Czw, 06.09.2007, 12:36
Czw, 06.09.2007, 12:52
Witam po krótkiej przerwie spowodowanej moim złym stanem zdrowa i w konsekwencji operacją
VW_Marcin napisał(a):W zaleĹĽnoĹ›ci od tego jaki jest jego udziaĹ‚ w napÄ™dzaniu auta, zuĹĽywa on do 5.5 l/100km
Czw, 06.09.2007, 13:46
pardon napisał(a):witam i duĹĽo zdrowia ĹĽyczÄ™
Czw, 06.09.2007, 14:38
VW_Marcin napisał(a):Wydaje siÄ™, ĹĽe teraz jeĹĽdĹĽenie ekologicznym samochodem (przynajmniej w teorii) to juĹĽ moda. Przynajmniej chyba tak uwaĹĽajÄ… producenci sÄ…dzÄ…c po iloĹ›ci prezentacji tego typu pojazdĂłw na zbliĹĽajÄ…cym siÄ™ salonie samochodowym we Frankfurcie. WĹ‚aĹ›nie tam Volvo przedstawi concept o nazwie ReCharge powstaĹ‚y na tej samej platformie co Volvo C30. Pierwszy hybrydowy model tej firmy. Ten concept byĹ‚ rozwijany w Kalifornii w Volvo Monitoring i Concept Center (VMCC). ReCharge wyposaĹĽony jest w 4 silniki elektryczne umieszczone przy kaĹĽdym kole. Silniczki zasilane sÄ… prÄ…dem przez baterie litowo-polimerowe, ktĂłre mogÄ… być Ĺ‚adowane nawet w standardowym gospodarstwie domowym, w gniazdku. Pod maskÄ… umieszczono konwencjonalny 4-cylindrowy silnik o mocy 100 KM ktĂłry zacznie dziaĹ‚ać gdy nagle zabraknie prÄ…du albo zostanie przekroczona prÄ™dkość 100km/h. W zaleĹĽnoĹ›ci od tego jaki jest jego udziaĹ‚ w napÄ™dzaniu auta, zuĹĽywa on do 5.5 l/100km. Premiera na IAA we Frankfurcie. Wersja seryjna? Nie wiadomo kiedy i czy w ogĂłle powstanie.![]()
![]()
![]()
![]()
źródło:szakal&aG
Witam po krótkiej przerwie spowodowanej moim złym stanem zdrowa i w konsekwencji operacją...
Recharging allows the car to be driven about 100 kilometres on battery power alone before the car's four-cylinder Flexifuel engine is needed to power the car and recharge the battery
When driving beyond the 100 km battery range, fuel consumption may vary from 0 to 5.5 litres per 100 km depending on the distance driven using the engine.
Acceleration from 0-100 km/h takes 9 seconds and top speed is 160 km/h."
For a 150 km (93 mile) drive starting with a full charge, the car will require less than 2.8 litres of fuel, giving the car an effective fuel economy of 1.9 l/100km (124 mpg).
Czw, 06.09.2007, 14:41
Czw, 06.09.2007, 14:50
marcello napisał(a):bardzo dobry pomysllepszy od zwyklych hybryd
Czw, 06.09.2007, 14:55
aston napisał(a):Kurde, kopiujesz "nieodrobiony" tekst bez pomysĹ‚u, nawet nie sprawdziĹ‚eĹ› co podajesz ::!
aston napisał(a):Ĺadujemy (3 godziny) i mozna przejechać do 100km (nie 100km/h ) na samym "prÄ…dzie" zanim wĹ‚aczy siÄ™ silnik spalinowy
Spalanie wacha siÄ™ od 0 do 5,5 litra
Czw, 06.09.2007, 15:04
szakal napisał(a):aston napisał(a):Ĺadujemy (3 godziny) i mozna przejechać do 100km (nie 100km/h ) na samym "prÄ…dzie" zanim wĹ‚aczy siÄ™ silnik spalinowy
To, że silnik może przejechać 100 km na jednym ładowaniu to jedno. Co innego, że po przekroczeniu 100 km/h włącza się do działania silnik spalinowy. To dwie różne rzeczy i nie łącz ich.
szakal napisał(a):Spalanie wacha siÄ™ od 0 do 5,5 litra
Przecież napisałem, że spalanie w zależności od tego jak długo działa silnik spalinowy może wynieść do 5,5l/100km.Po co to samo podajesz?
Jeśli chodzi o przyspieszenie, prędkość maksymalną itd. Takich informacji nie miałem gdy pisałem newsa.
DraĹĽniÄ… mnie ludzie, ktĂłrzy nie doczytajÄ… i wprowadzajÄ… zamieszanie.
Czw, 06.09.2007, 15:10
aston napisał(a):to pokaĹĽ mi w Press Release od Volvo miejsce gdzie podajÄ… o tych twoich 100km/h
a czemu wyciąłeś część mojej wiadomości![]()
uściśliłem sformułowanie "zużywa do 5,5 litra" bo może być nie zrozumiałe (silnik nie napędza kół włancza się tylko jak "prąd" się skończy i ładuje akumulator - tego tez nie dodałeś)) oraz dodałem "na testowym odcinku 150km spalanie wyniosło 1.9 litra na setkę"
to raczej ty nie doczytałeś, źle podałeś i jeszcze mi wypominasz że błędy poprawiam.
Czw, 06.09.2007, 15:13
szakal napisał(a):Skoro lepiej siÄ™ czujesz jak swoje mi dokopiesz to niech ci bÄ™dzie. Po prostu nie podaĹ‚em wszystkich informacji bo nie miaĹ‚em skÄ…d wtedy ich brać. Nigdzie nie byĹ‚o infa o tym concepcie oprĂłcz jednego serwisu i z niego tylko korzystaĹ‚em.
Nie, 16.03.2008, 22:27