Obecny czas: Czw, 23.04.2026, 8:49

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 
autobosy i pasy 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Miejscowość: PL
Post autobosy i pasy
dlaczego kierowcy autobusów, cięzarówek nie korzystają z pasó[url] bezpieczenstwa?
moze wogule ich tam niema?
jeszcze niewidzialem zeby kierowca autobusu miejskiego, turystycznego lub kierowca tira byl zapięty w pasy bezpieczenstwa
ich to niedotyczy?
i dlaczego nie montuje sie np poduszek powietrznych w takich wielkich pojazdach? [/url]

Czw, 03.05.2007, 12:38
Awatar użytkownika

Miejscowość: Białystok
A kto powiedział, że nie ma ? W nowszych autobusach i ciężarówkach są pasy i często widzę, ze maja zapięte.

Czw, 03.05.2007, 13:14
Awatar użytkownika

Miejscowość: ZS
Samochód: E39 & S203
turystycznego lub kierowca tira

To słabo widzisz. Oczywiście, że muszą mieć zapięte pasy.

Czw, 03.05.2007, 13:17
Awatar użytkownika

Miejscowość: PL
widzialem sporo autobusów miejskich NOWCH i zadne z kierowców nie mial pasów zapiętych tak samo z tirami

moze dlatego niema w autobusach bo pasarzerowie rĂłwnierz nie majÄ… to w czasie kolizji kierowca bylby bezpieczniejszy

a dlaczego nie montujÄ… do takich aut poduszek powietrznych?

Czw, 03.05.2007, 14:53
Awatar użytkownika

moze dlatego niema w autobusach bo pasarzerowie rĂłwnierz nie majÄ… to w czasie kolizji kierowca bylby bezpieczniejszy

No bez przesady, w miejskich nie ma, bo kierowca często opuszcza swoje miejsce, np: sprzedaje bilety itd.
Poduszek nie ma być może ze wzgledu na ustawienie kierownicy, ale tu nie jestem pewny.

Śro, 09.05.2007, 22:47
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Samochód: Audi A3 1.8 `98
w ciezarówkach mają pasu a w autobusach szczerze mówiąc nie widziałem wiec nie wiem - ja osobiscie nie widziałem zeby mieli zapiete :)

Czw, 10.05.2007, 18:33
Awatar użytkownika

W niektórych autobusach, zwłaszcza tych nowszych są pasy. Jeżdżę autobusami dosyć często i w "Kapenach" wszystkich pasy są już zamontowane zarówno dla kierowcy jak i dla pasażerów. Mało osób z tego korzysta, mimo że nowe przepisy nakazują wszystkim je zapinać. Ale to już kwestia przyzwyczajenia...

Tak wogóle to mój pierwszy post. Nie lubię ich nabijać, więc pisać będę raczej rzadko, ale za to czytam większość :)

Pozdro

Sob, 12.05.2007, 21:27

ja jeszcze nie widzialem autobusu z pasami dla kierowcy,czy innych pasarzerów a jezdze często
autobusami miejskimi tymi najnowszymi co jest nawet klima i sutomatyczna zmiana biegĂłw

moze dlatego niema pasów, poduszek bo autobusy gabarytami są większe a zarazem juz są bezpieczniejsze od osobówek

Śro, 30.05.2007, 18:55
Awatar użytkownika

Miejscowość: Miechów [KMI]
Samochód: FIAT Punto Evo
Nie wiem jak to jest z miejskimi ale z reszta autobusow czy mikrobusow jest teraz tak ze w UE wszystkie nowe pojazdy tego typu musza miec seryjnie monotwane pasy.

Śro, 30.05.2007, 21:25
Awatar użytkownika

Kierowcy autobusów miejskich podbnie jak np. taksówkarze, tak jak napisał Rules często się 'kręcą' na swoim miejscu, więc nie jest wskazane, żeby mieli zapięte pasy. Poza tym mam wrażenie to, że mają tu wpływ względy bezpieczeństwa; chodzi mi o ewentualne napady i ataki na nich, a wiadomo, że czasem się zdarzają. Bez zapiętych pasów ma się jakiś, niewielki bo niewielki, ale jednak manewr. Autobusy miejskie nie mają pasów dla pasażerów, bo niezdały by one egzaminu. Wyobraźcie sobie zatłoczony autobus; ktoś tam siada zapina się tymi pasami, ktoś tam nie może odpiąć i w efekcie nie zdąrzy wysiąść :) Poza tym pasażerowie jadący na stojąco byliby dyskryminowani, bo niby jak, do czego i czym mieliby się przypiąć?

Śro, 30.05.2007, 21:44
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jelenia Góra
Samochód: Nadal ich za mało..
Szczerze powiedziawszy też nigdy nie widziałem kierowcy autobusu miejskiego w pasach :roll: Nawet nie wiedziałem, że autobusy miejskie są w nie wyposażone (tzn. na pewno nie te w moim mieście :| ) :roll:

Śro, 30.05.2007, 21:58

zadne autobusy nawet te najnowsze miejskie czy turystyczne nie są wyposarzane w pasy bezpieczeństwa

Czw, 31.05.2007, 6:52
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kobiernice / Bielsko-Biała / Kraków
A ja jeżdżąc PKS-em Bielsko Biała już kilka razy trafiłem na autobusy wyposarzone w pasy dla wszystkich pasażerów, są to nowe Autosany Lidery.

Sob, 02.06.2007, 15:07
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jelenia Góra
Samochód: Nadal ich za mało..

Pon, 04.06.2007, 19:21

Tymi pasami zapinamy siÄ™ w pasie tak?

to co z takich pasów jak i to mozna "mordę" obić o przedni fotel
a tak wogule jakie są pasy w samolotach bidrowe czy takie jak w autach i czy trzeba je zapinać no i poco jak i to jak sie rotrzaska niema sie szans na uratowanie

Pon, 04.06.2007, 20:31
Awatar użytkownika

Miejscowość: SG
Samochód: 323F (BJ)
MaddDogg napisał(a):

to co z takich pasów jak i to mozna "mordę" obić o przedni fotel
a tak wogule jakie są pasy w samolotach bidrowe czy takie jak w autach i czy trzeba je zapinać no i poco jak i to jak sie rotrzaska niema sie szans na uratowanie

aleś wymyślił :shock: pasy są po to, że jak są turbulencje, żebyś nie poleciał pod sufit - np... a pasy oczywiście są biodrowe. niech Ci tata kupi bilet np z Wrocławia do Warszawy to sie przekonasz jakie są pasy :D a tak w ogóle to nie jest forum o lotnictwie, bo zaraz ktoś zapyta jaki są pasy w promie kosmicznym? :wink:

Pon, 04.06.2007, 22:18
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kobiernice / Bielsko-Biała / Kraków

W tych autobusach są pasy 3-punktowe, czyli takie jak w zwykłej osobówce.

Pią, 08.06.2007, 21:40
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ]