Obecny czas: Śro, 17.06.2026, 11:22

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
2011 Volkswagen XL1 
Autor Wiadomość
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź / Warszawa
Samochód: Fiat Delta 3
Post 2011 Volkswagen XL1
Cytuj:
JuĹĽ wiemy jak wyglÄ…da pojazd VW, ktĂłry jadÄ…c prawie nie spala paliwa. Teraz zostanie zaprezentowany, o ironio, w Katarze.
Akurat w tym państwie, w którym zaraz rozpocznie się Katar Motor Show, kierowcy nie bardzo martwią się o ceny paliw. Ale być może na złość im Volkswagen chce zaprezentować auto, które prawie nie potrzebuje katarskich zapasów ropy.

XL1 według zapewnień producenta zużywa jedynie 0,9 litra oleju napędowego na 100 km. By osiągnąć ten wynik inżynierowie Volkswagena wyposażyli go w 47-konnego, dwucylindrowego diesla o pojemności 800 cm3, zestawionego z silnikiem elektrycznym i litowo-jonowym akumulatorem. W połączeniu z siedmiobiegową, dwusprzęgłową skrzynią biegów układ ten pozwala na rozpędzenie ważącego 795 kg pojazdu do 100 km/h w 11,9 sekundy i osiągnięcie prędkości maksymalnej 160 km/h. Co więcej, na samej energii elektrycznej auto może przejechać do 35 km, więc pewnie niejeden właściciel będzie mógł w codziennym użytkowaniu zupełnie zapomnieć o oleju napędowym.

W kabinie XL1 wygospodarowano miejsce dla dwóch osób i 100 litrów bagażu. Nie ma więc mowy o weekendowym wypadzie na zakupy do hipermarketu, ale przy takim zużyciu paliwa można jeździć „na raty". Oczywiście nie szybko, bo producent nie wprowadza tego modelu do seryjnej produkcji, ale podobno możemy liczyć, że już w niedalekiej przyszłości podobne rozwiązania trafią „pod strzechy".

Image

Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

AMiS

Śro, 26.01.2011, 9:57
Moderator
Awatar użytkownika

Post Re: 2011 Volkswagen XL1
WyglÄ…da jak futurystyczny koszmar z lat 80'tych. No ale tu gra siÄ™ toczy o aerodynamikÄ™ i jak to w przypadku concept cara w zasadzie szerszy komentarz mija siÄ™ z celem. Jestem ciekaw ile taki pojazd realnie spali w normalnym cyklu.

Śro, 26.01.2011, 12:16
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bielsko-Biała
Samochód: E36 318ti / 626 gf
Image
CoĹ› w tym stylu..

Ostatnio edytowany przez POŃCZAK, Czw, 27.01.2011, 2:39, edytowano w sumie 1 raz

Śro, 26.01.2011, 12:25
Moderator
Awatar użytkownika

VW wykazuje talent do odgrzewania conceptów - ostatnio odgrzewali wiele razy concept serii Taxi, a tym razem wyciągnęli z hangaru i odkurzyli VW Piech 1-Litre :roll:

Śro, 26.01.2011, 12:29
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
miałem dziwne wrażenie, że coś podbonego już kiedyś widziałem :|

Śro, 26.01.2011, 12:31
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sanok
Jakbym widział Volkswagena L1 Concept, na którym przeprowadzono drobną kosmetykę.

Śro, 26.01.2011, 12:46
Moderator
Awatar użytkownika

Zerknijcie do linku w moim poprzednim poście

Śro, 26.01.2011, 13:02
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sanok
No i co? Dałeś link do VW Piech 1-Litre(z 2002 roku), a ja napisałem o VW L1 Concept(z 2009 roku).
Wiesz, powinieneś rozróżniać te dwa concepty, które dzieli sporo czasu, a łączy idea.
2002 VW Piech 1_Litre
2009 VW L1
2011 VW XL1
Teraz widzisz różnicę?

Śro, 26.01.2011, 13:43
Moderator
Awatar użytkownika

Dzięki za uświadomienie, zapomniałem o tym concepcie

Cytuj:
Za dwa lata superoszczędny model Volkswagena trafi do pierwszych klientów. Pokazany w Katarze model Formula XL1 zużywa jedynie 0,9 litra oleju napędowego na 100 km. Emituje 24 gramy dwutlenku węgla na kilometr. Z takimi wynikami staje się łakomym kąskiem dla zachodnioeuropejskich miłośników ekologii.

Szef działu rozwoju Volkswagena - Ulrich Hackenberg zapowiedział, że zbudowanych zostanie maksymalnie 100 egzemplarzy tego modelu i nie będą to auta do wewnętrznych testów, a gotowe produkty, przeznaczone do sprzedaży. Prezes Volkswagena - Mertin Winterkom potwierdził, że auto trafi do produkcji i będzie sprzedawane najpierw w Niemczech, a następnie również w USA i Chinach.

XL1 wyposażono w 47-konnego, dwucylindrowego diesla o pojemności 800 cm3, zestawionego z silnikiem elektrycznym i litowo-jonowym akumulatorem. W połączeniu z siedmiobiegową, dwusprzęgłową skrzynią biegów układ ten pozwala na rozpędzenie ważącego 795 kg pojazdu do 100 km/h w 11,9 sekundy i osiągnięcie prędkości maksymalnej 160 km/h. Co więcej, na samej energii elektrycznej auto może przejechać do 35 km.

Niską masę całego pojazdu uzyskano dzięki konstrukcji typu monocoque, wykonanej z włókna węglowego. Również elementy poszycia pojazdu przygotowane są z tworzywa sztucznego wzmacnianego włóknem węglowym. Co ciekawe, podobno w związku z coraz szerszym zastosowaniem włókna węglowego w przemyśle lotniczym, jego ceny mocno spadają, a elementy wykorzystane do budowy XL1 wyceniono na 5 tysięcy euro. XL1 ma być stosunkowo tani również dlatego, że sukcesywnie maleją koszty budowy akumulatorów litowo-jonowych. Według przewidywań Volkswagena, w 2013 roku taki akumulator będzie kosztował nie więcej niż 250 euro.

AMiS

Pon, 31.01.2011, 12:17

Samochód: Opel
Ło bosz przód może jeszcze jeszcze, ale to wg. mnie porażka:p Znaczy jeśli chodzi o wygląd, bo aerodynamicznie na pewno super.

Pon, 31.01.2011, 12:52

Post 2013 Volkswagen XL1
Używaj opcji Szukaj, ponadto reklamy na naszym forum należy wykupować - MOD

Firma Volkswagen zbudowała mega oszczędne auto. W 2013 roku do sprzedaży trafi Volkswagen XL1. Przy taki niskim spalaniu i małym silniku XL1 ma przyspieszenie do 100 km/h w 11,9 s i osiąga prędkość maksymalną równą 160 km/h. Osiągnięcie tych parametrów wymagało zastosowania i połączenia wielu rozwiązań. Za napęd odpowiada układ hybrydowy – silnik TDI o mocy 48 KM i elektryczny z dodatkowymi 27 KM. Dieslem w XL1 jest dwucylindrowa jednostka o pojemności 0,8 l (powstała na bazie silnika 1,6 TDI). XL1 może przejechać również do 35 km na silniku elektrycznym. Nie bez znaczenia pozostają również aerodynamika, waga samochodu i wiele innych czynników pozwalających XL1 na realne osiąganie tak niskiego spalania. Podobno pozwala na komfortową jazdę dwóm osobom (z bagażem:)).

Image
mycarpictures

Pią, 10.02.2012, 15:12
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ]