Obecny czas: Czw, 07.05.2026, 12:58

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 73 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
A8 3.0 TDI - 730d - S 320 CDI - Phaeton V6 

Który?:
Audi A8 47%  47%  [ 36 ]
BMW 7 18%  18%  [ 14 ]
Mercedes S 29%  29%  [ 22 ]
VW Phaeton 6%  6%  [ 5 ]
Razem głosów : 77

A8 3.0 TDI - 730d - S 320 CDI - Phaeton V6 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

-nie bmw bo czytalem link w"ciekawych..." i mi sie odechcialo;)
-nie audi bo... dobre pytanie :roll:
-nie vw bo to vw i najwolniejszy i najslabszy i wogole...

a co do sporow miedzy tymi ktorzy mowia ze nie diesele ze za male i tymi ktorzy maja zdanie do tego przeciwne- proponuje diesele ale V8-kazdy je ma i to wg mnie najlepsze rozwiazanie

Kto zajmuje sie Twoja dziewczyna gdy ty jestes tu?

ze swiata statystyk-90% właścicieli BMW kupiło je tylko dlatego, że nie potrafiło przeliterować słowa Mercedes ;)

Czw, 31.08.2006, 12:50
Awatar użytkownika

Miejscowość: Białystok
Samochód: VW Passat CC 1.8 TSI
Nieprawda.

Dlaczego?
Cytuj:
Tylko jakie znaczenie ma dźwięk na zewnątrz. Piszesz to tak jakby, ludzie kupowali samochody po to, żeby kto inny o nich dobrze pomyślał, albo żeby oglądali się za nimi na ulicy.
Uwierz mi są ludzie, którzy samochód kupują dla siebie i głęboko gdzieś mają co kto o nich pomyśli

Dla mnie ma znaczenie i smieje sie z takich łosi ktorzy kupuja np. S320 CDI bo kupuja takie auto zeby biło w oczy ludziom: "Patrzecie mam S klase". Ale bierze najtansza wersje bez znaczka na kalpie zeby wstydu nie było. Klekot z małym i dychawiczynym silnikiem, ktory mało pali aby nie zrojnowac kieszeni własciciela, ktory odkładał na auto 30 lat.

Ostatnio edytowany przez Robak Czw, 31.08.2006, 13:11, edytowano w sumie 3 razy

Czw, 31.08.2006, 13:00
Awatar użytkownika

Miejscowość: Racibórz
Samochód: 126p 652ccm
raczej mercedes jakoś tak mi najbardziej podszedł wygląd osiągi marka 7 skrzynia głos na niego . pzdr

Czw, 31.08.2006, 13:07

Cytuj:
Nieprawda.

Dlaczego?

Wynika to z wielu czynników, ilośc cylindrów jest tylko wartościa wynikową. Jeżeli jesteś ciekawy- odsyłam do literatury np: "Podstawy budowy silników" Sławomira Lufta.
Robak napisał(a):
S320 CDI bo kupuja takie auto zeby biło w oczy ludziom: "Patrzecie mam S klase"

Niektórzy kupują taki samochód: dlatego że wolą Diesla, dużo jeżdżą i najzwyczajniej w świecie nie mają ochoty wydawać ciężkich pieniędzy na paliwo, studentowi ekonomii tak ciężko to zrozumieć :?:
Robak napisał(a):
Klekot z małym i dychawiczynym silnikiem

Nie jeden "dychawiczny" Diesel pokazał by Ci, że Twoja Honda jest wolna.

Ostatnio edytowany przez mucha Czw, 31.08.2006, 13:27, edytowano w sumie 4 razy

Czw, 31.08.2006, 13:20
Awatar użytkownika

Co do tego czym te limuzyny są napędzane to mnie właściwie jest wszystko jedno czy będą to jednostki benzynowe czy wyskoprężne :roll: . Kilka lat temu (kiedy to silniki Diesla były 100 lat za benzynowym pod każdym wględem) nie do pomyślenia było aby samochody z najwyższej jakby nie patrzeć półki były napędzane śmierdzącymi i tłukącymi się dieslami. Te czasy jednak juz dawno minęły. Współcześnie konstruowane jednostki wysokoprężne kompletnieniczym nie ustępują standardowym beznynowym. Kultura pracy oraz parametry są na bardzo wysokim poziomie a dostakowo (co działa na ich kożyść) silniki takie są mniej łakome na paliwo które notabene póki co jest tańsze (chodzi mi o relację olej napędowy -> benzyna). Wszytkie te i inne czynniki sprawiają że jednotki takie całkiem sensownie są montowane do duzych limuzyn. Zauważyć nawet można tendencję wprowadzania do sporótó motorowych ropniaków. Przykład :?: no choćby Audi ze swoim bolidem startującym w tegorocznym Le Mans 8) Dawniej myślałem że świat staje na głwowie a to jednak sprawa nieunikniona. Tylko czekać aż diesle na stałe zagoszczą w Formule 1 :lol:

Wracając do porównania mamy tu 4 niemieckie limuzyny z których każda oferuje coś innego niż pozostałe.

Na pierwszy ogień Audi A8. Smochód perfekcyjnie dopracowany w najmniejszym szczególe :mryellow: Elegancka stonowana linia nadwozia, żadnych zbędnych udziwnień, przetłoczeń itd. Wnętrze całkiem ergonomiczne. Ogólnie bardzo udany model kontunuujący tradycję poprzednika, który IMO zaraz po BMW 7 E38 był najpiękniejszą limuzyną.

BMW to podręcznikowy przykład jak z przysłowiowego "tortu" mozna zrobić za (przeproszeniem) gówno :!: . Koszmarne nadwozie i jeszcze bardziej koszmarne wnętrze :roll: Nie wiem jak to auto się sprzedaje ale widocznienie najlepiej skoro rok czy dwa lata temu potrzebny był lifting żeby trochęporawić jego wizerunek i przyciągnąc ewentualnych klientów.

Merecedes to jedno z tych aut którego widoku nie mogłem strawić do czasu zobaczenia go na żywo. Z zewnątzr trochę za bardzo przypomina Maybacha (szczególnie tył) oraz CLS'a linia okien i ogólna bryła nadwozia. Wnętrze tez wydaje się być zywem przeniesione z bawarskiego konkurenta. W każdej materii poprzednik wydawał się być o niebo lepszy. Nie mówię tutaj teraz o techice bo ta na pewno poszła znacząco do przodu tylko i ogólnym design'e.

Volkswagen jako ostani. Nie sądziłem że VW będzie stać na tak całkiem udane auto. Z zewnątrz praktycznienie mam mu nic do zarzucenia. Wyglada jak klasyczna limyzyna choc i tak idełame klasycznej limuzyny jest dla mnie angielski Jaguar XJ / Daimler. Wnętrze Phaetona całkiemprzyzwoite choć odnoszę wrażenie że mało ergonomiczne za dużo tam tego wszystkiego jest .. przełaczniki itd.

Podsumowując, zastanawiam się nad wyborem :/ Waham się pomiędzy Audi A8 a Mercedesem. Pozostałe 2 auta raczej ne wchodz w rachubę. Jako że całościowo bardzij podoba mi sie A8-mka więc na nią głosuję. Poza tym jako jedyna z tego grona ma napęd na 4 koła co niezaprzeczalnie dziaa na jej korzyść :wink:

Tak więc jak już napisałem głos na Audi za całokształt :!:

Czw, 31.08.2006, 13:21
Awatar użytkownika

Miejscowość: Białystok
Samochód: VW Passat CC 1.8 TSI
Niektórzy kupują taki samochód: dlatego że wolą Diesla, dużo jeżdżą i najzwyczajniej w świecie nie mają ochoty wydawać ciężkich pieniędzy na paliwo, studentowi ekonomii tak ciężko to zrozumieć :?:

Własnie ciezko. Mercedes S klasy jest juz takim pojazdem gdzie własiciel jego nie zwraca uwagi na spalanie. Z ekonomicznego punktu widzenia jesli nie chcesz wydawac ciezkich pieniedzy na paliwo dobrym rozwiazanie bedzie avesis w dieslu a nie profanowanie flagowych limuzyn. Nie stac cie na jezdzenie S klasa to jej nie kupuj.

Cytuj:
Nie jeden "dychawiczny" Diesel pokazał by Ci, że Twoja Honda jest wolna.

Z pewnosci, ale tym powyzszym było by ciezko.
Widze ze probujesz mi tu cos wyperswadowac. Generalnie nic nie mam do dieslow tylko nie uwazam ich w tym połaczeniu. Luksusowa limuzyna z segmentu E z najtanszy ropniakiem. Iscie emeryckie mariaz. :lol:

Czw, 31.08.2006, 13:42

Mercedes S klasy jest juz takim pojazdem gdzie własiciel jego nie zwraca uwagi na spalanie.

A gdzie jest napisane, że jak masz S klasę to nie możesz zwracać uwagi na spalanie :?:
Robak napisał(a):
Z ekonomicznego punktu widzenia jesli nie chcesz wydawac ciezkich pieniedzy na paliwo dobrym rozwiazanie bedzie avesis w dieslu

Nie będzie dobrym, bo nie ma tej wielkości co S-ka i tego komfortu.
Robak napisał(a):
a nie profanowanie flagowych limuzyn

Nie ma tu nawet krzty profanacji.
Robak napisał(a):
Nie stac cie na jezdzenie S klasa to jej nie kupuj.

Stać, tylko nie ma potrzeby wydawania drugiej Sklasy, co roku na paliwo.
Robak napisał(a):
Widze ze probujesz mi tu cos wyperswadowac.

Nieczego i nikomu. Po prostu staram się zrozumieć Twój tok myślenia.
Robak napisał(a):
Luksusowa limuzyna z segmentu E z najtanszy ropniakiem

Tylko, ĹĽe ten ropniak jest droĹĽszy od niejednej benzyny.

Czw, 31.08.2006, 13:52

Hans napisał(a):
ale to to nie to

Nie to, bo co :?:

Nie to, bo Tak, niekażdy ma racjonalną postawe wobec motoryzacji i 4 kółek, ja osbiście bardziej emocjonalnie traktuje wybór mojego auta albo wybór tego auta dla kogoś innego, kalkulacje oczywiście się liczą ale to jest na drugim miejscu, nie raz zadają mi pytanie: "dlaczego chcesz kupić takiego starego żempa jak AUDI Coupe B2, kup sobie jakieś nowego Renaulta albo Peugeota", ale czy ten nowy wózek będzie miał to coś, co ma to Coupe, otóż nie i dlatego właśnie nie widzi mi się być prezesem firmy i jeździć A ósemką w dieslu....... :wink:

Czw, 31.08.2006, 14:24

Miejscowość: Tbg
stawiam na a8 wyglÄ…da najlepiej, nie odbiega na krok od konkurencji poprostu nie moge znalezc jakiejs wady w tym samochodzie jest swietny :>

Czw, 31.08.2006, 15:43
Awatar użytkownika

Wybieram Bentleya w szacie Passata, czyli Phaetona. Doskonałe, niedocenione auto, a przez ten znaczek VW średnicy 10-centymetrów stracił wszystko.

Czw, 31.08.2006, 16:07
Awatar użytkownika

Miejscowość: Tychy
Normalnie postawiłbym na beemkę, ale ten model jest po prostu szpetny. Phaeton nie, bo mimo wszystko VW. Merc jest trochę pretensjonalny, więc ...Audi :)

Czw, 31.08.2006, 16:15
Awatar użytkownika

Jak dla mnie to zdecydowanie biore Audi, za wygląd i bardzo ładne wnetrze, nastepnie Mercedes, podoba mi sie, ale nie tak bardzo jak Audi do tego ma nie najładniejsze wnętrze i brzydka kierownice, dalej jest BMW, jakos nadal mnie nie przekonuje ten samochód, jest brzydki i jakos nie moge zmienic zdania na jego temat, nastepnie VW, jakos nie widze tego samochodu.

Czw, 31.08.2006, 21:20
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bielsko-Biała
Jeżeli jesteś ciekawy- odsyłam do literatury np: "Podstawy budowy silników" Sławomira Lufta.

ja jestem ciekawy !! tylko pada tu pytanie :> mozna to gdzies z neta wyhaczyc czy trzeba kupic ? < 55 zl kosztuje ... > maturka sie zbliza wiec trzeba cos poczytac :D

Czw, 31.08.2006, 22:09

mucha napisał(a):
Jeżeli jesteś ciekawy- odsyłam do literatury np: "Podstawy budowy silników" Sławomira Lufta.

ja jestem ciekawy !! tylko pada tu pytanie :> mozna to gdzies z neta wyhaczyc czy trzeba kupic ? < 55 zl kosztuje ... > maturka sie zbliza wiec trzeba cos poczytac :D

Szczerze mówiąc nie wiem, nie szukałem, ale wątpię żebyś znalazł.

Czw, 31.08.2006, 23:21
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Samochód: Audi A4 B8 Avant
Na wstępie jedna uwaga - gdyby dobry wujek chciałbym mi sprezentować którekolwiek z tych aut, zostawiłbym mu wolną rękę. Każde z tych aut jest doskonałe. I w zasadzie tylko osoboste preferencje każą dokonać takiego a nie innego wyboru.
1. Mercedes - za wszystko. Za markę, jakość, wykonanie, design. Po prostu za wszystko
2. Audi - głównie za design, jakość, wykonanie. Marka mnie już tak nie przekonuje ale nie mam antypatycznego nastawienia do "czterech pierścieni"
3. Volkswagen - perfekcja w każdym calu. Wspaniały, stonowany design i masa techniki na najwyższym poziomie. Jeden feler - logo na masce :/
4. BMW - To samo co wszyscy - perfekcja w kaĹĽdym calu. Tyle ĹĽe design tego modelu odpowiada mi trochÄ™ mniej niĹĽ konkurencji :wink:

I jeszcze jedno. W aucie tej klasy diesel to nieporozumienie. I proszę pana muchę o nie pisanie mi tego, co pisałeś Robakowi. Zdaję sobie sprawę jakie to nowoczesne diesle są wspaniałe ale, na Boga, nie w aucie luksusowym :!: W tym sporze popieram Robaka. To klasa luksusowa a nie dostawczaki :wink:

Pią, 01.09.2006, 6:59
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zagłębie Dąbrowskie
Samochód: Bravo T-Jet
Musze powiedzieć że VW wygląda bardzo dojrzale przy ,,świętej trójcy,, ;)
1. BMW- mam sentyment do tej marki, ma świetny silnik, który pali najmniej.

2. AUDI- piękny, duży, wspaniały samochód.

3. MERCEDES-świetna nowoczesna technologia...i tyle.

4. VW- nawet mi się podoba :oops: ale dużo pali i już jest trochę przestarzały.

Fan włoskich samochodów od zawsze na zawsze

Pią, 01.09.2006, 8:40
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Samochód: nazi hacz fwd pb
Zdecydowanie Audi. Dla mnie to idealna limuzyna. Zaraz za nim Mercedes. Przegrywa z Audi bo w porównaniu z A8 jest modelem "masowym" Najdroższy w stawce ale wart swojej ceny. Dalej Phaeton, auto ciekawe ale za takie pieniadze nie kupiłbym VW :/ Na końcu BMW - nie nawidze tego modelu i juz

Pią, 01.09.2006, 10:37
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdynia
4. Phaeton bo wogole mnie nie przekonuje i uwazam ze luksusowy Volkswagen jest nie do pomyslenia.
3.Audi, nie ma tego czegos co BMW i Mercedes ale tez jest fajny.
2.Mercedes, to auto jest bardzo fajne ale jak dla mnie nie przebija BMW
1.BMW za silnik, prowadzenie i stylistyke ktora jak dla mnie jest piekna.

Pią, 01.09.2006, 20:30
Awatar użytkownika

Miejscowość: Północ
Bardzo trudny wybór i długo zwlekałem z odpowiedzią w tym porównianiu. Wreszcie się zdecydowałem. Mianowicie zastanawiałem się nad Audi i Mercedesem. Reszta jest albo nudna(Phaeton) albo brzydka(BMW). Tylko te dwe auta czymś jeszcze zaskakują. Także wybieram jednak Audi A8. Piękna flagowa limuzyna. Co mi się w niej podoba trudno mi powiedzieć. Ale sam wygląd już mnie osłabia. Poprostu jak Audi zawsze potrafił robić auta, które robiły wrażenie za każdym razem jak się pojawiły. Tak samo jest właśnie z A8. Na drugim miejscu, ale z niewielką stratą jest Mercedes. Poprzednia S-Klassa do dzisiaj mi się podoba. Nie raz miałem okazją przejechać się starą S-Klassą i byłem pozytywnie zaskoczony. Świetne auto. Z nową jest gorzej w kwesti wyglądu. Wydaje mi się za każdym razem, że jest mniejsza od swojego poprzednika i jednak nie przekonuje mnie ten wygląd, bez żadnego polotu. Dodatkowo Mercedes cofnął się do tyłu jeśli chodzi o jakość. Za dużo naczytałem się skarg na to marke i opowiadań. Teraz bał bym się kupić auto tej marki. Poza tym Audi jest ładniejsze. Także wygrywa Audi A8, na drugim miejscu Mercedes. W dalszej kolejności daleko w tyle BMW i VW.

Sob, 02.09.2006, 21:13

Cholera trudny wybór, ale nie zrobie tak jak w tam tej ankiecie z Porsche, Vette i AM :wink: Tak jak już mówiłem w poprzedniej ankiecie że wszystkie modele Mercedesa są świetne, nowa S-Klassa to poprostu luksus na kołach i trudno na niego nie zagłosować, ale przecież nie odrzuce tak od razu Bmw i Audi :| o Vw nie mówie bo nie dorasta rywalom wogóle do pięt :wink: Audi odpadnie z tej trójki jako pierwsze, a jako drugie choć z bólem odpada Mercedes. Bmw serii 7 - tego poprostu nie można opisać w kilku słowach. To auto jest poprostu zajebiste. :>

Nie, 03.09.2006, 12:59
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 73 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna