|
|
Obecny czas: Nie, 07.06.2026, 22:26
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
| Autor |
Wiadomość |
|
ixxos
|
czyli to co ja mniej więcej pisałem
ciecz pod ciśnieniem napędza jakiś mechanizm - jego łopatki- wirnik itd, im większe ciśnienie tym szybciej się kręci
(a ciśnienie się zwiększa specjalną pompą
_________________ A co to ??" "A po co ??" " A dlaczego ??" :
|
| Sob, 24.06.2006, 20:13 |
|
 |
|
Janek Jeleń
|
to pewnie olej albo woda napędza ta turbinę
|
| Sob, 24.06.2006, 20:20 |
|
 |
|
pardon
Moderator
Samochód: hiszpański szajs
|
no ale co w tym nowego ? przecież takie rozwiązania są stosowane od dawna (np. w ładowarkach i transporterach górniczych etc. i wielu innych)
_________________ instalacje elektryczne bielsko-biała Czysciwo Bielsko pralnia dywanów puławy Domy Mieszkalne Pościel dla dzieci fan alfa romeo na wieki Moderator też człowiek - nabija posty i trolluje i ch*j
|
| Nie, 25.06.2006, 1:16 |
|
 |
|
qwert78
|
jest to "zmiennik momentu", prawie wszystkie ładowarki i wiele innych maszyn budowlanych go ma.
|
| Wto, 12.09.2006, 20:03 |
|
 |
|
tef
|
ja mam chyba cos podobnego w mojim fendcie 611 LSA z 84 r ,wogóle mozna go zostawić na biegu a i tak z górki by sie sturlał . A jak sie wruci za duży bieg to oborty spadną tak do 1400 słychac jak sie silnik męczy ale go nie zaduśi nie ma takiej opcji ale nie mam pojęcia jak to działa.
|
| Wto, 12.09.2006, 20:47 |
|
 |
|
ZwierZ
Samochód: Lancia Delta II 1,6
|
link:rysunek_cad
Cytuj: Sprzęgło hydrokinetyczne (hydrauliczne)
Przenosi napÄ™d dziÄ™ki bezwĹ‚adnoĹ›ci cieczy zmuszanej do krÄ…ĹĽenia pomiÄ™dzy Ĺ‚opatkami ustawionych na przeciw siebie wirnikĂłw pompy i turbiny. Wirnik pompy zaklinowany jest na wale korbowym silnika a wirnik turbiny na wale sprzÄ™gĹ‚owym skrzynki biegĂłw. Ĺopatki obu wirnikĂłw sÄ… tak uksztaĹ‚towane, ĹĽe tworzÄ… zakrzywione kanaĹ‚y, ktĂłre w iloĹ›ci kilkudziesiÄ™ciu rozmieszczone sÄ… na obwodzie wirnikĂłw. Gdy waĹ‚ korbowy obraca siÄ™, ciecz wypeĹ‚niajÄ…ca kanaĹ‚y wirnika pompy pod dziaĹ‚aniem siĹ‚ odĹ›rodkowych usiĹ‚uje, oddalić siÄ™ od osi, obrotu wirnika. WydobywajÄ…ca siÄ™ z kanałów wirnika pompy ciecz natrafia na Ĺ‚opatki wirnika turbiny, ktĂłre zmuszajÄ… jÄ… do powrotu do kanałów wirnika pompy. ZmieniajÄ…c kierunek ruchu przy wypĹ‚ywie z kanałów wirnika pompy ciecz wywiera silny nacisk na Ĺ‚opatki wirnika turbiny, zmuszajÄ…c go do obracania siÄ™ w Ĺ›lad za wirnikiem pompy. Gdy prÄ™dkość obrotowa waĹ‚u karbowego jest maĹ‚a (np. podczas jaĹ‚owego biegu silnika), wĂłwczas napĂłr cieczy odrzucanej przez wirnik pompy na wirnik turbiny nie wystarcza do spowodowania obrotu waĹ‚u sprzÄ™gĹ‚owego, a sprzÄ™gĹ‚o hydrokinetyczne nie przenosi napÄ™du. Natomiast przy podwyĹĽszaniu siÄ™ prÄ™dkoĹ›ci obrotowej waĹ‚u korbowego napĂłr cieczy na Ĺ‚opatki wirnika turbiny coraz gwaĹ‚towniej wzrasta, powoduje to coraz szybsze obracanie siÄ™ waĹ‚u sprzÄ™gĹ‚owego. Przy znamionowej szybkobieĹĽnoĹ›ci silnika różnica prÄ™dkoĹ›ci obrotowych wirnika pompy i wirnika, turbiny (tzw. poĹ›lizg wirnika turbiny wzglÄ™dem wirnika pompy) zmniejsza siÄ™ do 2-3 %, a wiÄ™c praktycznie nie odgrywa roli. Warto zapamiÄ™tać, ĹĽe sprzÄ™gĹ‚o hydrokinetyczne nie zmienia w ogĂłle przenoszonego momentu obrotowego (bez wzglÄ™du na chwilowÄ… prÄ™dkość obrotowÄ… waĹ‚u korbowego oraz wielkość poĹ›lizgu wirnika turbiny wzglÄ™dem wirnika pompy, moment obrotowy na wale korbowym jest zawsze rĂłwny momentowi obrotowemu na wale sprzÄ™gĹ‚owym). SzczegĂłlnÄ… zaletÄ… sprzÄ™gĹ‚a hydrokinetycznego jest zupeĹ‚ne tĹ‚umienie wszelkich drgaĹ„ i wstrzÄ…sĂłw w ukĹ‚adzie napÄ™dowym oraz bardzo elastyczne sprzÄ™ganie waĹ‚u korbowego z waĹ‚em sprzÄ™gĹ‚owym.
źródło: szymkrzysztof/uklad_napedowy
no i w necie jest wiele schematĂłw.
kto chce niech zobaczy jak to wyglÄ…da.
_________________ http://www.motoplaneta.pl
http://www.simp.put.poznan.pl
|
| Wto, 12.09.2006, 21:00 |
|
 |
|
Seb@
|
To rozwiazanie to nic nowego mam takie sprzegło w swoim porsche ktÓre jest z 1959r
|
| Śro, 13.09.2006, 20:31 |
|
 |
|
ZwierZ
Samochód: Lancia Delta II 1,6
|
_________________ http://www.motoplaneta.pl
http://www.simp.put.poznan.pl
|
| Czw, 14.09.2006, 10:53 |