Moi Mili
Czas zacząć sezon wiosenny z przytupem. Dlatego mamy zaszczyt zaprosić wszystkich użytkowników aut z rombem na masce ale nie tylko, na wiosenny zlocik naszego klubu który tym razem odbędzie się w dniach 24-25 kwietnia w malowniczo położonym zamku Drahim w Starym Drawsku na pojezierzu Drawskim zaledwie 7km od Czaplinka...
Co prawda ta kalendarzowa wiosna przychodzi już 21 marca ale zdecydowanie cieplej i wiosenniej będzie pod koniec kwietnia...
Co gdzie i kiedymiejsce naszego zlociku to 700 letni zamek Drahim w miejscowości Stare Drawsko:
7km od Czaplinka...
132km od Bydgoszczy
173km od Torunia
110km od Szczecina
116km od Gorzowa Wielkopolskiego
142km od Poznania
300km od Ĺodzi
181km od Gdańska
283km od Wrocławia
357km od Warszawy
programZamek Drahim zakonu Templariuszy i Joanitów zaprasza na spotkanie z historią ziemi pomorskiej, poznanie obyczajów, poczucie niezastąpionej atmosfery interaktywnej historii oraz zasmakowanie specjałów kuchni rycerzy zamku.
Na zamku znajduje się muzeum, w którym zobaczyć można m.in. broń, zbroje, narzędzia tortur, oraz niezliczone przedmioty codziennego użytku z okresu świetności zamku.
Atrakcją murów są tradycyjne turnieje rycerskie odbywające się niemalże na śmierć i życie, a jest, o co walczyć, bowiem nagrodą jest legendarny skarb templariuszy.
Specjalnością jest kuchnia braci zakonnych, która oferuje przysmaki z najprawdziwszych średniowiecznych przepisów min. niezastąpione podpłomyki pieczone na ognisku z najlepszym miodem drahimskim podawanym w wielu gatunkach. Niepowtarzalnego smaku nadaje chleb rycerski o średnicy ponad 70 cm pieczony przy zachowaniu prastarej procedury, nie można również zapomnieć o smalcu braci joanitów, bigosie na świeżej dziczyźnie, który był specjalnością gdańskich kupców z XIII wieku. jest możliwość zjeść także dzika marynowanego w ziołach przez 14 dni, który jest pieczony tradycyjnie na ognisku, sarna w różnej postaci, prosię z kaszą z rusztu, świniak marynowany i pieczony na ognisku przez 10 godzin, szynki z kością w ziołach pieczone i wędzone, kiełbasy własnego wyrobu, golonki, żebra. Ryby to oddzielny dział naszej kuchni: szczupak, sielawa, węgorz, okoń, a wszystko to smażone, pieczone, wędzone zgodnie z pieczołowicie przechowywanymi od pokoleń przepisami średniowiecznymi
Po prawdziwie rycerskiej uczcie na deser proponujemy ciasta z gorÄ…cej blachy.
Zapraszamy na degustację najlepszych miodów drahimskich, stałych i pitnych, nalewek zdrowotnych i wielu innych specjalności ubiegłych stuleci.
Same jadło to tylko część atrakcji. Atmosfera, bowiem jest podgrzewana przez najprawdziwsze pojedynki rycerskie i scenki sytuacyjne nawiązujące do autentycznych wydarzeń bezpośrednio dotyczących zamku.
Gościom niewątpliwie umili czas średniowieczna muzyka.
Istnieje rówież mozliwość noclegu na zamku na siennikach wypchanych słomą, a dobre samopoczucie zapewni zgodnie z legendami tajemniczy kamień sacrum.
kosztyKoszty takiej imprezy to około 50 pln od osoby...
Dla przyjezdnych lub chcÄ…cych zakosztowÄ…c szlachetnych trunkĂłw istnieje bogata baza noclegowa.
baza noclegowahttp://www.drahim.com.pl/galeriahttp://katalog.ndc.pl/drahim/index.php?id=11więcej info o zamku i zakoniehttp://www.drahim.plwięcej informacji o zlocie tuhttp://www.fzur.pl/viewtopic.php?p=3540#3540ZAPRASZAMY SERDECZNIEekipa fzur.pl