|
|
Obecny czas: Pią, 24.04.2026, 1:00
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
[nie-na-temat] Amerykańskie pociągi towarowe
| Autor |
Wiadomość |
|
johnus
|
O lol hmmm ktoś liczył wagony??? Olokolo , 1520-1543mm rozstaw jest, nie wiem czy wiesz dlaczego (no i wszyscy też)?? Otóż robiono te koleje tak za czasów Lenina i Stalia a rozstaw jest większy aby żołnieże niemieccy podczas spodziewanej inwazji nie mogli z nich korzystać i dostawać zaopatrzenia szybszą koleją... istnieją na granicy polskie specjalne platformy przeładunkowe, na których specjalne wagony są podnoszone i układane na nowych osiach, węższych...poprostu się podmienia osie i już xD jak wspomniałem , Ixxos mógł mieć rację i ją miał 
|
| Sob, 21.10.2006, 16:19 |
|
 |
|
johnus
|
Aha, i tam były tylko 2x SD45u czyli 4400KMx2 a jak 6 lokomotyw ciągnie.... pomyślcie ile ich musi być...... DASH ma najlepszą możliwość pokonywania wzniesień--> polecam wszyskim kolejomanom' grę Railroad Tycoon 2 Second Century, gdzie jest ogrom lokomotyw wszelkiego typu i jest to gra nie symulacyjna lecz strategiczna ogrom informacji o lokomotywach takze tych pierwszych i są mapy o polsce również dostępne w internecie
|
| Sob, 21.10.2006, 16:24 |
|
 |
|
olokolo
|
johnus napisał(a): Otóż robiono te koleje tak za czasĂłw Lenina i Stalia a rozstaw jest wiÄ™kszy aby ĹĽoĹ‚nieĹĽe niemieccy podczas spodziewanej inwazji nie mogli z nich korzystać i dostawać zaopatrzenia szybszÄ… kolejÄ…... istniejÄ… na granicy polskie specjalne platformy przeĹ‚adunkowe, na ktĂłrych specjalne wagony sÄ… podnoszone i ukĹ‚adane na nowych osiach, węższych...poprostu siÄ™ podmienia osie i juĹĽ xD jak wspomniaĹ‚em , Ixxos mĂłgĹ‚ mieć racjÄ™ i jÄ… miaĹ‚ 
Hmmmm - z tego co wim - szerszy rozstaw szyn w Rosji bierze sie jeszcze za carow - czyli od poczatkow istnienia koleji. Lenin i Stalin korzystali z tego co juz bylo. A co do drugiej kwestii - tak zgadza sie sa takie w Polsce - sa zreszta przezylem taka wymiane w pocaiagu osobowym - Medyka. Istnieje tez w Polsce linia kolejowa z szerszym rozstawem - biegnie ona od granicy wschodniej na Slask. I co wiecej - dalej jest wykorzystywana.
|
| Sob, 21.10.2006, 18:37 |
|
 |
|
ixxos
|
dokładnie w Medyce podnoszą całe pociągi wagony - osobówki też i to z pasażerami
"podwozia" te koła wyjeżadzają i zmieniają na szersze lub węższe
a niedaleko mojej miejscowości też są stare szerokie tory od granicy w Hrebennem i tam odbywały się przeładunki węgla i jakiś rud metali
_________________ A co to ??" "A po co ??" " A dlaczego ??" :
|
| Sob, 21.10.2006, 19:53 |
|
 |
|
witek11
|
nie wiedzialem o tym procederze... no no... przydaly by sie zdjecia tej zamiany... johnus szukaj 
_________________ http://www.prisonplanet.com/
|
| Sob, 21.10.2006, 21:00 |
|
 |
|
johnus
|
Myślisz ze nie mam co robić?? Witek11 miałeś temat o traktorach Steyr zrobic i co??:> do roboty szukaj  a co do torów--> to już carowie chcieli wszystkim utrudnić życie xD
|
| Sob, 21.10.2006, 21:20 |
|
 |
|
witek11
|
johnus zapomnialem o tym!!!!!!!!! dzis niestety juz czasu nie mam.. jutro zrobie... chyba ze ty zrobisz... jesli nie to jutro temat jest... wracajac do tematu... najciekawsze fotki tu wrzucasz... wiec sadze iz niedlugo cos zapodasz.. 
|
| Sob, 21.10.2006, 21:43 |
|
 |
|
olokolo
|
No wlasnie - co do szerokich torow - linia o ktorej pisalem - czyli szerokie tory w Polsce (jak sie okazuje - najdalej wysuniete na zachod rosyjskie tory) to Linia Hutnicza Szerokotorowa, kiedys nazywana Linia Hutniczo-Siarkowa - link http://lhs.pl.
No i wracajac do tych carow ... Szukaja tak na poszybce wszelakich info o szerokosci szyn w Rosiji - brak mi daty od kiedy to matuszka rosija chciala sie wyodrebnic od reszty swiata. No coz - znajde te date graniczna.
|
| Sob, 21.10.2006, 23:00 |
|
 |
|
ixxos
|
mi się wydaje, że to nie dokońca tak
Poprostu gdy na początku budowano koleje, (XIXw) to nikt nie myślał o łączeniu różnych krajów ze sobą - i każdy kraj budował według swoich standartów i widzimisie, wcale bym się nie ździwił, że nawet w jednym kraju mogły powstawać linie o różnych szerokościach, które później przebudowywali lub zlikwidowali
nikt poprostu nie przewidywał, że poprostu kiedyś to wszystko się połączy i będzie tyle problemów, tak samo jest z trakcją elektryczną są różne standarty w wielu krajach
|
| Nie, 22.10.2006, 7:19 |
|
 |
|
johnus
|
Może i masz rację... wiem na pewno, że w czasie wojny budowane linie były innej szerokości ze względu na wojnę, 2 wojna to 1 z moich zainteresowań 
|
| Pon, 23.10.2006, 22:27 |
|
 |
|
johnus
|
Wrzuce parÄ™ fotek... wiodÄ…cÄ… firmÄ… kolejowÄ… w USA jest Amtrak, w ruchu pasaĹĽerskim, nie prowadzi przewozu towarĂłw
lokomotywa F 40 PH 3000HP
E 60 CP 6000KM (!!!!!) ale elektryczna (z Diesli najmocniejszy DASH9 )
BE 40 8P
P 32 AC-DM 3200KM
widać fajnie pojazd drogowo-torowy ;P
Rohr Turbo (bd.)
to już jest skład stały, tzw. Zespół trakcyjny, w polskim wyddaniu popularny EN-57 (przeważnie elektryczne)... narazie to wszystko jutro może BNSF albo Union Pacific ;P
Ostatnio edytowany przez johnus, Wto, 24.10.2006, 11:30, edytowano w sumie 1 raz
|
| Pon, 23.10.2006, 23:00 |
|
 |
|
johnus
|
|
| Wto, 24.10.2006, 11:19 |
|
 |
|
johnus
|
|
| Wto, 24.10.2006, 11:29 |
|
 |
|
witek11
|
ale moc! polskie lokomotywy spalinowe rowniez (ich silniki) napedzaja tylko generatory elektryczne... johnus wypasione lokomotywy! 4300 kM! ło niewyobrazalna moc
|
| Wto, 24.10.2006, 16:33 |
|
 |
|
johnus
|
Ale poczytaj co pisze wcześniej.. jest zestaw lokomotyw 6x DASH-9 więc to się równa 6x4500KM=27000KM!!!!!!!!!! to jest niewyobrażalna moc... a poza tym pokazałem lokomotywę 6000KM wyzej Amtrak'a... o naszych lokomotywach zrobię temat ale nie teraz
|
| Wto, 24.10.2006, 19:51 |
|
 |
|
witek11
|
co za power! zwroccie uwage na lezaca na niektorych zdjeciach obok torowiska bezuzyteczna szyne.... po co ona???
|
| Wto, 24.10.2006, 20:13 |
|
 |
|
johnus
|
jest to zdjęcie po wymianie torów poprostu... zwróciłęm na to uwage ale nie uważałem za ważne o tym pisać popatrz na stan torowiska pod lokomotywą i stan tłucznia
|
| Wto, 24.10.2006, 20:54 |
|
 |
|
kifler
|
Bawiłem się takimi w Microsoft Train Simulator 
_________________ Vectra 2.0dti
|
| Wto, 24.10.2006, 21:03 |
|
 |
|
johnus
|
Panowie tylko ja tu do cholery coś wrzucam?? (przepraszam panie i panowie ot co  ) a nawiasem popatrz na otoczenie torów... nie wyglada jak po remoncie?? tłuczeń nowiutki
witek11 napisał(a): polskie lokomotywy spalinowe rowniez (ich silniki) napedzaja tylko generatory elektryczne
nawiasem mówiąc to wszystkie takie lokomotywy tak mają  natomiast "polskie lokomotywy" nie są czysto polskie bo były robione na angielskiej licencji mam książkę całą o kolejnictwie polskim  od samego początku nie wrzucam skanów bo ma grubo ponad 200 stron A4  i zapisanych głównie więc raczej nikt nie będzie czytał tutaj <lol>
|
| Pią, 27.10.2006, 19:36 |
|
 |
|
ixxos
|
Bo Ty tu jesteś szycha od pojazdów 1000ton i więcej
My tu oglÄ…damy i czytamy

|
| Sob, 28.10.2006, 8:03 |