Obecny czas: Nie, 07.06.2026, 22:26

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Jak to działa? 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Miejscowość: tu i tam....

ciecz pod ciśnieniem napędza jakiś mechanizm - jego łopatki- wirnik itd, im większe ciśnienie tym szybciej się kręci

(a ciśnienie się zwiększa specjalną pompą

Sob, 24.06.2006, 20:13
Awatar użytkownika

to pewnie olej albo woda napędza ta turbinę

Sob, 24.06.2006, 20:20
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: ignorant motoryzacji
Samochód: hiszpański szajs
no ale co w tym nowego ? przecież takie rozwiązania są stosowane od dawna (np. w ładowarkach i transporterach górniczych etc. i wielu innych)

Nie, 25.06.2006, 1:16

jest to "zmiennik momentu", prawie wszystkie ładowarki i wiele innych maszyn budowlanych go ma.

Wto, 12.09.2006, 20:03

ja mam chyba cos podobnego w mojim fendcie 611 LSA z 84 r ,wogóle mozna go zostawić na biegu a i tak z górki by sie sturlał . A jak sie wruci za duży bieg to oborty spadną tak do 1400 słychac jak sie silnik męczy ale go nie zaduśi nie ma takiej opcji ale nie mam pojęcia jak to działa.

Wto, 12.09.2006, 20:47
Awatar użytkownika

Miejscowość: Toruń /Płock-Poznań
Samochód: Lancia Delta II 1,6

link:rysunek_cad

Cytuj:
Sprzęgło hydrokinetyczne (hydrauliczne)

Przenosi napęd dzięki bezwładności cieczy zmuszanej do krążenia pomiędzy łopatkami ustawionych na przeciw siebie wirników pompy i turbiny. Wirnik pompy zaklinowany jest na wale korbowym silnika a wirnik turbiny na wale sprzęgłowym skrzynki biegów. Łopatki obu wirników są tak ukształtowane, że tworzą zakrzywione kanały, które w ilości kilkudziesięciu rozmieszczone są na obwodzie wirników. Gdy wał korbowy obraca się, ciecz wypełniająca kanały wirnika pompy pod działaniem sił odśrodkowych usiłuje, oddalić się od osi, obrotu wirnika. Wydobywająca się z kanałów wirnika pompy ciecz natrafia na łopatki wirnika turbiny, które zmuszają ją do powrotu do kanałów wirnika pompy. Zmieniając kierunek ruchu przy wypływie z kanałów wirnika pompy ciecz wywiera silny nacisk na łopatki wirnika turbiny, zmuszając go do obracania się w ślad za wirnikiem pompy. Gdy prędkość obrotowa wału karbowego jest mała (np. podczas jałowego biegu silnika), wówczas napór cieczy odrzucanej przez wirnik pompy na wirnik turbiny nie wystarcza do spowodowania obrotu wału sprzęgłowego, a sprzęgło hydrokinetyczne nie przenosi napędu. Natomiast przy podwyższaniu się prędkości obrotowej wału korbowego napór cieczy na łopatki wirnika turbiny coraz gwałtowniej wzrasta, powoduje to coraz szybsze obracanie się wału sprzęgłowego. Przy znamionowej szybkobieżności silnika różnica prędkości obrotowych wirnika pompy i wirnika, turbiny (tzw. poślizg wirnika turbiny względem wirnika pompy) zmniejsza się do 2-3 %, a więc praktycznie nie odgrywa roli. Warto zapamiętać, że sprzęgło hydrokinetyczne nie zmienia w ogóle przenoszonego momentu obrotowego (bez względu na chwilową prędkość obrotową wału korbowego oraz wielkość poślizgu wirnika turbiny względem wirnika pompy, moment obrotowy na wale korbowym jest zawsze równy momentowi obrotowemu na wale sprzęgłowym). Szczególną zaletą sprzęgła hydrokinetycznego jest zupełne tłumienie wszelkich drgań i wstrząsów w układzie napędowym oraz bardzo elastyczne sprzęganie wału korbowego z wałem sprzęgłowym.

źródło:szymkrzysztof/uklad_napedowy

no i w necie jest wiele schematĂłw.
kto chce niech zobaczy jak to wyglÄ…da.

http://www.simp.put.poznan.pl

Wto, 12.09.2006, 21:00

Miejscowość: z mamy
To rozwiazanie to nic nowego mam takie sprzegło w swoim porsche ktÓre jest z 1959r

Śro, 13.09.2006, 20:31
Awatar użytkownika

Miejscowość: Toruń /Płock-Poznań
Samochód: Lancia Delta II 1,6
To rozwiazanie to nic nowego mam takie sprzegło w swoim porsche ktÓre jest z 1959r

chyba raczej przekładnie hydrokinetyczną :> :!: :> :!: :>
bo wiem, że taką przekładnie Porsche stosowało, ale czy sprzęgło też :> :!: :> :!: :>

:wink:

http://www.simp.put.poznan.pl

Czw, 14.09.2006, 10:53
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2