|
|
Obecny czas: Pią, 24.04.2026, 8:25
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
| Autor |
Wiadomość |
|
mateusz29
|
a co myslicie o ciagniku axion?? tez mi chodzi po glowie ...ale jest problem mam za male gospodarstwo (70 ha) a najmniejsz ciagnik z serii axiona ma 170 km i moge sie nie zalapac na doplaty SPO a wole nie ryzykowac bo jest mi ciagnik potrzebny bo mam juz dosc naprawiania starej 16... takze doracie mi cos wiecej ...
|
| Sob, 24.02.2007, 21:55 |
|
 |
|
rumun19
|
W Axiona sie nie pakuj bo to jest nowy ciagnik a na twoje 70ha to starczy ciagnik co bedzie miał 120KM a nie 170:/Tobie nie potrzebny wieksszy ciagnik niz nawet 160KM bo nawet jak bys gwałtownie powiekszył gospodarstwo to by i tak było dobrze:)
|
| Nie, 25.02.2007, 18:51 |
|
 |
|
mateusz29
|
a co sadzice o claasie aresie 697 tym 145 km z tego co czytam o nim to jest nawet fajny ciagniczek .. ma ta sama szkrzynie co axion i w ogole jest git! opowiedzcie mi troche o nim .....
|
| Nie, 04.03.2007, 21:29 |
|
 |
|
rumun19
|
O Aresie Ci nie moge powiedziec bo nei miałem z nim stycznosci wogule  Ale ciagniki marki Claas napewna sa mało awaryjne,bo przeciez Claas nie wypuscił by z tym doswiadczeniem ciagników co by sie pssuły
|
| Pon, 05.03.2007, 10:50 |
|
 |
|
Kuba16
|
RPT nr2/2007 rok. Tam jest cała 4 stronna prezentacja Claasa Aresa 816
RPT nr3/2007 rok. Prezentacja Fendta Favorita 716
Jak dla mnie po przeczytaniu artykułów bez dyskusji Fendt
_________________ Poprostu motoryzacja!!
|
| Pon, 05.03.2007, 16:38 |
|
 |
|
rumun19
|
No ja własnie czekam aż listonosz mi przyniesie nowy numer RPT o tym Fendzie,ale słyszałem że nowe Fendy strasznei sie psuja tzn elektryka im swiruje i psuje cały kompuer pokładowy.
|
| Pon, 05.03.2007, 18:07 |
|
 |
|
tef
|
u mnie w okolicy gostek ma fendta vario 926 od 2 lat - nic mu sie jeszcze nie zepsuło , inny ma fendt 716 vario od 1,5 roku - nic mu sie nie psuło , inny ma od 3 miesiecy 818 vario i też mu sie jeszcze nic nie zepsuło ale łączy ich nie tylko to że sie nie zepsuły jeszcze ale jeszcze zachwycenie właścicieli techniką zawartą w tych ciągnikach , na ogół wszyscy ludzie narzekają na elektronike i marudzą ze sie psuja moich sieczkarniach jest też wszystko elektroniczne i wiele osób nam mówiło poczekaj aż ciebie sie elektronika zacznie psuć , i nadal czekam :p Wydaje mi sie że tylko ten narzeka na elektronike którego na nią nie stać
|
| Pon, 05.03.2007, 19:01 |
|
 |
|
Kuba16
|
Cytuj: nowe Fendy strasznei sie psuja tzn elektryka im swiruje i psuje cały kompuer pokładowy.
A gdzie to słyszałeś??
|
| Pon, 05.03.2007, 19:14 |
|
 |
|
rumun19
|
Czytałem to bodajze na forum PPR.Tam pisali ze komputery poładowe swiruja i pokazuja daty w przyszłoci i blokuja cały cystem.I dopiero jak serwis wgra nowy soft to dopiero wtedy ciagnik juz jest dobry:)Pisało że odtyczy to jedynie ciagników produkowanych od 2007 roku ale czy do teraz to juz nei wiem,ale napewno nie bo Fendt by sobie na takie cos nei pozwlił
|
| Pon, 05.03.2007, 21:48 |
|
 |
|
Kuba16
|
No ale to jest raczej nie możliwe żeby w każdym komputerze był uszkodzony system operacyjny. Po co firma miała by sie narażać na dodatkowe koszty. System pewnie swoje kosztuje a skoro jest wgrywany fabrycznie to jest to wada fabryczna która firma musi usunąć za darmo. W kilkuset tysiącach traktorów wgrywać na nowo...Firma padnie
|
| Pon, 05.03.2007, 22:04 |
|
 |
|
kfazimotor
|
Jako automatyk mogę powiedziec, że wgranie gotowego, poprawionego softu to jest żaden problem. Nie wiem jak wygląda kontrola jakości w Fendt, ale doświadczenie uczy, że i przez gęstą siatkę czasem przeciśnie sie humbug. Wtedy cóż, poprawia się błędy i rusza do klienta z apgrejdem -podłączenie do sterownika, reset programu, load nowego softu i można odpalac fanfary -cała robota.
|
| Śro, 07.03.2007, 10:59 |
|
 |
|
rumun19
|
Po przeczytaniu RPT stwierziłem jednak ze Fendt jest lepszy od Claas-a ale mateusz29 po co tobie ciagnik o mocy 160KM na twoje ponad 80 hektarów??Tobie lekko starczy ciagnik o mocy 120KM
|
| Śro, 07.03.2007, 22:08 |
|
 |
|
szarywilk
|
nie powiedzialbym ze wystarczy 120, to juz nie te czasy co do 16 to ona ma 150 koni na silniku i jakies 120 na kolach do tego beznadziena skrzynia no ale 150-160 w jd albo w fendcie bedzie ok co do klasa to oni przejeli produkcje traktorow od renault wiec to nie jest taka rewelka, ale nie ma tragedi - osobiscie chyba nie kupilbym kombajnu od fendta i traktora od classa
_________________ najszybszy traktorzysta na ductai 749 s
|
| Pią, 16.03.2007, 7:00 |
|
|