Obecny czas: Czw, 04.06.2026, 19:11

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 41 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Kuga vs Tiguan 

Poszedłbym do salonu:
Forda 77%  77%  [ 68 ]
Volkswagena 23%  23%  [ 20 ]
Razem głosów : 88

Kuga vs Tiguan 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pomorze
Samochód: Opel Astra G Caravan
Post Kuga vs Tiguan
Kuga to wymarły gatunek dinozaura zamieszkujący naszą planetę kilkaset milionów lat temu. Czyżby szefostwo Forda interesowali się geografią? VW był bardziej oryginalny, ale to tylko dzięki wiernym fanom tej firmy, którzy wymyślili to nazwę z połączenia słów tiger i lguana (legwan). Widzicie przed oczami porównanie dwóch małych SUV-ów. W tej klasie przez długi czas rządzili Azjaci i BMW z X3. Koncerny europejskie dopiero się przebudziły. Wśród spóżnialiskich jest właśnie Ford i VW. Kuga zastępuje model Maverlick, który nie cieszył się zbyt dużym wzięciem. VW po prostu odkrywa ciągle nowe tereny, które mogą przynieść mu korzyści. Każdy liczy na sukces. Który ma szanse? Tylko proszę o obiektywne spojrzenie na to porównanie, a nie " Tiguan to VW więc wybieram Forda". To porównanie konkretnych modeli, a nie dwóch koncernów motoryzacyjnych.

Image Image

Ford Kuga TDCi Titanium

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

VW Tiguan TDI SE

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

DANE TECHNICZNE - jak wyskoczy jakieś okienko naciśnijcie poprostu ANULUJ.

Auto Express

Pon, 05.05.2008, 2:00
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawichost
Post Re: Kuga vs Tiguan
Jakbym się zastanawiał nad kupnem to poszedłbym do obydwu salonów to chyba oczywiste :wink:
a co do wyboru to ĹĽaden mi zbytnio nie podchodzi ale wybiorÄ™ Forda wyglÄ…da zdecydowanie lepiej a poza tym
morphy napisał(a):
" Tiguan to VW więc wybieram Forda".

A tak w ogóle to kupiłbym Grand Vitarę :mryellow:

Pon, 05.05.2008, 7:39
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
kurcze też bym wybrał Vitarę

Pon, 05.05.2008, 8:13
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zagłębie Dąbrowskie
Samochód: Bravo T-Jet
Oba mi siÄ™ podobajÄ….
Ford IMO ma ładniejsze wnętrze i nieco ciekawszą stylistykę.
Co do osiÄ…gĂłw to sÄ… one prawie identyczne w przypadku obu pojazdĂłw.

Zagłosuję na Forda, chociaż ciężko jest mi jednoznacznie wyznaczyć zwycięzcę.

Fan włoskich samochodów od zawsze na zawsze

Pon, 05.05.2008, 9:15
Awatar użytkownika

Głos na Forda za zdecydowanie bardziej ciekawą sylwetkę, tak powinien moim zdaniem wyglądać SUV solidnie i poważnie a nie tak delikatnie jak Tiguan, podobnie wnętrze w Kudze jest bardziej dojrzałe i lepiej zaprojektowane, te z Volkswagena nadaje się do Golfa, ale tu nie bardzo, przynajmniej jak na mój gust.
Jak widać z tabelki to jednak Ford ma większy bagażnik (410 do 395 litrów), lepsze przyśpieszenie i elastyczność, Volkswagen wygrywa w hamulcach i prędkości maksymalnej, ale różnice sa minimalne, różnicę widać dopiero w spalaniu gdzie Kuga wypada o około 10% lepiej niż Tiguan.
Ford jest droższy, ale Volkswagen nawet nie ma świateł przeciwmgielnych a ich brak niestety urody mu nie dodaje, nie ma pełnej specyfikacji wyposażenia, ale sądzę, ze ceny będą bardzo zbliżone do siebie.
Z tych konkretnych dwóch samochodów zdecydowanie wolałbym kupić Forda.

Pon, 05.05.2008, 13:41
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Samochód: Włoski
Przydala by sie trzecia opcja w wyborze: poszedlbym do salonu konkurencji :lol: Ale glos na Forda, bo jakos tak bardziej mi sie podoba, no i ma przycisk z napisem FORD POWER, i w sumie nie wiem co to robi, ale moze on lata :? :wink: :lol:

Why can't we just love everybody and judge them by the car they drive?

Pon, 05.05.2008, 17:33
Awatar użytkownika

Alfisti4ever napisał(a):
Przydala by sie trzecia opcja w wyborze: poszedlbym do salonu konkurencji :lol:

a raczej poszedł byś na łatwiznę ;) ja jestem przeciwko dodawaniu takich opcji do ankiet bo powinno sie jednak wybrać ten z prezentowanych samochodów, który Nam najbardziej odpowiada :)

Szkoda, ze nie miałem na razie okazji obejrzeć Kugi na żywo, mam nadzieje, ze wkrótce pojawi się w salonach i na drogach :)

Pon, 05.05.2008, 17:46
Awatar użytkownika

Miejscowość: Częstochowa
hmmm-trudny wybór.Ciężko jest okreslic zdecydowanego zwycięzce , forda jeszce nie widziałem a VW na ulicy sprawia miłe wrażenie i głos na niego ,moze popeniam błąd ale pozyjemy i zobaczymy co pokaże czas :mryellow:

Pon, 05.05.2008, 21:41
Awatar użytkownika

Miejscowość: Dąbrowa Górnicza [SD]
Samochód: S.Felicia Fiesta mk7
Napewno oba auta mają cos ciekawego w sobie taiego że oba sie mogą podobać. Mnie od zobaczenia pierwszego zdjęcia podobała sie Kuga, i nic sie do tej pory nie zmieniło i wolałbym iśćdo salonu Forda, natomiast do Volkswagna poszedł bym tylko dla Polo, Golfa i Passata :)

Urodziłem się po to,aby jeździć ...

Wto, 06.05.2008, 10:18
Awatar użytkownika

Żaden mi się nie podoba, ale jakbym musiał któryś wybrać to wziąłbym Forda. Ładniejsze wnętrze i jakoś dziwnie przypomina mi nowego Focusa RS.

Wto, 06.05.2008, 20:34

Miejscowość: Polska
No coż... Żaden nie jst ładny... Ale jak bym miał wybrać to VW... Bo z tym modelem forda będzie podobnie jak było z Mondeo (w moich oczach oczywiście)... Na zdjeciach w miarę ładne, a w realu wygląda jak krowa z kantami...

Czw, 08.05.2008, 21:06

Trudny wybór, bo obydwa samochody nie do końca mi odpowiadają.

Ford - Nie podoba mi się na zewnątrz, wygląda ciężko. Wnętrze wygląda nieźle i na zdjęciach wygląda podobnie do tego z nowego Mondeo, więc prawdopodobnie będzie też tak dobrej jakości. Silnik na pewno będzie ciszej pracował niż TDI. Niestety wygląd zewnętrzny bardzo mi nie leży.

VW - Strasznie denerwuje mnie, że ma deskę z Golfa Plus. Silnik trochę głośniejszy niż u Forda, wnętrze pewnie jest przyzwoicie wyciszone, ale i tak Tiguana wolałbym w benzynie. No i to tyle, jeśli chodzi o wady. Z wyglądu bardziej mi się podoba i jest tańszy.

Głos na VW.

Pią, 09.05.2008, 15:36
Awatar użytkownika

Jak dla mnie Ford Kuga jest troche ładniejszy i zarazem ciekawszy, to samo dotyczy wnętrza. Tiguan ma ładną linie nadwozia, ale jest moim zdaniem za mało wyrazisty, a wnętrze też nie zachwyca.

Pią, 09.05.2008, 16:29
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Samochód: Audi A3 1.8 `98
a ja bym wolał np. Rav 4 ale z tych wybiore Forda bo czytałem o VW ze strasznie sie psuje :/ ale Ford to tez ryzyko :P

Pią, 09.05.2008, 18:21
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Samochód: Citroen Saxo
Wybieram Kugę, która jest stylizowana bardziej sportowo. Samochód ten przejął z większych modeli marki dynamiczny styl jak również wystrój wnętrza, przez co czujemy się w tym modelu jak w aucie wyższej klasy. Jedyne co mi się w tym modelu nie podoba to design tyłu. Ale to nie tylko problem Forda, ale też VW, który dodatkowo boryka się ze złą reputacją Tiguana.

Sob, 10.05.2008, 19:36

Miejscowość: D G
oczywiscie ze ford

Nie, 11.05.2008, 15:01
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: WROCŁAW
Samochód: VOLVO
Jak Kuga mi się nie podobała nigdy, tak teraz w czarnym kolorze mnie lekko zadurzyła :oops: A poza tym Tiguan to VW więc głosuję na Forda :twisted:

Idąc głosem serca a nie rozsądku wybieram Fordziszka

Nie, 11.05.2008, 19:35

Też Ford, jednak do VW się ciężko przekonać. W sumie przy zakupie i tak patrzyłbym na cene, a Kuga ma być (jest już?) tańsza. Ale nie tylko to jest w niej ciekawe :)

Śro, 13.08.2008, 9:15
Awatar użytkownika

gigi napisał(a):
Też Ford, jednak do VW się ciężko przekonać. W sumie przy zakupie i tak patrzyłbym na cene, a Kuga ma być (jest już?) tańsza. Ale nie tylko to jest w niej ciekawe :)

W porĂłwnywalnych wersjach podstawowych (diesel, 4x4, podobne wyposaĹĽenie):

Volkswagen Tiguan Trend & Fun 2009 2.0 Die 140 KM
116 540 PLN

Ford Kuga Trend 2008 2.0 Die 136 KM TDCi
101 900 PLN

Śro, 13.08.2008, 10:44
Awatar użytkownika

Miejscowość: SH
Samochód: Civic 1.8 VTEC
Nie wiem jak z cenami, ale dane techniczne sÄ… bardzo podobne
Kuga jest ładniejsza i ciekawsza więc póki nie znam cen wybieram ją, bo podoba mi się chyba nawet bardziej od Vitary i dla mnie to najładniejszy SUV w swojej klasie

Śro, 13.08.2008, 12:16
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 41 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna