|
|
Obecny czas: Pią, 12.06.2026, 10:55
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
| Autor |
Wiadomość |
|
kuules
Samochód: służbowy ;)
|
 Freestream T1
1000KM na 1000kg
Auto wazy 465kg silnik ma moc ok 480KM jest to 2.4 V8 F1-specification engine.
0-100km/h - 2.5 sec 0-160km/h - 5 sec
vmax - ok 322km/h
http://www.freestreamcars.com
Two engineers who were part of the elite team that designed and developed the iconic McLaren F1 have set up an automotive engineering consultancy whose first project is an agile 1,000bhp/tonne sportscar, dubbed the Freestream T1. Developed for road and track, the ultra lightweight 2-seater will offer a near Formula One performance experience comparable to that of a Le Mans prototype with highly resolved aerodynamics and chassis making the vehicle predictably safe and responsive to driver inputs.
Following a year of design and development, founders Ben Scott-Geddes and Graham Halstead expect to launch the £150,000 car later this year. Interest has already been expressed by half a dozen customers privileged to preview the project and keen to join what will be an exclusive club since the company will only make 25 cars a year for the entire planet. With the first prototype nearing completion the two engineers have moved into brand-new premises that form part of a new automotive business park located at Farnham in Surrey.
Commenting on the inspiration for the Freestream T1 Ben Scott-Geddes said: "We wanted to demonstrate our ability to design from scratch a no-compromise but usable and reliable sports car with the whole vehicle meticulously engineered from the ground up, so as to offer customers a truly unique experience with a full aerodynamic performance package which at present can only be found in a high formula racecar."
Commenting on the critical wind-tunnel testing co-founder Graham Halstead added: "As well as offering a unique racecar performance experience we were equally concerned to make the car as safe as possible. The result is an extremely stable aerodynamic platform to complement its feather weight of 465kg and compact powertrain which delivers 480bhp from a bespoke 2.4-litre V8 F1-specification engine. The driver and passenger will experience extremely rapid acceleration as well as 3g cornering and braking performance."
"Our aim is to move the performance envelope up to current sports-prototype levels thereby setting a new benchmark for a road car exemplified by its agility and handling abilities," said Scott-Geddes. "We’ve spoken to enthusiastic owners who have become frustrated and bored with their regular sports and race cars, whose potential is heavily restricted through constrained engineering and race formula regulations. In that respect we’ve torn up the rule book to give customers what they ultimately desire: a road car with an uncompromised yet safe performance experience."
Ostatnio edytowany przez kuules, Pon, 06.02.2006, 21:59, edytowano w sumie 1 raz
|
| Pon, 06.02.2006, 21:43 |
|
 |
|
Jacobser
Samochód: Citroen Saxo
|
Niezła sportówka,nawet w motocyklach jest to imponujący stosunek wagi do mocy,a co dopiero w samochodach.Ale czy to wejdzie do produkcji ???Wątpię.
_________________ Zapraszam do zapoznania się z kompendium wiedzy o moim samochodzie: http://www.autogaleria.pl/forum/showthr ... bserow%F3z
|
| Pon, 06.02.2006, 21:50 |
|
 |
|
spider
Samochód: 3008
|
maszynka do zabicia siÄ™... 
_________________ ExoticCars.pl
|
| Pon, 06.02.2006, 21:56 |
|
 |
|
kuules
Samochód: służbowy ;)
|
Jacobser napisał(a): NiezĹ‚a sportĂłwka,nawet w motocyklach jest to imponujÄ…cy stosunek wagi do mocy,a co dopiero w samochodach.Ale czy to wejdzie do produkcji ???WÄ…tpiÄ™.
Polecam nauczyc sie czytac. Moglbys sie pouczyc jezykow zamiast siedziec przy komputerze piszac nic nie wnoszace do tematu posty. Bylby wiekszy z tego pozytek.
Auto jak napisane jest wyzej wejdzie do sprzedazy pod koniec roku. Przewidywana produkcja ok 25 egzemplarzy rocznie.
|
| Pon, 06.02.2006, 21:56 |
|
 |
|
johny
Moderator
Samochód: Nazi-coupe 3.0 R6 Pb
|
nie kręcą mnie takie wynalazki
_________________ To ucieleśnienie sportowego charakteru,dynamiki,zaawansowanej technologii i ponadczasowej funkcjonalnej elegancji,oznaczonym Biało-Niebieskim emblematem symbolizującym obracające się śmigło.Samochód tej marki posiadamy dla radości z jazdy
Broń Masowego Wyprzedzania
|
| Pon, 06.02.2006, 23:39 |
|
 |
|
Wilu
|
Ja to bym się bał tym jeździć 
_________________ https://www.instagram.com/Piotr.w.fotografia/
|
| Pon, 06.02.2006, 23:53 |
|
 |
|
elCoyote
Samochód: Volvo S80
|
Osiągi jak w potężnym motocyklu, ciekawe czy poziom bezpieczestwa też podobny 
_________________ Licencja na miłość Embargo na sen
|
| Wto, 07.02.2006, 1:05 |
|
 |
|
Kobi
Moderator
Samochód: Opel Astra II
|
Kolejne auto mało znanej firmy, które przewyższa osiągami nie jeden sportowy samochód bardzo znanej firmy 
_________________ Moderator nie nabija postów - Moderator ma wiele do powiedzenia.
|
| Wto, 07.02.2006, 8:04 |
|
 |
|
dave761
|
johny napisał(a): nie krÄ™cÄ… mnie takie wynalazki
Mnie rĂłwnieĹĽ 
|
| Wto, 07.02.2006, 9:00 |
|
 |
|
Szakall69
Samochód: Audi A3 1.8 `98
|
Wilu napisał(a): Ja to bym siÄ™ baĹ‚ tym jeĹşdzić
to dlatego że przy dużej predkości zaczyna sie unosić 
|
| Wto, 07.02.2006, 11:48 |
|
 |
|
fischer777
Samochód: Fiat 125p
|
Jeszcze coĹ› takiego:
źródło: carscoop.blogspot
_________________ "quot homines, tot sententiae"
|
| Wto, 07.02.2006, 12:12 |
|
 |
|
Wilu
|
Nowe auto Batmana 
_________________ https://www.instagram.com/Piotr.w.fotografia/
|
| Wto, 07.02.2006, 23:05 |
|
 |
|
johny
Moderator
|
Neken napisał(a):    Dane: silnik: 2.4L V8 moc: 480 - 500KM przy 10,5 tyĹ› obr/min (powstanie rĂłwnieĹĽ wersja na tor o mocy 1000KM) waga: 465 kg 0-100 mph: 5s v-max: 200 mph cena: okoĹ‚o 150 tyĹ› funtĂłw, Projekt powstaje przy współpracy inĹĽynierĂłw ktĂłrzy pracowali nad McLaren'em F1. BÄ™dzie produkowany w Indiach. ĹąrĂłdĹ‚o: paddoctalk.com dancewithshadows.com edmunds.com Mason napisał(a): Znakomicie widać strefy zgniotu <joke>. Współczuje kierowcÄ… tego bolido-coĹ› tam-samochodu, ale juĹĽ taczki sÄ… bezpieczniejsze w razie wypadku. 150 tys. funtĂłw i mamy drogi pogrzeb. Grzyws napisał(a): Ale dziwolÄ…g nie podoba mi siÄ™. Szacuneczek dla osiÄ…gĂłw. beeper napisał(a): Mason napisał(a): Znakomicie widać strefy zgniotu <joke>. Współczuje kierowcÄ… tego bolido-coĹ› tam-samochodu, ale juĹĽ taczki sÄ… bezpieczniejsze w razie wypadku. 150 tys. funtĂłw i mamy drogi pogrzeb. Widze ze masz pojecie. Bolid F1 jest bezpieczniejszy w razie wypadku od zwykĹ‚ego volvo. Tutaj nie masz strefy zgniotu, poprostu zostajesz w pudeĹ‚ku w razie czego gdy reszta odpada.
_________________ To ucieleśnienie sportowego charakteru,dynamiki,zaawansowanej technologii i ponadczasowej funkcjonalnej elegancji,oznaczonym Biało-Niebieskim emblematem symbolizującym obracające się śmigło.Samochód tej marki posiadamy dla radości z jazdy
|
| Pią, 14.04.2006, 19:43 |
|
 |
|
Neken
|
Freestream T1 - no to się nie dziwię że tego nie znalazłem, gdy szukałem czy już jest (Caparo T1). Swoją drogą wpisywałem też samo T1 w "szukajce" i nic nie wyświetliła - a chyba powinna nie?
_________________ Ab alio exspectes, alteri quod feceris !
|
| Pią, 14.04.2006, 19:55 |
|
 |
|
johny
Moderator
|
Neken napisał(a): Freestream T1 - no to siÄ™ nie dziwiÄ™ ĹĽe tego nie znalazĹ‚em, gdy szukaĹ‚em czy juĹĽ jest (Caparo T1). SwojÄ… drogÄ… wpisywaĹ‚em teĹĽ samo T1 w "szukajce" i nic nie wyĹ›wietliĹ‚a - a chyba powinna nie?
wyszukiwarka nie jest najsprawniejsza, nic takiego się nie stało
|
| Pią, 14.04.2006, 19:58 |
|
 |
|
Mason
|
johny napisał(a): Mason napisaĹ‚: Znakomicie widać strefy zgniotu <joke>. Współczuje kierowcÄ… tego bolido-coĹ› tam-samochodu, ale juĹĽ taczki sÄ… bezpieczniejsze w razie wypadku. 150 tys. funtĂłw i mamy drogi pogrzeb.
Widze ze masz pojecie. Bolid F1 jest bezpieczniejszy w razie wypadku od zwykłego volvo. Tutaj nie masz strefy zgniotu, poprostu zostajesz w pudełku w razie czego gdy reszta odpada.
Przecierz wiem bo dużo czytałem o F1 i startach kubicy. To była tak żartobliwie powiedziane a ty już mi wszystko wytłumaczasz.
_________________ STOP "Leśnym skrzatom"
|
| Pią, 14.04.2006, 21:44 |
|
 |
|
pardon
Moderator
Samochód: hiszpański szajs
|
takie auta są dla mnie trochę jakby z innego wymiaru ale raz w życiu chciałbym poprowadzić taki wóz...
_________________ instalacje elektryczne bielsko-biała Czysciwo Bielsko pralnia dywanów puławy Domy Mieszkalne Pościel dla dzieci fan alfa romeo na wieki Moderator też człowiek - nabija posty i trolluje i ch*j
|
| Pią, 14.04.2006, 23:06 |
|
 |
|
bartez
Samochód: nazi hacz fwd pb
|
Imponujące osiągi a stosunek mocy do masy to szok  Prawdziwy potwór. Skoroi bedzie produkowane to ciekawe ile bedzie kosztować i kto to bedzie kupował?? Bo ja bym tego nie kupił, to nie moja bajka
_________________ PB RWD jest wysoko
|
| Pią, 14.04.2006, 23:27 |
|
 |
|
pardon
Moderator
Samochód: hiszpański szajs
|
są gdzieś miejsca na świecie gdzie zwykły smiertelnik może za opłatą przejechać się podobnymi maszynami ?
... jeszcze nawiązując do stosunku mocy i wagi .... koń na kilogram kopie plecy  ....
_________________ instalacje elektryczne bielsko-biała Czysciwo Bielsko pralnia dywanów puławy Domy Mieszkalne Pościel dla dzieci fan alfa romeo na wieki Moderator też człowiek - nabija posty i trolluje i ch*j
|
| Pią, 14.04.2006, 23:30 |
|
 |
|
Neken
|
bartez84 napisał(a): ciekawe ile bedzie kosztować
Pisze! Około 150 tyś funtów.
_________________ Ab alio exspectes, alteri quod feceris !
|
| Pią, 14.04.2006, 23:59 |
|
|