Obecny czas: Czw, 04.06.2026, 14:45

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Problem z Bova FHD 12-360 
Autor Wiadomość

Post Problem z Bova FHD 12-360
Witam
Niedawno kupiel Bove FHD 12-360 z '93 roku.
Wszystko bylo dobrze do momentu kiedy pojechalem na legalizacje tachografu. Jak wiadomo nasze durne przepisy kaza wyniemiac linke itd.
Panowie odlaczyli tacho i auto umarlo.
Ani go zapalic ... nic.
Gdy wsadzili tacho spowrotem Bova miala a tylko 1500 obr/min.
Pan powiedzial ze nic nie zrobil zabral d*pe w troki i poszedl.
Ledwo dojechalem do domu.
Od tamtej pory auto nie chce jedzic.
Przejedzie 50 km normalni i dostaje objaw jakby sie zapowietrzalo albo nie dostawalo paliwa.

Czy jest mozliwe ze gdy wyciagneli tacho to cos sie stalo z komputerem co steruje ogranicznikiem pradkosci, pompa czy czyms takim?
Bede wdzieczny za jaka kolwiek pomoc.
Pozdrawiam

Pią, 24.11.2006, 21:37
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bydgoszcz
wątpie przy tak starej Bovie aby to mialo wpływ na komputer któy jest tak ograniczony że nie wie kiedy ktos dzialal cos w silniku itp mogli cos Ci uszkodzic mi w Pile jak moje Volvo stało na skrzynię ukradli mikrofon i przetwornice ;/ POLSKA!! dlatego trzeba ich pilnowac o ile mozna i tyle! A fura pryatna czy firmowa?

Pon, 29.01.2007, 1:15

Juz doszedlem co bylo przyczyna.
Jakie Volvo posiadasz?

Wto, 30.01.2007, 11:04
Awatar użytkownika

8700 przed modernizacja :mryellow: 2001 rok produkcji zarejestrowany w dzien kobiet taka moja Volvinka :) pozdro kolego kierowco i szerokości aby Ci sie dobrze sprawowała

Śro, 31.01.2007, 0:33

Mnie jeszcze nie stac na takie autokary:( Ale moze kiedys .... zobaczymy:)
Pozdrawiam

Śro, 31.01.2007, 10:13
Awatar użytkownika

szerokosci :) pozdrawiam :)

Sizzlers® rlz :)

Śro, 31.01.2007, 10:17
Awatar użytkownika

często w sezonie bywam w Warszawie nr. boczny B436 na Dworcu Zachodnim jak byś mnie widział podejdź z przyjemnością wymienię się poglądami.

P.S.
Często jeździ mój zmiennik ja mam ciemne włosy raczej krotko ostrzyżone :D pozdrawiam

Czw, 01.02.2007, 23:57

Duzo masz autokarow?
Pozdrawiam

Pią, 02.02.2007, 9:02
Awatar użytkownika

tzn ja szczególnie latem to Warszawa-Kołobrzeg jadę ale zadaży się Białystok-Bydgoszcz albo Kołobrzeg-Bydgoszcz taka furka jak moje volvo to idealna i nie boje się o wandali. Mamy także kilka wysokich pokładów dwie 9700 i 7450. Prócz tego 3 Neoplany N316. Ale szykuję sie wymiana taboru na nowe 9700. Pozdrawiam.

Pią, 02.02.2007, 19:40

No to ladne auta macie. Zreszta na trasy dalekobiezne trzeba miec sprzet.
Ja to na szkole mam 3 auta i 2 w turystyke w sezonie i da sie wyzyc z tego:)
teraz planuje 2x Neoplan 316K kupic na szkole i jakas mala MB 303.
Te ogorki 303 tak mi sie podobaja ze nie wiem:0 jakies zboczenie zawodowe chyba:)

pozdrawiam i szerokiej drogi.
Moze spotkamy sie gdzies na trasie:)

Pią, 02.02.2007, 20:00
Awatar użytkownika

303 to kiedyś był sprzęt! Polecam Ci te Neoplany jeden w zeszłym roku regularnie do Chorwacji jeździł i pasażerowie nie narzekali. Pojemne kufry, bardzo wygodny nie czuje się prawie wcale polskich dróg, potrafi oszczędzić przy łagodnym traktowaniu i nie ma ogólnie z nimi większych problemów. Powiem ci że szczególnie zaletą tych Neoplanów to mały promień skrętu i niesamowite hamulce tarczowe (staje dęba), a poza tym ma dużo schowków. Pozdro. Na pewno nie raz się miniemy :D

Sob, 03.02.2007, 1:21

Tego Neoplana 316 K co mieliscie to byl pewnie powyzej 1993 roku? ten z tym nowszym przodem i lusterkiem spadajacym z dachu? Bo takie chcem kupic:)
Powiedz mi jeszcze jaki silnik Wy mieliscie? Ten 340 KM? Bo te co ja chcem wziasc maja tylko 290KM i znajomy mowil ze w gorach niezbyt daja rade. Przy 52 osobach i bagazach ciezko mu jechac:(

Sob, 03.02.2007, 9:45
Awatar użytkownika

Bardzo fajnie się nim jeździ. Do Chorwacji bardzo fajnie się nim jechało. Mamy go od nowości on jest chyba z 1998 roku . Zdjęcie ja robiłem w środku widać zmiennika :D . I to jest wersja z 340 konikami. Wiesz co on czuje już pełne obciążenie, a co dopiero jak mu klimę zapuściliśmy to już naprawdę mułowa to. Jak na moje powinien mieć co najmniej 400 KM. Ale wiesz daje rade :lol: retarder ma dosyć słaby ale ma jeszcze ten hamulec silnikowy dodatkowy w góry bardzo fajny, a i trochę buja się na zakrętach przy wiekszych prędkościach więc uważaj :D bo miękki jest ale zbiera się nawet nawet . Ogólnie fajny wóz szczególnie że jest wygodny, ale właśnie niedawno go sprzedaliśmy.

Nie, 04.02.2007, 0:25
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kolonia Łucka
Tak się zapytam, co było przyczyną awari Bovy??

Nie, 04.02.2007, 10:50

Qrcze jakis wyski jak na 316 K:)Ale moze mi sie wydaje. Czyli z silnikiem 290KM to lipnie bedzie jezdzil:(Chyba trzeba pomyslec o czyms innym:)

Rafi_15 a co do awarii to nie dosc ze zapchal sie ostojnik z tylu ( ten filterek) to jeszcze kolo pompy wtryskowej dochodzi taka sruba w ktorej tez jest takie male sitko. I jak juz na krotko podlaczona byla bez ostojnika to minuta osiem zapchalo sie to sitko kolo pompy i zdechla calkiem. teraz zalozylem zwykly separator wody od H9-21 przezroczysty i widac ile brudow jest w tym separatorze. Jak sie troche go nazbiera to go czyscisz i jesdzisz dalej:)

Pozdrawiam

Nie, 04.02.2007, 11:05
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ]