Switch to full style
Konfrontacje wszelkich samochodów
Wyślij odpowiedź

Którego wybierasz?

Ford S-Max
21
54%
Opel Zafira OPC
18
46%

Razem głosów : 39

Opel Zafira OPC vs Ford S-Max

Pon, 04.09.2006, 10:49

Razem:
Image Image Image Image
Ford:
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Opel:
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Dane:
Image Image

autobild.de

Pon, 04.09.2006, 11:32

W sumie to trudno się zdecydować. Oba samochody dobrze się prezentują. Bardziej podoba mi się S-Max, choć Oplowi też urody nie można odmówić. Natomiast Zafira przekonuje swoim silnikiem, funkcjonalnością wnętrza i dobrą opinią tego modelu w pierwszej generacji. Ostatecznie postawię na Opla, ale to jest wygrana z bardzo małą przewagą.

Pon, 04.09.2006, 11:46

Szkoda, ze nie podano tutaj, ze Ford
ma 4768 mm czyli jest dłoższy o ponad 30cm od Opla (4467mm).
Bagażnik przy 7 osobach na pokłądzie ma 285litrów, czyli dwa razy większy niż w Oplu (140 l).
Ma 814kg ładowności czyli o pnad 200kg wiećej niż Opel (610kg).
Rozstaw osi ma 2850mm czyli prawie 15cm wiecej niĹĽ Opel (2703mm).
No i ma dużo łatwiejsze zajmowanie miejsca z 3 rzędzie.

Poprostu S-Max jest większym samochdoem, na moje oko o jedną kalsę do góry o czym świadczą wyżej przytoczone dane, wiec nalezy pamietać, że to jest międzykalsowe porównanie.

Oglądałem takie zestawienie na top gear jescze był Mercedes B-klass 2.0 Turbo, no i zgadzam się z nimi szybsza jest Zafira i na torze i na prostej (choć na torze przegrała z Mercedesem), jednka S-Max jest ogólnie lepszym samochodem

Pozatym S-Maxa można mieć od 117.450zł
a Zafirę od 129.950zł

Pon, 04.09.2006, 12:01

Głos na S-Maxa, silnik ma wystarczającą moc, chociaż z drugiej strony w samochodzie tego typu nie potrzeba aż takiej mocy, w środku o wiele więcej miejsca niż w Zafirze, mimo, że S-max jest większy to jest tańszy, ma ładniejsze wnętrze, no i ma piękny design. Felgi ma genialne :D .

Pon, 04.09.2006, 12:10

s-max- z zewnatrz troche mniej atrakcyjny ale wnetrzem rozwala zafire w drobny mak. a ta kierownica.... oragazmiczna.
p.s. poprosze taki ale nie w tym kolorze
Ostatnio edytowany przez sl65amg, Pon, 04.09.2006, 17:07, edytowano w sumie 1 raz

Pon, 04.09.2006, 12:19

Oba auta mają zadziorną stylistyke, jednak większą uwage zapewne na ulicy zwracała by na siebie Zafira. Wnętrze Opla ma też kilka więcej sporotowych smaczków ;) S-Max ma 20 KM mniej i jest większym autem co wyjaśnia nieco gorsze osiągi. Mimo wszystko wybieram Forda. Jak Aston wsponiał jest autem znacznie tańszym od Opla, wygląda IMO lepiej, nie zdradza tak swojej mocy co jest dla mnie dużym plusem ;)

Pon, 04.09.2006, 13:30

Zafira konkurencje stylistyki wygrywa, ale dużoooo jej brakuje do S-Maxa który jest o wiele większy a co się bardzo liczy przy zakupie takiego auta, tak więc mój głos na Forda idzie

Pon, 04.09.2006, 14:00

dośc trudny wybór, bo oba auto to najbardziej sportowe Vany i oba sa naprawdę niezłe.

Z jednej strony mamy bardziej kompaktowego i zwrotnego Opla Zafirę, mocniejszy od forda przez co zapewnia lepsze osiągi i ma... wyśmienite hamulce, z drugiej strony Ford trochę mniej dynamiczny ale za to bardzie ufam układowi jezdnemu Forda niż Opla, poza tym z racji że jest większy jest bardziej przestronny i praktyczny poza tym jest tańszy ci troche dziwi patrząc że stoi klasę wyżej, z zasady cena nie decyduje o wyborze auta ale tym razem w moim przypadku tak, Ford oferuje więcej auta za mniejsze pieniądze (dzięki za dane Aston) co prawda jest trochę wolniejszy ale i tak są to osiągi jak na Vana bardzo dobre. FORD góra

Pon, 04.09.2006, 14:06

Z zewnątrz bardziej podchodzi mi zafira, za to środek ładniejszy ma s-max, chyba jednak wybiorę s maxa bo jest większy i tańszy.

Pon, 04.09.2006, 14:23

Porównanie nie jest równe. Jeżeli ktoś potrzebuje szybkiego auta do przewozu rodziny powinien wybrać S-Maxa. Jak wspomniał Aston jest on większy , bardziej pojemny , ma większy bak co umożliwia dłuższą jazdę na jednym tankowaniu oraz jest tańszy od Zafiry. Jeżeli ktoś potrzebuje "zabawki" w której w razie potrzeby "upchnie" swoją rodzinę powinien wybrać Zafirę :P Ostatecznie mój głos pada na Forda :)

Pon, 04.09.2006, 14:31

Głos na Opla choć gdyby byłby w innej wersji niż OPC to brałbym Forda. Jest większy ale ma słabszy silnik i mniej atrakcyjną stylistykę.

Pon, 04.09.2006, 14:44

Ja wybieram Opla. Według mnie wyglada lepiej, bardziej sportowo, dotego ma lepsze osiagi. Ford tez nie jest zły ale obok Zafiry wyglada jak słon bo jest duzo wiekszy

Pon, 04.09.2006, 14:52

Obydwa wygladaja świetnie, ale w tym kolorze Opel wygląda za*ebiscie 8)

Pon, 04.09.2006, 17:01

Głosuję na Forda. Wizualnie przypadł mi nieco bardziej do gustu niż Opel. Ponadto większa ilość miejsca oraz zdecydowanie niższa cena podstawowego modelu przemawiają za S - max'em. Zafira charakteryzuje się nieco lepszymi osiągami, ale za to jest bardziej hałaśliwa (ponoć 3dB to sporo).

Pon, 04.09.2006, 18:26

Opel z tą mocą na FWD jest tragiczny. Ford jeździe lepiej choć wygląda gorzej. Ale jest lepiej wykonany i prawdopodobnie będzie niezawodniejszy. Poza tym cena jest lepsza. Wybieram S-Maxa

Pon, 04.09.2006, 18:51

marcel911 napisał(a):Opel z tÄ… mocÄ… na FWD jest tragiczny

A podstawowa benzyna w A8 ma jeszcze więcej mocy i napęd na przód i co :?:

Pon, 04.09.2006, 18:55

COLD CACA napisał(a):A podstawowa benzyna w A8 ma jeszcze wiÄ™cej mocy i napÄ™d na przĂłd i co

i nic, tu nie chodzi o przedni napęd tylko charakterystykę zawieszenia

Pon, 04.09.2006, 18:58

Tutaj nie oddam głosu bo obydwa bardzo mi sie podobają.
Obym w przyszłości nie musiał stawać przed takim dylematem :P

Pon, 04.09.2006, 19:11

hm dosc długo myślałem i jednak Opel za bardziej sportowy charakter.

Pon, 04.09.2006, 19:18

wybieram opla za lepsze osiagi, droge hamowanie, ładniejsze wnetrze za to ze jest produkowany u nas no i to wersja opc :> :> :> czyli taka bardziej sportowa niz ford :>
Wyślij odpowiedź