Samochody koncepcyjne
Pon, 27.10.2008, 16:35
Volvo Cars / Glass concept for next generation S60

(c)wcf.com
Ostatnio edytowany przez
drakor, Wto, 28.10.2008, 15:12, edytowano w sumie 1 raz
Pon, 27.10.2008, 18:27
Osiek, i znĂłw robi siÄ™ burdel...wizje/spy/koncept w jednym temacie...wrrrr...
P.S.
Volvo S60 Concept zadebiutuje podczas styczniowego salonu samochodowego Detroit Auto Show. Ma to być zupełnie nowa koncepcja wnętrza oraz zupełnie nowa linia nadwozia dla modeli sedan szwedzkiej marki. Dużo ekologicznych i przyjaznych środowisku materiałów. Ekologiczny silnik pod maską. Zapewne na paliwo E-85.
Pon, 24.11.2008, 14:31
Volvo S60 concept

autoweek
Pon, 24.11.2008, 16:49
Piękna linia ... podoba mi się ;]
Pon, 24.11.2008, 17:00
Trochę rozjaśniłem zdjęcie:
Wto, 25.11.2008, 17:19
Tak właśnie powinno wyglądać nowe Volvo, silne, agresywne i zarazem monumentalne, tyłu nie widać, ale przód jest jak dla mnie wspaniały...
Wto, 25.11.2008, 17:19
Jak dla mnie - bomba, tylko tył jakiś dziwnie krótki:>
Wto, 25.11.2008, 20:37
Coraz bardziej ten nowy Image Volvo zaczyna mi się podobać. Jestem bardzo ciekawy co z tego wyjdzie.
Śro, 26.11.2008, 2:32
Chyba nic dobrego bo tyl jakis uciety jest jak w S40- nieciekawie to bedzie wygladac przy tak rozciagnietj
sylwetce od slupka A do C .
Śro, 26.11.2008, 9:26
Widze piekny koncept, ale jednoczesnie wyobrazam sobie wersje seryjna ktora zapewne nie bedzie miala duza wspolnego z konceptem, i zbrzydnie
Wto, 16.12.2008, 15:51
Nowe S60 przypomina stylistycznie ostatniego Jaguara C-XF.
Podstawowy czterocylindrowy turbodoładowany motor użyty do napędu nowego Volvo produkuje moc 180 KM z 1,6 litra pojemności. Zużycie paliwa wynosi zaledwie 5.0 l/100km, a emisja dwutlenku węgla to 119 g/100km. Silnik zestawiono z sześciobiegową dwusprzęgłową skrzynią biegów.
Wewnątrz auto może zaskoczyć ergonomią i bezpieczeństwem. Siedzenia są zespolone ze środkową częścią konsoli oraz wewnętrznym progiem, co powoduje, że w ogóle nie dotykają podłogi. Ponadto do wykonania elementów wnętrza użyto bardzo lekkich materiałów.
Volvo S60 sedan swoją premierę będzie miał w styczniu na Detroit Auto Show

onet.pl
galeria i tapety:
http://www.netcarshow.com/volvo/2009-s60_concept/
Wto, 16.12.2008, 17:12
Wow, jestem pod wraĹĽeniem

Przód, sylwetka - miodzio. Dach pewnie nie będzie szklany, i dobrze bo nie podoba mi się jego kształt z tyłu. Mogliby też dopracować tylne światła, żeby były mniej jaguarowskie a bardziej volvowskie
Wto, 16.12.2008, 18:36
Nie podoba mi siÄ™ nic a nic, przebajerowany, Volvo powinna cechowac prosta elegancja, wiadomo to tylko concept ale mam nadzieje ĹĽe wersja seryjna nie bedzie tak przestylizowana
Wto, 16.12.2008, 22:25
Na wersję produkcyjną będziemy musieli poczekać do 2010 roku.
S60 to kolejny przedstawiciel klasy tzw. czterodrzwiowych coupe. Volvo podkreśla, że concept daje czytelną wskazówkę tego jak będzie wyglądała wersja produkcyjna.
Oczywiście samochód, który trafi do produkcji nie będzie identyczny z prototypem. S60 concept posiada np. nietypowo rozwiązane otwieranie drzwi. O ile w wypadku przednich nie ma niespodzianki, to tylne otwierają w nieco zaskakujący sposób. Po zainicjowaniu operacji poprzez naciśnięcie przycisku drzwi najpierw otwierają się standardowo, by następnie przesunąć się wzdłuż nadwozia w kierunku jego tyłu i zatrzymać się na wysokości tylnych kół. Zaleta takiego rozwiązania? Ułatwienie dostępu do wnętrza pojazdu.
W porównaniu do stylizacji nadwozia projekt deski rozdzielczej utrzymany w dużo bardziej futurystycznej formie. Np. środkowa konsola została wykonana ręcznie z kryształu, a prędkościomierz sprawia wrażenie trójwymiarowego - im wyższa prędkość, tym liczby ją oznaczające znajdują się dalej od oczu kierowcy.
FILM
http://motoryzacja.interia.pl/samochody ... pt,3027188Samochód wyposażono w wiele technologii zwiększających bezpieczeństwo. Warto wspomnieć chociażby o radarze, który wykrywa nie tylko znajdujące się z przodu samochody, ale również pieszych.
Volvo zapowiada, że pierwszy seryjny pojazd napędzany silnikiem wykonanym w technologii GTDi pojawi się już w drugiej połowie przyszłego roku.
(c)interia.pl

(c)carscoop
Śro, 17.12.2008, 18:29
Spodobał mi się od pierwszego wejrzenia
Proszę zmienić nazwę tematu na "2010 Volvo S60 / V50 / S60 Concept"!!
Śro, 17.12.2008, 19:43
Mam takie samo zdanie jak johny. Nie jest brzydki. Ale jest zbyt przekombinowany jak na Volvo. Ogólny pomysł nie jest zły. Po prostu ja bym ten projekt trochę "przystopował" żeby nie był taki przebajerowany. Wtedy byłoby ok
Śro, 17.12.2008, 19:56
Czy Volvo S60 Concept nie powinno znaleźć się w osobnym temacie jako concept-car i nie znajdować się w temacie, w którym zamieszczane są wizje i spyfoty nadchodzącego modelu?
Śro, 17.12.2008, 21:02
Koncept wygląda znakomicie, jeżeli wersja produkcyjna nie będzie radykalnie zmieniona to będzie to jedno z ładniejszych samochodów w klasie.
Tak apropo to S60 to konkurent BMW 3 czy BMW 5 ??
Śro, 17.12.2008, 21:03
S60 - BMW 3
S80 - BMW 5
Czw, 18.12.2008, 10:46
Pod maską koncepcyjnego Volvo S60 pracuje nowy silnik benzynowy. Wyposażona w doładowanie 4-cylindrowa jednostka 1,6 GTDi (132 kW/180 KM) otrzymała system bezpośredniego wtrysku benzyny do cylindrów, co objaśnia skomplikowany skrót GTDi (Gasoline Turbocharged Direct Injection). Nowy silnik pozwala z nowym Volvo klasy średniej jeździć ze zużyciem paliwa w cyklu mieszanym na poziomie 5 l/100 km. Zasługa w tym również oszczędnego elektrycznego wspomagania kierownicy, systemu start/stop wyłączającego silnik, jeśli jego praca nie jest potrzebna, dwusprzęgłowej przekładni Powershift, obudowania podwozia płaskimi panelami, a również zaworu na chłodnicy, który zamyka dolot powietrza, poprawiając w ten sposób właściwości aerodynamiczne. System bezpośredniego wtrysku potrafi lepiej pracować z uwarstwioną mieszanką.
Pierwsze modele z silnikiem GTDi Volvo chce wprowadzić na rynek w drugiej połowie roku 2009.
Ciekawe czy w wersji seryjnej będą takie same parametry i kiedy zawędruje pod maski Fordów
www.roadlook.pl