dotyczące aut w wieku 1-6 lat, które znajdują się w produkcji bez większych zmian od minimum 3 lat i ich roczna sprzedaż przekracza 10 tysięcy sztuk.

Tabelę najmniej i najbardziej niezawodnych modeli opracowano więc na podstawie 2,4 milionów wezwań z ubiegłego roku. Dzięki Audi i Mercedesowi niemieccy producenci w pięciu z siedmiu kategorii zajęli pierwsze miejsca. Wśród aut małych najlepiej wypadło Audi A2, A6 w klasie wyższej, a Audi A4 Cabrio wśród aut sportowych. W klasie kompaktów pierwsze miejsce przypadło Mercedesowi klasy A, a klasa M wypracowała sobie pierwsze miejsce wśród terenówek.

Oczywiście producenci japońscy nie odstają tak bardzo, ale nie jest tak wspaniale, jak byśmy się tego spodziewali. Pierwsze miejsce przypadło japońskiemu samochodowi tylko w klasie średniej - tu najrzadziej psują się Mazdy 6 i 626 - a reszta branych pod uwagę japońskich modeli jest tuż za czołówką lub w środku stawki. Natomiast sporym zaskoczeniem jest pierwsze miejsce Citroena Xsary Picasso w segmencie vanów, który okazał się lepszy od produkowanej w Japonii Mazdy Premacy (2. miejsce). To pokazuje, że także Francuzi potrafią już produkować niezawodne samochody, ale nie jest to regułą, bo np. pozostałe wersje Citroena Xsary zajęły wśród kompaktów zaledwie przedostatnie miejsce.

Poza Audi i Mercedesem bardzo dobrze wypadły też inne niemieckie marki. BMW Mini jest drugie w swojej klasie, BMW 3 Cabrio także. Ford jeszcze ze starym Focusem znalazł się na drugim miejscu wśród kompaktów. Volkswagen może się cieszyć z Polo (miejsce 5. w segmencie mini) i Golfa Cabrio (miejsce 3. wśród aut sportowych). Modele Opla - Corsa, Astra i Zafira - wypadły tylko średnio.

Największymi przegranymi w statystykach ADAC są tradycyjnie producenci z Włoch i Francji. Fiat Punto i trojaczki Bravo/Brava/Marea zajęły w swoich klasach ostatnie miejsca. Także dla Alfy Romeo 156, Peugeota 206 CC i Renault Espace zostało tylko czerwone latarnie. Najniższą notę za liczbę usterek otrzymał Renault Kangoo z roku 1999. Średnio na każdych 1000 egzemplarzy tego modelu 58 wymagało wezwania pomocy drogowej przynajmniej raz w ciągu ostatniego roku.

Najczęstszymi przyczynami awarii były uszkodzenia układu elektrycznego (36 %) i zapłonowego (16 %). Lekka tendencja spadkowa dotyczy awarii silnika (9 %).

Żródło: ADAC

twoja teoria legła w gruzach

To ucieleśnienie sportowego charakteru,dynamiki,zaawansowanej technologii i ponadczasowej funkcjonalnej elegancji,oznaczonym Biało-Niebieskim emblematem symbolizującym obracające się śmigło.Samochód tej marki posiadamy dla radości z jazdy

Broń
Masowego
Wyprzedzania

Ostatnio edytowany przez johny, Sob, 02.12.2006, 11:41, edytowano w sumie 1 raz

Sob, 02.12.2006, 10:39
Awatar użytkownika

Miejscowość: Miechów [KMI]
Samochód: FIAT Punto Evo
Jesli chodzi o mnie to taki stereotyp tkwi we mnie i w innych takze: mianowicie cos co jest wloskie jest gorsze od niemieckiego. Nie wnikam czy tak jest czy nie ale tak juz tkwi cos we mnie i nigdy nie wyjdzie ze mnie (nie chce zeby wychodzilo bo dobrze mi z tym) Takze nie bede mowil co jest lepsze bo kazdy ma swoje zdanie

Sob, 02.12.2006, 10:50

Głos już wiem, że poleci na Alfa Romeo ale zastanawiam się dlaczego nic mnie nie pociąga w Audi :roll:

Sob, 02.12.2006, 11:34
Moderator
Awatar użytkownika

Skąd wiecie że Audi będzie niezawodniejsze

Ice napisał(a):
pewnie

Napisałem, że prawdopodobie, w oparciu o to, do czego nas te marki przyzwyczaiły.

Sob, 02.12.2006, 11:36
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Samochód: Audi A4 B8 Avant
Alfa ładniejsza to fakt, jednak uroda przemija

159 ma do zaoferowania dużo więcej niż urodę. Koncern tym modelem udowadnia, że Alfa Romeo umie robić naprawdę dobre jakościowo auta. Dziennikarze pławią się w komplementach nt. właściwości jezdnych tego modelu (są mocno porównywalne z liderem klasy - BMW 3er). Do tego nowoczesne silniki w palecie. To, oprócz pięknej stylistyki, niezaprzeczalne atuty Alfy Romeo 159.

Wybieram oczywiście Alfę. Moje serce bije szybciej za każdym razem kiedy widzę ją na ulicy - to zdecydowanie najpiękniejsze auto w klasie i nie będzie nic piękniejszego do momentu, kiedy Alfa wypuści następcę 159-ki :wink:

PS: Widzę Faethor, że zedytowałeś swojego posta nt. Alfy 156. Bardzo dobrze, bo mógł to przeczytać ktoś z zewnątrz i wyrobić sobie niepochlebną opinię nt. naszego forum. Ja też jestem fanem Mercedesa i nie przepadam za Audi ale, na miłość boską, w życiu nie wpadłbym na to, że można napisać taką bzdurę.

Sob, 02.12.2006, 14:41
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawichost
http://www.uzywane.mojeauto.pl/raport20 ... odel=156&=
http://www.uzywane.mojeauto.pl/raport20 ... model=A4&=
I co w grupie wiekowej do 7 lat Alfa jest 29 a A4 71.A jest to raport Dekry więc chyba wiarygodny.
http://www.uzywane.mojeauto.pl/raport20 ... &miejsce3=
A tak w ogóle to chodziło mi o to że mówienie o niezawodności w przypadku nowych aut mija się z celem i raczej nie można przyjąć niezawodności jako kryterium przemawiające za jakimś samochodem w przypadku nowych samochodów co innego w przypadku samochodów używanych ale nie o nich tu mowa.

Ostatnio edytowany przez Dżony, Sob, 02.12.2006, 19:19, edytowano w sumie 1 raz

Sob, 02.12.2006, 15:23
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kolonia Łucka
Ja wybieram Alfe. Ten styl, tech charakter mają coś w sobie pociągającego. Niewiem dlaczego ale do Audi jakoś mnie nie ciągnie. Może dlatego że juz bardzo dużo razy widziałem ten samochód. Alfa jest poprostu majstersztyk pod względem estetyki. Ta linnia nadwozia, te przednie leflektory, cudo poprostu. Wykonczenie i jakoś wykonania też mówią za siebie. Audi to taka zabaweczka dla wszystkich. Komfort i jakość. Nie ciągnie mnie do niej ale ładna też jest.

Sob, 02.12.2006, 15:50
Awatar użytkownika

A tak w ogule to chodziło mi o to że mówienie o niezawodności w przypadku nowych aut mija się z celem i raczej nie można przyjąć niezawodności jako kryterium przemawiające za jakimś samochodem w przypadku nowych samochodów co innego w przypadku samochodów używanych ale nie o nich tu mowa.

Tak "w ogule" pisze siÄ™ "w ogĂłle".
Jak możesz uważać, że nie patrzy sie na niezawodnosc w przypadku nowych aut?!?!

Sob, 02.12.2006, 15:56
Awatar użytkownika

Wcislem glos na Audi, ale jakos tak bez przekonania :D

Mecze na żywo

Sob, 02.12.2006, 15:58
Awatar użytkownika

Miejscowość: Grudziądz
ja to sie chyba nie musze wypowiadac, bo do porównania wzięto ulubienice i wroga nr 2 :) :wink:

Sob, 02.12.2006, 21:46
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdzieś na zachodnich rubieżach
Samochód: Volvo S80
Mac_Abra dobrze przypuszczam, ĹĽe wrĂłg nr 1 to Passat :?:

Sob, 02.12.2006, 23:23
Awatar użytkownika

Miejscowość: WESTSIDE
Alfa jest jakaś dziwna w środku - stara się niskim kosztem wyglądać sportowo co wychodzi dość tandetnie... Do tego nieproporcjonalne przejście pomiędzy kabiną a bagażnikiem... niemiecka konstrukcja wychodowana na legendzie niezawodności, waleczności w sporcie motorowym jakoś wygrywa w rzeczywistym rozrachunku :)

Sob, 02.12.2006, 23:40
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Samochód: nazi hacz fwd pb
Rafi_15 napisał(a):
Audi to taka zabaweczka dla wszystkich

No ja bym powiedział ze to własnie Alfa moze byc zabaweczka. Audi wybierze ten który chce nie tylko dobrze wygladac ale tez dojechac na miejsce bez problemów

Nie, 03.12.2006, 10:20
Awatar użytkownika

Miejscowość: Miechów [KMI]
Samochód: FIAT Punto Evo
Racja. Zgadzam sie z przedmowca. Alfa to takie cos dla ludzi udajacych wielkich bossĂłw. Takie mam skojarzenie. A Audi dla kogos kto sie nie spieszy ale jak trzeba to przylozy do pieca pod gore

Nie, 03.12.2006, 10:28
Awatar użytkownika

porĂłwnam samochody tej samej klasy i ceny, jeden typowo bezawaryjny drugi juĹĽ nie (analogicznie jest dla innych klas i samochodĂłw):
W pierwszym roku na 1000 Toyota Yaris 4.8 samochodu trzeba było odholować.
W przypadku 6 roku eksploatacji było to 12.5 samochodu.

Analogiczne dane w stosunku do Renault Clio to 3.6 w pierwszym roku oraz 49.7 w 6 roku

Różnice w drugim przypadku są już znaczące. Clio psuje się prawie 4 razy :!: częściej. jednak z drugiej strony w tego wynika, że 95% samochodów Renault Clio się nie psuje, tylko co 20ty samochód ma te problemy, mamy tylko mniejsze prawdopodobieństwo, że się zepsuje, 1/20 zamiast 1/80 w przypadku Yarisa, ale tu i tu można trafić w gorszy samochód.

Poza tym różne organizacje podają sprzeczne wyniki, ja bym sie aż tak bardzo tym nie kierował, bo można trafić na psującego sie Yarisa i bezawaryjne Clio, to tylko kwestia przypadku (szczęście lub pecha)

Nie, 03.12.2006, 10:43
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdynia
Wybiore Audi. Wloskie samochody (oprocz marek jak Ferrari itp.) uwazam za zbyt awaryjne i niesolidne, moze nie wiem jak jest z ta Alfa ale niestety taki stereotyp sie utrwalil i u mnie.

Nie, 03.12.2006, 12:04
Awatar użytkownika

SiÄ™ zastanawiam i nie moge znalezc odpowiedzi: jak za gorszy samochĂłd mozna zaplacic wiecej?!?! kto kupi to auto?!?!

Nie, 03.12.2006, 14:19
Awatar użytkownika

Miejscowość: Północ
SiÄ™ zastanawiam i nie moge znalezc odpowiedzi: jak za gorszy samochĂłd mozna zaplacic wiecej?!?! kto kupi to auto?!?!

A takie pytanie, skąd wiesz że gorszy??? Bo taki wszędzie jest stereotyp czy może już jeżdziłeś Alfą 159??? Lubie Audi, ale nie poddaje się stereotypom. Miała Alfa Romeo swój długi okres, kiedy wszyscy skarżyli się na jakość ich aut, ale odrazu co niektórzy piszą, że każdy ich nowy model to na pewno będzie często się psuł jest przesadą. Heja, heja.....skąd wiesz, że nie poprawili się w tej kwestii. Nie zadawaj takich więcej bezsensownych pytań retorycznych skoro może się oprzeć tylko o ogólną opinie powtarzano przez wiele osób. :roll:

www.autogaleria.pl

Nie, 03.12.2006, 14:40
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 87 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna