|
|
Obecny czas: Śro, 17.06.2026, 14:05
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
RR ltd Co.
Moderator
Samochód: Fiat Delta 3
|
 2011 Volkswagen XL1
Cytuj: Już wiemy jak wygląda pojazd VW, który jadąc prawie nie spala paliwa. Teraz zostanie zaprezentowany, o ironio, w Katarze. Akurat w tym państwie, w którym zaraz rozpocznie się Katar Motor Show, kierowcy nie bardzo martwią się o ceny paliw. Ale być może na złość im Volkswagen chce zaprezentować auto, które prawie nie potrzebuje katarskich zapasów ropy.
XL1 według zapewnień producenta zużywa jedynie 0,9 litra oleju napędowego na 100 km. By osiągnąć ten wynik inżynierowie Volkswagena wyposażyli go w 47-konnego, dwucylindrowego diesla o pojemności 800 cm3, zestawionego z silnikiem elektrycznym i litowo-jonowym akumulatorem. W połączeniu z siedmiobiegową, dwusprzęgłową skrzynią biegów układ ten pozwala na rozpędzenie ważącego 795 kg pojazdu do 100 km/h w 11,9 sekundy i osiągnięcie prędkości maksymalnej 160 km/h. Co więcej, na samej energii elektrycznej auto może przejechać do 35 km, więc pewnie niejeden właściciel będzie mógł w codziennym użytkowaniu zupełnie zapomnieć o oleju napędowym.
W kabinie XL1 wygospodarowano miejsce dla dwóch osób i 100 litrów bagażu. Nie ma więc mowy o weekendowym wypadzie na zakupy do hipermarketu, ale przy takim zużyciu paliwa można jeździć „na raty". Oczywiście nie szybko, bo producent nie wprowadza tego modelu do seryjnej produkcji, ale podobno możemy liczyć, że już w niedalekiej przyszłości podobne rozwiązania trafią „pod strzechy".   AMiS
_________________ Fanpage SamochodySwiata.pl || Mój Instagram
|
| Śro, 26.01.2011, 9:57 |
|
 |
|
Ice
Moderator
|
 Re: 2011 Volkswagen XL1
WyglÄ…da jak futurystyczny koszmar z lat 80'tych. No ale tu gra siÄ™ toczy o aerodynamikÄ™ i jak to w przypadku concept cara w zasadzie szerszy komentarz mija siÄ™ z celem. Jestem ciekaw ile taki pojazd realnie spali w normalnym cyklu.
_________________ | pajacyk.pl • polskieserce.pl | Kliknij raz dziennie. Codziennie.
|
| Śro, 26.01.2011, 12:16 |
|
 |
|
POŃCZAK
Samochód: E36 318ti / 626 gf
|
 CoĹ› w tym stylu..
_________________ http://www.tanidrift.pl
Ostatnio edytowany przez POŃCZAK, Czw, 27.01.2011, 2:39, edytowano w sumie 1 raz
|
| Śro, 26.01.2011, 12:25 |
|
 |
|
RR ltd Co.
Moderator
|
VW wykazuje talent do odgrzewania conceptów - ostatnio odgrzewali wiele razy concept serii Taxi, a tym razem wyciągnęli z hangaru i odkurzyli VW Piech 1-Litre 
|
| Śro, 26.01.2011, 12:29 |
|
 |
|
kulikowski
|
miałem dziwne wrażenie, że coś podbonego już kiedyś widziałem 
_________________ no i jest! Solidarni z Ukrainą
|
| Śro, 26.01.2011, 12:31 |
|
 |
|
adam08
|
Jakbym widział Volkswagena L1 Concept, na którym przeprowadzono drobną kosmetykę.
|
| Śro, 26.01.2011, 12:46 |
|
 |
|
RR ltd Co.
Moderator
|
Zerknijcie do linku w moim poprzednim poście
|
| Śro, 26.01.2011, 13:02 |
|
 |
|
adam08
|
No i co? Dałeś link do VW Piech 1-Litre(z 2002 roku), a ja napisałem o VW L1 Concept(z 2009 roku). Wiesz, powinieneś rozróżniać te dwa concepty, które dzieli sporo czasu, a łączy idea. 2002 VW Piech 1_Litre 2009 VW L1 2011 VW XL1 Teraz widzisz różnicę?
|
| Śro, 26.01.2011, 13:43 |
|
 |
|
RR ltd Co.
Moderator
|
Dzięki za uświadomienie, zapomniałem o tym concepcie Cytuj: Za dwa lata superoszczędny model Volkswagena trafi do pierwszych klientów. Pokazany w Katarze model Formula XL1 zużywa jedynie 0,9 litra oleju napędowego na 100 km. Emituje 24 gramy dwutlenku węgla na kilometr. Z takimi wynikami staje się łakomym kąskiem dla zachodnioeuropejskich miłośników ekologii.
Szef działu rozwoju Volkswagena - Ulrich Hackenberg zapowiedział, że zbudowanych zostanie maksymalnie 100 egzemplarzy tego modelu i nie będą to auta do wewnętrznych testów, a gotowe produkty, przeznaczone do sprzedaży. Prezes Volkswagena - Mertin Winterkom potwierdził, że auto trafi do produkcji i będzie sprzedawane najpierw w Niemczech, a następnie również w USA i Chinach.
XL1 wyposażono w 47-konnego, dwucylindrowego diesla o pojemności 800 cm3, zestawionego z silnikiem elektrycznym i litowo-jonowym akumulatorem. W połączeniu z siedmiobiegową, dwusprzęgłową skrzynią biegów układ ten pozwala na rozpędzenie ważącego 795 kg pojazdu do 100 km/h w 11,9 sekundy i osiągnięcie prędkości maksymalnej 160 km/h. Co więcej, na samej energii elektrycznej auto może przejechać do 35 km.
Niską masę całego pojazdu uzyskano dzięki konstrukcji typu monocoque, wykonanej z włókna węglowego. Również elementy poszycia pojazdu przygotowane są z tworzywa sztucznego wzmacnianego włóknem węglowym. Co ciekawe, podobno w związku z coraz szerszym zastosowaniem włókna węglowego w przemyśle lotniczym, jego ceny mocno spadają, a elementy wykorzystane do budowy XL1 wyceniono na 5 tysięcy euro. XL1 ma być stosunkowo tani również dlatego, że sukcesywnie maleją koszty budowy akumulatorów litowo-jonowych. Według przewidywań Volkswagena, w 2013 roku taki akumulator będzie kosztował nie więcej niż 250 euro.
AMiS
|
| Pon, 31.01.2011, 12:17 |
|
 |
|
samochoman
Samochód: Opel
|
Ĺo bosz przĂłd moĹĽe jeszcze jeszcze, ale to wg. mnie poraĹĽka:p Znaczy jeĹ›li chodzi o wyglÄ…d, bo aerodynamicznie na pewno super.
_________________ Portal http://www.motogen.pl - skutery, motocykle i quady.
|
| Pon, 31.01.2011, 12:52 |
|
 |
|
Rabbid
|
 2013 Volkswagen XL1
Używaj opcji Szukaj, ponadto reklamy na naszym forum należy wykupować - MODFirma Volkswagen zbudowała mega oszczędne auto. W 2013 roku do sprzedaży trafi Volkswagen XL1. Przy taki niskim spalaniu i małym silniku XL1 ma przyspieszenie do 100 km/h w 11,9 s i osiąga prędkość maksymalną równą 160 km/h. Osiągnięcie tych parametrów wymagało zastosowania i połączenia wielu rozwiązań. Za napęd odpowiada układ hybrydowy – silnik TDI o mocy 48 KM i elektryczny z dodatkowymi 27 KM. Dieslem w XL1 jest dwucylindrowa jednostka o pojemności 0,8 l (powstała na bazie silnika 1,6 TDI). XL1 może przejechać również do 35 km na silniku elektrycznym. Nie bez znaczenia pozostają również aerodynamika, waga samochodu i wiele innych czynników pozwalających XL1 na realne osiąganie tak niskiego spalania. Podobno pozwala na komfortową jazdę dwóm osobom (z bagażem:)).  mycarpictures
|
| Pią, 10.02.2012, 15:12 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ 11 posty(ów) ] |
|