Switch to full style
Konfrontacje wszelkich samochodów
Wyślij odpowiedź

Wybieram:

Audi A3
41
55%
Kia Pro Cee'd
34
45%

Razem głosów : 75

Audi A3 vs Kia Pro Cee'd

Wto, 08.04.2008, 12:36

Image
Image
Image
Image
Image

Audi A3
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Kia Pro Cee'd
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

ImageImageImage

Ciekawostka: w porównaniu u autobilda wygrała Kia Pro Cee'd, która uzyskała 425, a Audi A3 łącznie uzyskało 417 punktów.

Zródło: autobild.de

Re: Audi A3 vs Kia Pro Cee'd

Wto, 08.04.2008, 12:44

Być może kia zrobiła ogromny skok do przodu, jest tańsza i dobra ale jednak do audi to jeszcze trochę jej brakuję. Osobiście jeżeli miał bym wybierać a3 to tylko w wersji sportback. Oczywiście głos na Niemca.

Wto, 08.04.2008, 13:16

Kia jest szybsza, tańsza, ładniejsza - czego chcieć więcej? Głos na nią :P

Wto, 08.04.2008, 13:34

niestety Kia jest nieco wolniejsza, zwłaszcza w kwestii elastyczności. Ale chyba jej mogę wybaczyć, bo mi się bardzo podoba i uważam ją za dobry samochód. Także głos na Kijankę

Wto, 08.04.2008, 14:08

Pro_cee'd ma bardziej sportową sylwetkę, niższą cenę, lepsze wyposażenie, lepiej przyspiesza przy tylko nieznacznie większym spalaniu. Audi ma zdecydowanie lepszą markę, ale zważywszy na różnicę cenową a także na niższe bezpieczeństwo (4 gwiazdki EuroNCAP przy 5 Kii) w moich oczach oddaje pierwsze miejsce Koreańczykowi
Co ciekawe ten super zaawansowany silnik 1.4TSI (spalanie im wyszło o 8,3l, 28% więcej niż podaje producent) przy prostej jednostce w Kii (spalanie w teście 8,6l, 21% więcej niż podaje producent) wcale nie jest taki oszczędny, no i nie udaje mu sie uzyskać deklarowanych przez producenta 9,3s (tu jedynie 10s), Kia też naciąga prawdę, bo podaje 10,3s (a tutaj osiągnęła setkę w 9,9s :) ). Jak widać, nie zawsze ta najnowocześniejsza, nietania technika potrafi być w realnym świecie opłacalna.

Wto, 08.04.2008, 14:24

Kia to naprawdę ciekawa oferta, ładna sylwetka, przestronne wnętrze, nieźle wykonana za przyzwoite pieniądze, nie dziwie się ze wygrała na punkty. Jednak Audi to Audi, większy prestiż posiadania, lepsza jakość i prowadzenie, poza tym ma generalnie więcej do zaoferowania, mocniejsze silniki (choćby 2.0 TFSi), napęd AWD, skrzynię DSG itp. głos na A3

Wto, 08.04.2008, 14:50

Zagłosowałem przez pomyłke na Audi A3, ale wybieram Kie Pro Cee'd, podoba mi się jej wygląd, ma dobre osiągi, ładne wnętrze, a do tego Kia jest marką, która jak zauważył Johny ma mniejszy prestiż co dla mnie jest akurat zaletą, nie potrzebuje samochodu, który będzie przyciagał uwage swoim znaczkiem, albo podnosił nim mój status społeczny, wole coś równie dobrego, ale jednocześniej "zwyklejszego" przynajmniej jeśli chodzi o marke.

Wto, 08.04.2008, 15:13

Można by wiele pisać i wymieniać za i przeciw dla każdego auta. Natomiast za dużo by było pisania, więc wymienię najważniejsze aspekty. Zacznę od Kii napewno auto tańsze od niemca i ładne w środku, natomiast tył auta wogóle odrzuca mnie od samochodu. Bardzo brzydki w porównaniu do poprzedniej i zwykłej wersji Ceed. Co można powiedzieć o niemcu ładny w srodku i ładny na zewnatrz. Oczywiście głs idzie na Audi, ponieważ jakby nie patrzeć koreańskiemu oncernowi trochę, a nawet sporo brakuje do niemieckich pewniaków.

Wto, 08.04.2008, 15:19

Audi jest juĹĽ trochÄ™ za nudne i lifting upodabniajÄ…cy go do cabrio jest jak najbardziej potrzebny.
pro cee'd jest świetny i na niego głos. Jest też dużo tańsza od Audi.

Wto, 08.04.2008, 15:37

Kia jest ogolnie ładnym i dobrym autem ale to by było na tyle. W stylizacji widze sporo niedaciagniec. Przod jest smutny i wyglada jak ten z wersji 5d a tył jest ciezki i klockowaty. Taki garbaty lolek. Do finezji scirocco czy astry gtc jeszcze daleko.
Audi jest autem juz starym ale ciagle atrakcyjnym. Jak sie patrzy na zdjecie obu przodow dalej widac swiezosc i agresje. Kia wyglada z przodu juz staro a jeszcze jej nie widziałem na zywo. Audi ma ponadczasowy wyglad a takze znacznie atrakcyjniejsze wnetrze.
Audi do mnie bardziej przemawia.

Wto, 08.04.2008, 16:26

Jak można porównywać tak odmienne samochody :?: :!:
PrzecieĹĽ Kia Cee'd, to usportowiony kompakt za rozsÄ…dnÄ… cenÄ™, a Audi, to prawie luksusowy kompakt.
Jak można porównywać Audi i Kią? :?

Śro, 09.04.2008, 7:20

eco1991 napisał(a):Jak moĹĽna porĂłwnywać tak odmienne samochody :?: :!:
PrzecieĹĽ Kia Cee'd, to usportowiony kompakt za rozsÄ…dnÄ… cenÄ™, a Audi, to prawie luksusowy kompakt.
Jak można porównywać Audi i Kią? :?

masz sporo racji, bardziej pasowałby tu porównanie z golfem czy astrą. to są bezpośredni konkurenci cee'da.

Śro, 09.04.2008, 11:12

johny napisał(a):Kia to naprawdÄ™ ciekawa oferta, Ĺ‚adna sylwetka, przestronne wnÄ™trze, nieĹşle wykonana za przyzwoite pieniÄ…dze, nie dziwie siÄ™ ze wygraĹ‚a na punkty. Jednak Audi to Audi, wiÄ™kszy prestiĹĽ posiadania, lepsza jakość i prowadzenie, poza tym ma generalnie wiÄ™cej do zaoferowania, mocniejsze silniki (choćby 2.0 TFSi), napÄ™d AWD, skrzyniÄ™ DSG itp. gĹ‚os na A3

Jak Ty cos napiszesz to nie ma prawa byc inaczej :mryellow: :mryellow: pieknie to powiedziałes , nic tylko sie z tym zgodzic 8)

Pią, 11.04.2008, 21:36

Robak napisał(a):Audi ma ponadczasowy wyglad

Teraz to pojechałeś równo po bandzie :twisted:

Fakt, Audi na pewno jest technicznie lepszym samochodem, ma to również swoje odzwierciedlenie w cenie. Kii należą się duże brawa za Cee'da w ogóle a za wersję 3d należy się bis. Widziałem to auto na żywo i prezentuje się po prostu miodnie - to zdecydowanie jeden z najładniejszych kompaktów. Cee'd jest również bardzo dopracowanym autem, co potwierdzają dziennikarze więc nie widzę sensu lansowania się w nudnym Audi za dużo większe pieniądze.

Głos na Kię!

Pią, 11.04.2008, 22:27

Cóż, nie lubie A3, nie podoba mi się wcale, ale Kia cee'd jest moim zdaniem dużo gorsza :/ Głos z konieczności na Audi.

Sob, 12.04.2008, 0:24

Nareszcie porównanie godnych siebie rywali ... z jednej strony "markowe" Audi, z drugiej rewolucyjna Kia ... Głos jednak definitywnie na koreańczyka. Obecne Audi A3 nie powala już designem, Pro Cee'd mimo jeszcze małych niedociągnięć prezentuje się dużo bardziej nowocześnie. Wnętrze każdego z aut zasługuje na pochwałę, jednak każde w innych kwestiach. Kia ma jednak podstawową zaletę - cenę, która jest po prostu nie do przebicia i to mi się właśnie podoba najbardziej. Mieć tylko nadzieję, że gdy koreański producent ostatecznie dobrze ustawi się na rynku aut, to zacznie pracować nad osiągami (6 biegów, mocniejsze silniki an niższych pojemnościach, lepsza elastyczność).

Sob, 12.04.2008, 14:30

markus napisał(a):Teraz to pojechaĹ‚eĹ› rĂłwno po bandzie :twisted:

niby dlaczego, pierwsza generacja A3 nadal wygląda całkiem atrakcyjnie i z 2gą też tak bedzie. Poza tym róźnica w cenie na poziomie 2 tys euro to nie jest aż tak przepaść jak niektórzy wypisują.

Sob, 12.04.2008, 16:04

ewidentnie kia ma charakter, audi jest brzytka nudna i bezpłociowa

Sob, 12.04.2008, 16:14

johny napisał(a):niby dlaczego, pierwsza generacja A3 nadal wyglÄ…da caĹ‚kiem atrakcyjnie

Zgodzę się ale na przymiotnik "ponadczasowy" trzeba naprawdę sobie zasłużyć. A3 absolutnie, moim zdaniem, na to nie zasługuje.

johny napisał(a):i z 2gÄ… teĹĽ tak bedzie

SkÄ…d wiesz? :wink:

Moim zdaniem aktualna generacja A3 stylistycznie do pięt nie dorasta pierwszej - nuda do potęgi.

Sob, 12.04.2008, 16:19

Dla mnie oba auta są nudne. Takie linie gdzieś widziałem jakie ma Pro'Ceed. Żadna nowość. Mi przypomina trzydrzwiową Corolle IX generacji z bardziej pochyloną szybą. Mam takie wrażenie od pokazania conceptu i nie raz od przodu mylą mi się te dwa auta. Audi z kolei już jest tyle czasu na rynku iż dziwię się, że tak długo ociągają się z faceliftingiem. Wiadomo, że zmiany nie będą duże więc powinni pospieszyć się z tymi testami. Już czas na nową generacje. Co nie zmienia faktu, że auto wolno się starzeje. Dzisiaj jest nawet w miarę atrakcyjny. Ta generacja A3 mało na drogach jeżdzi. Częściej można spotkać wersje Sportback niż 3-drzwiową. Za to Cee'dy się rozmnażają jak mrówki. Poza tym Audi jest bardziej prestiżową marką, ma lepszą technologię i materiały. Ogólnie w starciu z bardziej prestiżowym markami nie ma szans. Głos na A3 bez cienia wątpliwości. Chociaż nie wiem czy nie poczekałbym na ten FL.
Wyślij odpowiedź