|
|
Obecny czas: Pon, 27.04.2026, 10:18
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 9 posty(ów) ] |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
drakor
|
 Re: 2009 Ferrari 599 Barchetta
Cytuj: Scoop! . Przyrostek "XX" pokazuje, że Ferrari 599 XX to laboratorium . Zwiastun nowego Ferrari dla garstki lojalnych klientów, jak kilka lat temu program FXX . Na razie nic naprawdę szczególnego dane techniczne nie zostały ujawnione. Ale mamy nadzieję, że ukrywa V12 przekraczające 620 KM. Stanowi również najnowsze technologiczne centrum badań i rozwoju marki, zarówno dla samochodów seryjnych jak i F1.    (c)autoblog.nl Galeria: http://www.asphalte.ch/Events/GVA09/Fer ... ri_01.html
_________________ TechnoBase.FM.24h. Electro
|
| Pon, 02.03.2009, 19:14 |
|
 |
|
Edwardo308
Samochód: Gnojownik
|
 Re: Ferrari 599XX Concept
Już wiem, że i bez przejażdżki, po oględzinach zdjęć mógłbym o tym aucie napisać ode, ballade lub inne dzieło literackie hehe (choć niegdy tego nie robie). Napisałem gdzieś, że California to najpiękniejsze Ferrari ? Nie, teraz wiem, że się pomyliłem. Enzo FXX to jej starsza i brzydsza siostra... F430 Scuderia to też fajna "dupeczka", ale za młoda... Ja tam lubie dojrzałe ostre laski - tak jak 599XX. Wszystko na temat... Pewnie będzie "dostępna" tylko do wąskiej grupy posiadaczy 599gtb, którzy będą ją ostro posuwać na torze... 
_________________ Istnieje milion powodów, dla których warto sprzedać* Scenica *ale szkoda mi kasy, którą w ten gnój włożyłem
|
| Wto, 03.03.2009, 15:57 |
|
 |
|
drakor
|
|
| Wto, 03.03.2009, 18:22 |
|
 |
|
Kobi
Moderator
Samochód: Opel Astra II
|
_________________ Moderator nie nabija postów - Moderator ma wiele do powiedzenia.
|
| Nie, 26.04.2009, 10:03 |
|
 |
|
drakor
|
Cytuj: Ferrari 599XX, zaprezentowane po raz pierwszy podczas tegorocznego salonu samochodowego w Genewie, stworzone zostało wyłącznie z myślą o szaleństwach na torze. Właśnie pojawiły się oficjalne zdjęcia pierwszego gotowego egzemplarza. Jest zatem okazja, by przyjrzeć mu się nieco bliżej
Ponieważ nie należy do żadnej oficjalnej klasy wyścigowej, konstruktorzy 599XX nie byli w żaden sposób ograniczeni w "wyciskaniu" z niego ostatnich potów. Część technologii została przejęta z Formuły 1. Są też innowacyjne rozwiązania, które zastosowane zostały po raz pierwszy w tym właśnie aucie.
6-litrowe V12 pochodzi z seryjnej wersji 599 GTB Fiorano, jednak dzięki modyfikacjom wprowadzonym przez inżynierów może się on teraz pochwalić mocą 700 KM. Nowa, szybsza skrzynia biegów gwarantuje natomiast zmianę kolejnych przełożeń w czasie zaledwie 60 ms (dla modelu 599 GTB było to 100 ms). Prowadzenie auta ułatwia zaś druga generacja regulowanego, magnetycznego zawieszenia SMC.
Z myślą o 599XX opracowano również system High Performance Dynamic Concept, który przy wykorzystaniu całej dostępnej na pokładzie elektroniki na bieżąco dba o maksymalne wykorzystanie mechanicznego potencjału auta.
Na zdjÄ™ciach widać, ĹĽe konstruktorzy duĹĽo pracy poĹ›wiÄ™cili aspektowi aerodynamicznemu auta. Szereg dodatkowych spojlerĂłw i potężny dyfuzor pozwala osiÄ…gnąć przy prÄ™dkoĹ›ci 200 km/h wartość siĹ‚y dociskajÄ…cej rĂłwnÄ… 280 kg. Przy 300 km/h jest to juĹĽ 630 kg. Ĺatwo zauwaĹĽyć teĹĽ obudowane tarcze hamulcowe. RozwiÄ…zanie to znane z wyĹ›cigĂłw FormuĹ‚y 1 nie tylko poprawia aerodynamikÄ™, ale pomaga rĂłwnieĹĽ skuteczniej chĹ‚odzić karbonowo-ceramiczne tarcze hamulcowe.
Według Ferrari temu istnemu "laboratorium technologicznemu" na kołach pokonanie jednego okrążenia testowego toru Fiorano zajmuje 1 min. 17 sek. To czas o sekundę lepszy od tego, jaki uzyskał Enzo FXX (bez pakietu Evolution)!
Nie ma jednak róży be kolców - 599XX nie posiada homologacji drogowej. W jaki sposób będzie zatem można nacieszyć się tą wartą 1,1 mln euro zabawką? Tym zmartwieniem bardzo wąskiej grupy właścicieli (około 30 osób) zajmie się już Ferrari. Poczynając od 2010 r. firma będzie organizować wyścigi specjalnie dla posiadaczy tego modelu. W cenę auta wliczone jest 7 startów w tej imprezie oraz specjalistyczna opieka mechaników. (c)gazeta.pl
|
| Wto, 28.04.2009, 17:28 |
|
 |
|
RR ltd Co.
Moderator
Samochód: Fiat Delta 3
|
 Felippe Massa w Ferrari 599XX Concept
_________________ Fanpage SamochodySwiata.pl || Mój Instagram
|
| Czw, 04.02.2010, 10:14 |
|
 |
|
VW_Marcin
Samochód: Opel Astra G Sedan
|
_________________ Motocykle, Quady, ATV, Mule, Skutery Wodne, Ubrania i Akcesoria Kawasaki!
|
| Czw, 04.02.2010, 11:09 |
|
 |
|
Carman
Samochód: '83 Fiat 126p
|
Przepiękna sztuka. Jak dla mnie prawie ideał. Tylko tylne lampy bardziej widziałbym w czerwieni.
_________________ EcoNegative
|
| Czw, 04.02.2010, 12:39 |
|
 |
|
morphy
Samochód: Opel Astra G Caravan
|
|
| Pon, 07.05.2012, 13:10 |