|
|
Obecny czas: Czw, 07.05.2026, 19:27
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
Opel Zafira OPC vs Ford S-Max
|
| Autor |
Wiadomość |
|
Tyomaj
|
|
| Pon, 04.09.2006, 10:49 |
|
 |
|
olgierd
|
W sumie to trudno się zdecydować. Oba samochody dobrze się prezentują. Bardziej podoba mi się S-Max, choć Oplowi też urody nie można odmówić. Natomiast Zafira przekonuje swoim silnikiem, funkcjonalnością wnętrza i dobrą opinią tego modelu w pierwszej generacji. Ostatecznie postawię na Opla, ale to jest wygrana z bardzo małą przewagą.
_________________ Pomóż biednemu, czytaj o tuningowanych autach na tym blogu regularnie :) Zobaczy! Jak, jak...
|
| Pon, 04.09.2006, 11:32 |
|
 |
|
aston
|
Szkoda, ze nie podano tutaj, ze Ford
ma 4768 mm czyli jest dłoższy o ponad 30cm od Opla (4467mm).
Bagażnik przy 7 osobach na pokłądzie ma 285litrów, czyli dwa razy większy niż w Oplu (140 l).
Ma 814kg ładowności czyli o pnad 200kg wiećej niż Opel (610kg).
Rozstaw osi ma 2850mm czyli prawie 15cm wiecej niĹĽ Opel (2703mm).
No i ma dużo łatwiejsze zajmowanie miejsca z 3 rzędzie.
Poprostu S-Max jest większym samochdoem, na moje oko o jedną kalsę do góry o czym świadczą wyżej przytoczone dane, wiec nalezy pamietać, że to jest międzykalsowe porównanie.
Oglądałem takie zestawienie na top gear jescze był Mercedes B-klass 2.0 Turbo, no i zgadzam się z nimi szybsza jest Zafira i na torze i na prostej (choć na torze przegrała z Mercedesem), jednka S-Max jest ogólnie lepszym samochodem
Pozatym S-Maxa można mieć od 117.450zł
a Zafirę od 129.950zł
|
| Pon, 04.09.2006, 11:46 |
|
 |
|
Cichy Asasyn
|
Głos na S-Maxa, silnik ma wystarczającą moc, chociaż z drugiej strony w samochodzie tego typu nie potrzeba aż takiej mocy, w środku o wiele więcej miejsca niż w Zafirze, mimo, że S-max jest większy to jest tańszy, ma ładniejsze wnętrze, no i ma piękny design. Felgi ma genialne  .
_________________ Primusville
|
| Pon, 04.09.2006, 12:01 |
|
 |
|
sl65amg
|
s-max- z zewnatrz troche mniej atrakcyjny ale wnetrzem rozwala zafire w drobny mak. a ta kierownica.... oragazmiczna.
p.s. poprosze taki ale nie w tym kolorze
_________________ NIE KIKAJ W TO
Kto zajmuje sie Twoja dziewczyna gdy ty jestes tu?
ze swiata statystyk-90% właścicieli BMW kupiło je tylko dlatego, że nie potrafiło przeliterować słowa Mercedes ;)
Ostatnio edytowany przez sl65amg, Pon, 04.09.2006, 17:07, edytowano w sumie 1 raz
|
| Pon, 04.09.2006, 12:10 |
|
 |
|
Kobi
Moderator
Samochód: Opel Astra II
|
Oba auta mają zadziorną stylistyke, jednak większą uwage zapewne na ulicy zwracała by na siebie Zafira. Wnętrze Opla ma też kilka więcej sporotowych smaczków  S-Max ma 20 KM mniej i jest większym autem co wyjaśnia nieco gorsze osiągi. Mimo wszystko wybieram Forda. Jak Aston wsponiał jest autem znacznie tańszym od Opla, wygląda IMO lepiej, nie zdradza tak swojej mocy co jest dla mnie dużym plusem 
_________________ Moderator nie nabija postów - Moderator ma wiele do powiedzenia.
|
| Pon, 04.09.2006, 12:19 |
|
 |
|
Hans
|
Zafira konkurencje stylistyki wygrywa, ale dużoooo jej brakuje do S-Maxa który jest o wiele większy a co się bardzo liczy przy zakupie takiego auta, tak więc mój głos na Forda idzie
_________________ ...::: EternaL :::...
|
| Pon, 04.09.2006, 13:30 |
|
 |
|
johny
Moderator
Samochód: Nazi-coupe 3.0 R6 Pb
|
dośc trudny wybór, bo oba auto to najbardziej sportowe Vany i oba sa naprawdę niezłe.
Z jednej strony mamy bardziej kompaktowego i zwrotnego Opla Zafirę, mocniejszy od forda przez co zapewnia lepsze osiągi i ma... wyśmienite hamulce, z drugiej strony Ford trochę mniej dynamiczny ale za to bardzie ufam układowi jezdnemu Forda niż Opla, poza tym z racji że jest większy jest bardziej przestronny i praktyczny poza tym jest tańszy ci troche dziwi patrząc że stoi klasę wyżej, z zasady cena nie decyduje o wyborze auta ale tym razem w moim przypadku tak, Ford oferuje więcej auta za mniejsze pieniądze (dzięki za dane Aston) co prawda jest trochę wolniejszy ale i tak są to osiągi jak na Vana bardzo dobre. FORD góra
_________________ To ucieleśnienie sportowego charakteru,dynamiki,zaawansowanej technologii i ponadczasowej funkcjonalnej elegancji,oznaczonym Biało-Niebieskim emblematem symbolizującym obracające się śmigło.Samochód tej marki posiadamy dla radości z jazdy
Broń Masowego Wyprzedzania
|
| Pon, 04.09.2006, 14:00 |
|
 |
|
Dżony
|
Z zewnątrz bardziej podchodzi mi zafira, za to środek ładniejszy ma s-max, chyba jednak wybiorę s maxa bo jest większy i tańszy.
_________________ http://jkbudownictwo.pl/ - Projektowanie CAD, kosztorysowanie budowlane, wydruki wielkoformatowe, poligrafia . https://www.facebook.com/jkbudownictwo
|
| Pon, 04.09.2006, 14:06 |
|
 |
|
Trepiuno
|
Porównanie nie jest równe. Jeżeli ktoś potrzebuje szybkiego auta do przewozu rodziny powinien wybrać S-Maxa. Jak wspomniał Aston jest on większy , bardziej pojemny , ma większy bak co umożliwia dłuższą jazdę na jednym tankowaniu oraz jest tańszy od Zafiry. Jeżeli ktoś potrzebuje "zabawki" w której w razie potrzeby "upchnie" swoją rodzinę powinien wybrać Zafirę  Ostatecznie mój głos pada na Forda 
_________________ >>Hard Trucker<<
Kliknij - na własną odpowiedzialność! xD
|
| Pon, 04.09.2006, 14:23 |
|
 |
|
gibki8
|
Głos na Opla choć gdyby byłby w innej wersji niż OPC to brałbym Forda. Jest większy ale ma słabszy silnik i mniej atrakcyjną stylistykę.
_________________ http://picasaweb.google.pl/gibki8/Depec ... z11022010# https://picasaweb.google.com/gibki8/Col ... onNarodowy
Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć dieslem!!
|
| Pon, 04.09.2006, 14:31 |
|
 |
|
bartez
Samochód: nazi hacz fwd pb
|
Ja wybieram Opla. Według mnie wyglada lepiej, bardziej sportowo, dotego ma lepsze osiagi. Ford tez nie jest zły ale obok Zafiry wyglada jak słon bo jest duzo wiekszy
_________________ PB RWD jest wysoko
|
| Pon, 04.09.2006, 14:44 |
|
 |
|
kenji
Samochód: E39 & S203
|
Obydwa wygladaja świetnie, ale w tym kolorze Opel wygląda za*ebiscie 
_________________ locha lover
|
| Pon, 04.09.2006, 14:52 |
|
 |
|
elCoyote
Samochód: Volvo S80
|
Głosuję na Forda. Wizualnie przypadł mi nieco bardziej do gustu niż Opel. Ponadto większa ilość miejsca oraz zdecydowanie niższa cena podstawowego modelu przemawiają za S - max'em. Zafira charakteryzuje się nieco lepszymi osiągami, ale za to jest bardziej hałaśliwa (ponoć 3dB to sporo).
_________________ Licencja na miłość Embargo na sen
|
| Pon, 04.09.2006, 17:01 |
|
 |
|
marcel911
|
Opel z tą mocą na FWD jest tragiczny. Ford jeździe lepiej choć wygląda gorzej. Ale jest lepiej wykonany i prawdopodobnie będzie niezawodniejszy. Poza tym cena jest lepsza. Wybieram S-Maxa
_________________ Driving an E-Type Jaguar roadster with the top down along a winding country road in the late evening summer sun must surely rate as one of the world's finest driving experiences.
|
| Pon, 04.09.2006, 18:26 |
|
 |
|
Dżony
|
marcel911 napisał(a): Opel z tÄ… mocÄ… na FWD jest tragiczny
A podstawowa benzyna w A8 ma jeszcze więcej mocy i napęd na przód i co 
_________________ http://jkbudownictwo.pl/ - Projektowanie CAD, kosztorysowanie budowlane, wydruki wielkoformatowe, poligrafia . https://www.facebook.com/jkbudownictwo
|
| Pon, 04.09.2006, 18:51 |
|
 |
|
johny
Moderator
Samochód: Nazi-coupe 3.0 R6 Pb
|
COLD CACA napisał(a): A podstawowa benzyna w A8 ma jeszcze wiÄ™cej mocy i napÄ™d na przĂłd i co
i nic, tu nie chodzi o przedni napęd tylko charakterystykę zawieszenia
_________________ To ucieleśnienie sportowego charakteru,dynamiki,zaawansowanej technologii i ponadczasowej funkcjonalnej elegancji,oznaczonym Biało-Niebieskim emblematem symbolizującym obracające się śmigło.Samochód tej marki posiadamy dla radości z jazdy
Broń Masowego Wyprzedzania
|
| Pon, 04.09.2006, 18:55 |
|
 |
|
-=Sadek=-
|
Tutaj nie oddam głosu bo obydwa bardzo mi sie podobają.
Obym w przyszłości nie musiał stawać przed takim dylematem 
_________________ ^^
|
| Pon, 04.09.2006, 18:58 |
|
 |
|
Rules
|
hm dosc długo myślałem i jednak Opel za bardziej sportowy charakter.
_________________ "Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców..."
|
| Pon, 04.09.2006, 19:11 |
|
 |
|
greq19
|
_________________ http://change.menelgame.pl/change_please/8034407/
|
| Pon, 04.09.2006, 19:18 |
|
|