Switch to full style
Dźwigi, pojazdy przeładunkowe, budowlane, rolnicze i wszelkie inne
Wyślij odpowiedź

Kombajny zboĹĽowe Fortschritt

Wto, 25.07.2006, 13:18

Technika Zbioru Zbóż made in DDR :wink:
Fortschritt 512-514
Lata produkcji:1968-1983
Moc:105 koni mechancznych
Szerokość hedera:4.20/3.60/5.70 metra
Pojemność zbiornika na zboże: 2.3 ton(y)
Image
Image
Image
514:
Image
Image
Image
Fortschritt 516-517
lata produkcji:1977-1988
Moc:228 koni mechanicznych
Szerokość hedera:6.70/7.60 metra
Pojemność zbiornika na zboże: 4,5 tony
Image
Image
Image
517
lata produkcji:1988-1990
moc:jw.
Szerokość hedera:5.70/6.70 metra
Pojemność zbiornika na zboże:5 ton
Image
Image
Image
Fortschritt 524:
lata produkcji:1991-1993
moc:152 konie mechaniczne
Szerokość hedera:4.20/3.60/5.40 metra
pojemność zbiornika na zboze:5.2 ton(y)
Image
Image
Image
Image
Dużo wysłali tego na Czechosłowacje i na Węgry.Od strony technicznej były i są lepsze od Bizona ale według mnie brzydsze.
(c)www.farmphoto.com
Ostatnio edytowany przez polac, Sob, 12.08.2006, 7:52, edytowano w sumie 1 raz

Wto, 25.07.2006, 14:09

A według mnie i bizony i fortschritty są brzydkie do tego niekture ziarna londują za kombajnem a nie w zbiorniku i często sie psują miejsce tych maszyn jest na złomie :twisted:

Re: Kombajny zboĹĽowe Fortschritt

Wto, 25.07.2006, 16:45

Opel Vectra FUN napisał(a):Image.

co on tam ma z tyłu - silnik tak wysoko :?:

Wto, 25.07.2006, 17:35

A według mnie i bizony i fortschritty są brzydkie do tego niekture ziarna londują za kombajnem a nie w zbiorniku i często sie psują miejsce tych maszyn jest na złomie Twisted Evil

A jaki masz kombajne he????Pewnie Claasa i powiem ci tak:Jak masz Bizona i ci się zepsuje to niektóre częsci i u kowala dobrobisz za flaszke czystej a jak i w Bizonie nie ma duzo elektroniki bo jak masz Claasa to siądzie ci np.jakis czujnik to często szukasz części które i tak musisz kupic orginalne bo innych nie ma.

Wto, 25.07.2006, 19:50

ladne kombajny..teraz produkowane pod inna nazwa... jest o nich temat

Wto, 25.07.2006, 20:06

Wspanaile kombajny jeden taki niebieski Forschritt przez 3 sezony mlocil moje pole ktore jest w dzierzawie. No super po prostu i mam nadzieje ze Sampo-Rosenlew doskonale sie spisuje jako godny nastepca

Śro, 26.07.2006, 14:52

Panie Opel Vectra FUN niemam claasa tylko fiatagri elektroniki niejest dużo i jest dużo lepszy do bizonów czy forschrittów ma większy zbiornik dłuższe sita mniej pali i sie niepsuje trak czesto jak bizon kturego miałem wczesniej jak dla mnie to złomy i powinny wyladować jak najpredzej w hucie

Czw, 27.07.2006, 21:41

Sory że tak spytam, ale jakiego bizona miałeś :?: Giganta, Rekorda, Super, czy może jeszcze starszego :?: To że Super i te starsze się psują to wiem, ale przynajmniej ja do Rekordów nie mam zastrzeżeń.

A co do Forschrittów, to nie widziałem nigdy takiego w akcji, ani tym bardziej nie jeździłem takim, ale mój kumpel ma takiego i też nie narzeka za bardzo.

Pią, 28.07.2006, 10:50

hehe!! witam! wszystkich! jak widze ludzi typu "opelvectrafun" to mi ich zal! zamiast czytać "mądre książki" i ogladać obrazki to lepiej bys sie dowiedział jak jest w praktyce. co ty wiesz o rolnictwie ...hahahaha!!

Pią, 28.07.2006, 12:04

Feniks miałem bizona super i to był poprostu złom tak jak forschritt mojego sąsiada cały czas coś się psuło. A propos dorabiania częsci panie Opel Vectra FUN liczysz tylko koszt częsci a stracony czasn nerwy no i praca łożona w naprawianie sprzeta.

Pią, 28.07.2006, 12:14

dariuszrolnik napisał(a):jak widze ludzi typu "opelvectrafun" to mi ich zal!

Mnie jest was żal bo wypieprzacie kase na zachodni sprzęt a wystarczy odpowiednio zadabać o bizona a będzie hulać aż miło.

Pią, 28.07.2006, 14:26

Opel Vectra FUN napisał(a):
dariuszrolnik napisał(a):jak widze ludzi typu "opelvectrafun" to mi ich zal!

Mnie jest was żal bo wypieprzacie kase na zachodni sprzęt a wystarczy odpowiednio zadabać o bizona a będzie hulać aż miło.

Czyli wg ciebie mamy jezdzić ursusami i bizonami a pomyslałeś o spalaniu(kture w zachodnich sprzetach jest niższe) i komfrcie pracy. Zapytaj kogokolwiek czy zamieniłby Ursusa na traktor zachodni a z pewnością powiedziałby że tak.

PS: własnie w trakcie pisania tego posta pod oknem mojego domu stoi zepsuty Ursus

Pią, 28.07.2006, 18:34

dariuszrolnik przestan krytykowac...to forum nie do tego sluzy... tu sie komentuje,oglada.... a nie obraza.... :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Pią, 28.07.2006, 18:42

witek11 napisał(a):dariuszrolnik przestan krytykowac...to forum nie do tego sluzy... tu sie komentuje,oglada.... a nie obraza.... :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Dobrze gadasz szacuneczek przedewszystkim

Pią, 11.08.2006, 13:25

Fortschritt całkiem dobre maszyny, myśle nawet że były lepsze od Bizona z 56 ale jednym z dużych mankamentów była bardzo rdzewiejaca balacharka w starszych modelach :roll: Testo-opis Fortschritta E-512 można przeczytać na stronie http://www.kombajny.info w dziale Artykuły :D

Pią, 11.08.2006, 13:41

tomek_2 napisał(a):przeczytać na stronie http://www.kombajny.info w dziale ArtykuĹ‚y :D

Witam witam :D
jak chcesz to możesz dodać adres swojej witryny
tutaj:
Witryny, galerie z pojazdami specjalistycznymi
http://www.samochodyswiata.pl/viewtopic.php?t=13721
:)

Pią, 19.01.2007, 13:24

Ja zajmuje się Fortschritt-ami i z doświadczenia wiem że są lepsze niż bizony np. rekord niema szans z E514

Nie, 28.01.2007, 9:21

Seb@ napisał(a):Panie Opel Vectra FUN niemam claasa tylko fiatagri elektroniki niejest duĹĽo i jest duĹĽo lepszy do bizonĂłw czy forschrittĂłw ma wiÄ™kszy zbiornik dĹ‚uĹĽsze sita mniej pali i sie niepsuje trak czesto jak bizon kturego miaĹ‚em wczesniej jak dla mnie to zĹ‚omy i powinny wyladować jak najpredzej w hucie

a czeg ty tak po bizonie jedzizesz na swoje czasy były to sooper kombajny z czasem wszystko sie psuj.

Nie, 28.01.2007, 9:24

dariuszrolnik napisał(a):hehe!! witam! wszystkich! jak widze ludzi typu "opelvectrafun" to mi ich zal! zamiast czytać "mÄ…dre ksiÄ…ĹĽki" i ogladać obrazki to lepiej bys sie dowiedziaĹ‚ jak jest w praktyce. co ty wiesz o rolnictwie ...hahahaha!!

e cwaniak taki ciekawe czy ty masz jakieĹ› gospodarstwo #^%#

Nie, 28.01.2007, 21:56

mmiszaak zgodzę się że kiedyś bizony były super, ale ich czas po prostu minął i tyle.
Wyślij odpowiedź