Obecny czas: Pią, 24.07.2026, 9:25

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Liebherr LR 11350 
Autor Wiadomość

Miejscowość: Jastrzębie Zdrój
Ja myśle że ze stali (o ile stal jest gęściejsza od betonu)

Przeciwwagi dla takich dzwigow wykonuje sie z metalu (stal, olow) - wzgledy praktyczne. Nalezy pamietac ze takie dzwigi pracuja w miare krotko na budowie i intensywnie. Elementy do przeciwwagi sa ukladane na kontrukcjach wsporczych - maja dlatego specjalne ksztalty i sa odlewane, wykonywane od razu z miejscami do podczepienia lin i ich latwiejszy demontaz. Przeciwwagi z betonu (zazwyczaj zelbeton) sa uzywane w zurawiach budowlanych - tam gdzie urzadzenie pozostaje dluzej na budowie.

Śro, 20.09.2006, 21:50

Miejscowość: Tomaszów Maz.>okolice
Image
Image
Image
[img]31918b38-3b74-49f4-aa18-c92612e98a5b-2006_7_13_7_43_51_rdax_415x703.jpg[/img]
naprwdÄ™ duĹĽa sprawa 8) 8)

Czw, 21.09.2006, 12:32

ups ostatnia się nie załadowała. Znalazłem na http://www.wagaciezka.com opis tego modelu: "LIEBHERR LR 11200

Udzwig : 1000 t przy 12 m wysiegu
Zasięg pracy do 112 m
Silnik: Cummins, 12-Cylindrowy-Turbo-Diesel, 746 kW
Predkość: 0-0,8 km/h

Szkoda ze u nas nie robie takie po budowach bylo by na co popatrzec, najbardziej mi sie podoba to ze podnosi on koparke a wyglada ona przy nim jak paczka zapalek" hmmm więc jego możliwości są jednak większe, zdjęcia któe zamieściłem pochodzą z http://www.liebherr.com

Czw, 21.09.2006, 12:38
Awatar użytkownika

Miejscowość: mam wiedziec....
Przeciwwagi dla takich dzwigow wykonuje sie z metalu (stal, olow) - wzgledy praktyczne. Nalezy pamietac ze takie dzwigi pracuja w miare krotko na budowie i intensywnie. Elementy do przeciwwagi sa ukladane na kontrukcjach wsporczych - maja dlatego specjalne ksztalty i sa odlewane, wykonywane od razu z miejscami do podczepienia lin i ich latwiejszy demontaz. Przeciwwagi z betonu (zazwyczaj zelbeton) sa uzywane w zurawiach budowlanych - tam gdzie urzadzenie pozostaje dluzej na budowie.

To jest bez sensu przeciez slat to drogi material a co dopiero ołów :shock: . Lepiej by bylo jak by wyleli betonem.

http://www.kopaczka.pl

Czw, 21.09.2006, 18:52

To jest bez sensu przeciez slat to drogi material a co dopiero ołów :shock: . Lepiej by bylo jak by wyleli betonem.

Bez sensu moze nie ... Zgadza sie - stal, olow, wogole elementy metalowe sa drogie, ale liczy sie trwalosc. Tak jak pisalem - takie dzwigi stoja na budowalch przez krotki czas, sa intensywnie uzywane (obroty, podnoszenie), praca na przygodnym gruncie na pospiech przygotowanym. Liczy sie trwalosc - i taka trwalosc zapewniaja elementy metalowe. Poza tym - jak ktos kupuje taki dzwig (ceny oscylujace kolo mln euro), to go stac na kupno dodatkowych przeciwag z tego materialu. A przeciwwagi betonowe tez sie uzywa - jako dorazne obciazenie.

Czw, 21.09.2006, 19:24

Miejscowość: Jarocin, Poznań
tak sie zastanawiam.. buduja dzwigi na ladownosc 800 ton.. wiec po co one sa takie wysokie skoro moga podnosic ten ciezar na maxymalnie 7 metrow???? bezsens...

Czw, 21.09.2006, 19:49

Miejscowość: z mamy
Po to żeby podnieść np 400T na samą góre. A co do przeciw wagi beton mógłby sie pokruszyć albo peknąć podczas transportu. Dla mnie to inżyneria extyrmalna jak pomyśle że to jeszcze jezdzi :shock:

Czw, 21.09.2006, 20:17
Awatar użytkownika

Miejscowość: [KBR] Brzesko
ciekawe ile czasu zajmuje poskładanie takiej zabawki :twisted:

Nie, 24.09.2006, 10:27

ciekawe ile czasu zajmuje poskładanie takiej zabawki :twisted:

Co do czasu zlozenia takowej zabawki - zalezy to od rodzaju dzwigu. Na samym poczatku nalezy przygotowac podloze - wzmocnic je, zagescic. Nalezy pamietac, ze takie dzwigi same bez ramion, przeciwwag waza juz powyzej 50-60 ton, zlozone powyzej 300 t - wiec grunt musi byc stabilny i pewny. W zalaczeniu link do strony modelarskiej (japonska strona o modelach Kibri P-Kun) pokazujacej etapy montazy na placu budowy dzwigu Gottwalda AK-680-3 - to tylko model - ale taki montaz odbywa sie na prawde w realu.
Link : http://p-kun.web.infoseek.co.jp/gottwald/gottwald_gallery/ak680-3_sarens/ak680-3_sarens-03/ak680-3_sarens-03.html

Nie, 24.09.2006, 18:58

mam gdzieĹ› fotki montaĹĽu na kompie jak znajdÄ™ to wrzucÄ™ :D tylko gdzie ja je mam 8)

Pon, 25.09.2006, 11:14
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2