Switch to full style
Konfrontacje wszelkich samochodów
Wyślij odpowiedź

Który byś wybrał?

Honda
23
72%
Audi
9
28%

Razem głosów : 32

Honda Civic 1.8 vs. Audi A3 1.6 Ambiente

Wto, 29.08.2006, 15:48

Image

Ankieta na z pozoru może być niedorzeczna. Ale to tylko pozory. O taki wybór pytałem już pare osób i odpowiedzi były różne. Chciałbym żeby teraz zostało to ostatecznie rozstrzygnięte. Przy głosowaniu zwróćcie proszę uwagę na cenę obu samochodów i wyposażenie. Ja osobiście głosuję na Hondę bo o prawie 20k tańsza a 3 razy lepiej wyposażona. I nie liczy się w tym przypadku dla mnie prestiż marki Audi (ludzie śmiało porównują ją do BMW czy Mercedesa) tylko wartość ekonomiczna. Audi dla mnie przegrywa bo w porównaniu do Hondy nie ma nic (oprócz prestiżu) a dodatkowo jest właśnie o te 20k droższe.

A teraz troszkÄ™ danych technicznych i ceny:

Honda - 68 900 PLN

Rodzaj silnika - benzynowy
Pojemność silnika [cm3] - 1799
Moc maksymalna [KM/kW] (obr./min.) - 140 / 103 ( 6300 )
Maks. moment obr. [kGm/Nm] - 17.7 / 174 ( 4300 )
Skrzynia biegĂłw - 6 - biegowa; manualna
Przyspieszenie (od 0 do 100km/h [s]) - 8.9
Prędkość maksymalna [km/h] - 205
ZuĹĽycie paliwa - cykl miejski [l/100km] - 8.2
ZuĹĽycie paliwa - cykl mieszany [l/100km] - 6.4
ZuĹĽycie paliwa - cykl pozamiejski [l/100km] - 5.4

WyposaĹĽenie:
Poduszka powietrzna kierowcy, Poduszka powietrzna pasażera, Poduszki powietrzne boczne, ABS, ESP, Wspomaganie kierownicy, Regulowana kolumna kierownicy, Klimatyzacja, Elektryczne szyby, Elektryczne lusterka, Centralny zamek, CD, Radio, Komputer pokładowy i masa rzeczy więcej bez dopłat (standard)

Audi - 85 975 PLN

Rodzaj silnika benzynowy
Pojemność silnika [cm3] 1595
Moc maksymalna [KM/kW] (obr./min.) 102 / 75 ( 5600 )
Maks. moment obr. [kGm/Nm] 15.1 / 148 ( 3800 )
Skrzynia biegĂłw 5 - biegowa; manualna
Przyspieszenie (od 0 do 100km/h [s]) 11.9
Prędkość maksymalna [km/h] 185
ZuĹĽycie paliwa - cykl miejski [l/100km] 9.6
ZuĹĽycie paliwa - cykl mieszany [l/100km] 7
ZuĹĽycie paliwa - cykl pozamiejski [l/100km] 5.5

WyposaĹĽenie:
Poduszka powietrzna kierowcy, Poduszka powietrzna pasażera, Poduszki powietrzne boczne, ABS, Wspomaganie kierownicy, Regulowana kolumna kierownicy, Elektryczne szyby, Elektryczne lusterka, Centralny zamek a reszta za dopłatą.

Pozdrawiam

Wto, 29.08.2006, 15:54

Honda jest IMO ładniejsza, tańsza, mocniejsza, oszczędniejsza i lepiej wyposażona. Audi nie ma czego szukać 8)

Wto, 29.08.2006, 16:17

Proszę choćby jednym zdaniej uzusadniać, dlaczego?

Wto, 29.08.2006, 16:22

a ja z wyborem poczekam na civ'a 3d

Wto, 29.08.2006, 16:26

Tornan napisał(a):ProszÄ™ choćby jednym zdaniej uzusadniać, dlaczego?

ProszÄ™ bardzo:
-=Sadek=- napisał(a):Honda jest IMO Ĺ‚adniejsza, taĹ„sza, mocniejsza, oszczÄ™dniejsza i lepiej wyposaĹĽona.

Wto, 29.08.2006, 16:32

Jak dla mnie lepsza jest Honda bo
-=Sadek=- napisał(a):Honda jest IMO Ĺ‚adniejsza, taĹ„sza, mocniejsza, oszczÄ™dniejsza i lepiej wyposaĹĽona

i w dodatku bardziej lubiÄ™ tÄ™ markÄ™ niĹĽ VW przepraszam Audi :twisted:

Wto, 29.08.2006, 16:33

-=Sadek=- napisał(a):
Tornan napisał(a):ProszÄ™ choćby jednym zdaniej uzusadniać, dlaczego?

ProszÄ™ bardzo:
-=Sadek=- napisał(a):Honda jest IMO Ĺ‚adniejsza, taĹ„sza, mocniejsza, oszczÄ™dniejsza i lepiej wyposaĹĽona.

Ty już uzasadniłeś :). Chodziło mi o ludzi którzy głosowali później a nic nie napisali. Np chciałbym przeczytać argumenty osoby która zagłosowała na Audi.

Pozdrawiam.

Wto, 29.08.2006, 16:42

Tornan napisał(a):prestiĹĽ marki Audi (ludzie Ĺ›miaĹ‚o porĂłwnujÄ… jÄ… do BMW czy Mercedesa)

To żeś palnoł :mryellow:

Wto, 29.08.2006, 17:27

COLD CACA napisał(a):Tornan napisaĹ‚:
prestiż marki Audi (ludzie śmiało porównują ją do BMW czy Mercedesa)

To żeś palnoł Mr. Yellow

WyraĹşnie cierpisz na antyVW fobiÄ™.

Gdybym miał wybierać to bez dwóch zdań wziąłbym Hondę. Po pierwsze jest o niebo ciekawsza stylistycznie, po drugie jest mocniejsza, po trzecie tańsza, po czwarte japońska. A3 to bardzo dobry samochów ale raczej nie można wskazać by rzeczy, którą bije Hondę na głowę.

Wto, 29.08.2006, 18:38

COLD CACA napisał(a):
Tornan napisał(a):prestiĹĽ marki Audi (ludzie Ĺ›miaĹ‚o porĂłwnujÄ… jÄ… do BMW czy Mercedesa)

To żeś palnoł :mryellow:

Ale tak jest! Spotkałem się z tym niejednokrotnie, że różni ludzie mówili naprawdę różne rzeczy. Jedni woleli to inni tamto. Poza tym co powiesz o A8? Czy nie jest to klasa BMW7? A A6 nie równa się BMW5? W/g mnie są to produkty tej samej klasy.

Wto, 29.08.2006, 19:06

No jasne ze honda przede wszystkim za oryginalnośc, cene, wyposazenie i osiągi :!: :!: :!: Czyli bije audi pod wieloma względami :>

Wto, 29.08.2006, 19:08

Oba samochdoy mają FWD, więc to że Audi ma niby większy prestiż mnie nei rusza bo w końcu to jest nadal Golf, chiciaż troche inny.

Czy mozan sie kierować z wyborze samochodu?
Wygladem
-tu u mnei wygląda o wiele ciekwszy stylistycznie Civic, coperawa cierpi na tym widocznośc, ale cóż.
Silnik
-tu znowu Honda, większa pojemność, mneijsze spalanie, lepsze osiagi i w dodatku 6biegowa skrzynia biegów
Cena
-tu nie ma co mówić, różnica w cenie po uwzględniuniu w Audi ESP i klimatyzacji (9.254zł) wynosi 26.329zł, no i nadal Audi zostaje samochodem z o 38KM słabszym silnikiem, gorszymi osiagami i wyzszym spalaniem, no i Audi ma trylko 3 drzwi w tej cenie

Wto, 29.08.2006, 19:14

Dlatego właśnie zaskakuje ta różnica w cenie... Dla mnie to jest NIENORMALNE!!! Ale co ja się będę. To nie ja ustalam te ceny i nie ja ewentualnie na tym tracę heh.

Pozdrawiam.

Wto, 29.08.2006, 19:22

Tornan napisał(a):Dlatego wĹ‚aĹ›nie zaskakuje ta różnica w cenie... Dla mnie to jest NIENORMALNE!!! Ale co ja siÄ™ bÄ™dÄ™. To nie ja ustalam te ceny i nie ja ewentualnie na tym tracÄ™ heh.

Pozdrawiam.

to jest własnie magia marki płaci sie niestety za znaczek a nie za samochód :/ :/ :/

Wto, 29.08.2006, 20:00

dobre porównanie pokazujące, że ludzie są skłonni wydać sporo wiecej kasy na Golfa w przebraniu, na tym polega magia prestiżowych marek, nie ma jakiś konkretnych powodów, patrząc na cyferki, wyposażenie i tym podobne sprawy aby wybrać Audi, jedak A3 sprzedaje sie wyśmienicie i nie tylko dlatego że ludzi chcą mięc auto prestiżowej marki, to świetnie wykonany i dopracowany samochód, i można docenić to majac z nim doczynienia, bo patrząc na suche dane nie można tego stwierdzić, ja wybieram Audi, wiadomo dlaczego.I jeszcze jedno, w niemczech A3 aż takie drogie nie jest, w Polsce to auto dla osób dosć majętnych.

Wto, 29.08.2006, 20:10

Biore Honde za wyglad, osiagi i japonska precyzje i niezawodnosc

Wto, 29.08.2006, 20:17

Wybieram Honde, na ĹĽywo przezentuje siÄ™ bajecznie :shock: Civic ma same zalety, a Audi nie i do tego jeszcze jest droĹĽszy :roll: Nie podoba mi siÄ™ to.

Wto, 29.08.2006, 20:28

johny napisał(a):dobre porĂłwnanie pokazujÄ…ce, ĹĽe ludzie sÄ… skĹ‚onni wydać sporo wiecej kasy na Golfa w przebraniu, na tym polega magia prestiĹĽowych marek, nie ma jakiĹ› konkretnych powodĂłw, patrzÄ…c na cyferki, wyposaĹĽenie i tym podobne sprawy aby wybrać Audi, jedak A3 sprzedaje sie wyĹ›mienicie i nie tylko dlatego ĹĽe ludzi chcÄ… miÄ™c auto prestiĹĽowej marki, to Ĺ›wietnie wykonany i dopracowany samochĂłd, i moĹĽna docenić to majac z nim doczynienia, bo patrzÄ…c na suche dane nie moĹĽna tego stwierdzić, ja wybieram Audi, wiadomo dlaczego.I jeszcze jedno, w niemczech A3 aĹĽ takie drogie nie jest, w Polsce to auto dla osĂłb dosć majÄ™tnych.

jkaby to było BMW 1 kóre nie jest doskonałe to bym je wybrał, za to, ze sie wyróżnia RWD, ale tutaj tylko znaczek.
Pozatym co mnie Niemcy obchodzÄ… my chyba w Polsce meiszkamy

Wto, 29.08.2006, 20:34

aston napisał(a):jkaby to byĹ‚o BMW 1 kĂłre nie jest doskonaĹ‚e to bym je wybraĹ‚, za to, ze sie wyróżnia RWD, ale tutaj tylko znaczek.
Pozatym co mnie Niemcy obchodzÄ… my chyba w Polsce meiszkamy

Audi sprzedaje się 3x razy lepiej niż BMW 1 (oczywiście na rynku niemieckim, bo polska to marny wzorzeć), to po pierwsze, po drugie mieszkamy w Uni eurpoejskiej, po trzecie, chciałem pokazać dlaczego A3 pomimo tego ze jest jak by nie patrzeć, i ja też tak uważam, troche innym golfem, bardzo chetnie znajduje nabywców

Wto, 29.08.2006, 20:49

Cięzki wybór. Na kożyśc Hondy przemawia zdecydowanie cena. Prawie 20tyś PLN róznicy to już jest coś. Mocniejszy silnik a co za tym idzie lepsze osiągi. Zurzycie paliwa tez mniejsze niż w Audi. Jedynym plusem niemieckiego samochodu może być jedynie wygląd zewnętrzny jak i wewnątrz. W przypadku A3 20% ceny płacimy za za to że jest to Audi ale niestety tak jest też z innymi niemieckimi markami (BMW, Mercedes) tyle że w tamtych przypadkach ta wielkośc procentowa jest jeszcze większa :roll:

Głos na Hondę
Wyślij odpowiedź