Obecny czas: Pon, 06.07.2026, 4:34

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Sanok 
Autor Wiadomość
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź / Warszawa
Samochód: Fiat Delta 3
Post Sanok
To chyba najbardziej oldschoolowy autobus, jaki w życiu widziałem :shock: , normalnie perełka :mryellow:
Cytuj:
Ciekawym epizodem w historii Sanockiej Fabryki Autobusów były prace nad autobusem turystycznym Sanok. Autobus powstał w 1956 (a może 58 ?) roku i miał za zadanie wygodnie i tanio przewozic 40 pasażerów. Jego oryginalna samonośna karoseria, z wygiętymi do przodu górnymi końcami pionowych wlotów powietrza i wystającymi z tyłu "płetwami" była elegancko wysmuklona. Autobus ten jest typowym przykładem wpływu mody Amerykanskiej na budowane na calym świecie samochody. Innym polskim samochodem który także wzorowany był stylistycznie na amerykanskich krążownikach szos jest malutki Smyk. Lekkosci Sanokowi dodawała duża powierzchnia przeszklona , umozliwiająca pasazerom podziwanie mijanych krajobrazów. pod tym względem uprzywilejowane były osoby zajmujące dwa tylne rzędy siedzeń , które w zamian za drobną niewygodę , jaką było usytuowanie ich tyłem do kierunku jazdy , mogły rozkoszować sie widokiem przez ogromną , zawinietą na boki , panoramiczną szybę. Takie ustawienie foteli spowodowała m.in. konieczność zagospodarowania przestrzeni w miejscach gdzie z podłogi wystawały nadkola. Architektura otoczenia kierowcy nawiązywała do wystroju zewnętrznego: kanciasta obudowa wskaźników i klawiszowe przełączniki były typowe dla nowoczesnych konstrukcji z tamtych lat. W środkowej części nadwozia znajdowały się tylko jedne drzwi dla wsiadających i wysiadajacych otwierane z wnętrza autobusu. Pomieszczenia na bagaż przewidziano w kasetonach podłogowych tworzących wraz z płytą podłogową i wręgami podtrzymującymi dach struktórę nośną karoserii. Pożyteczny drobiazg stanowiły światła cofania, prawdopodobnie pierwsze , jakie pojawiły się w polskim autobusie.
Do budowy autobusu wykorzystano część podzespołów z pojazdów już wytwarzanych. Czterocylindrowy 95, konny silnik który rozpędzał 9,5 metrowy autobus do predkości około 80 km/h , był przekonstuowana odmianą sześciocylindrowej jednostki stosowanej w ciężarówkach Star. Także elementy podwozia w większości pochodziły ze starachowic.
Dalszych prac nad tym pojazdem nie prowadzono, a wysiłek sanockich konstruktorów i technologów skierowano na udoskonalenie autobusu San.

Image

Image

Image

(C) polskie-auta.pl

Nie, 12.11.2006, 10:50
Awatar użytkownika

więc ich nie produkowano?? pewnie by go dużo ludzi kupowało. fajnie wygląda taki autobus z wystającym silnikiem z tyłu

Nie, 12.11.2006, 12:03
Awatar użytkownika

autobus w wersji sedan? chyba juz nic mnie nie zdziwi

Kto zajmuje sie Twoja dziewczyna gdy ty jestes tu?

ze swiata statystyk-90% właścicieli BMW kupiło je tylko dlatego, że nie potrafiło przeliterować słowa Mercedes ;)

Nie, 12.11.2006, 12:27
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Samochód: nazi hacz fwd pb
autobus w wersji sedan? chyba juz nic mnie nie zdziwi

ja jeszcze coupe nie widziałem no i kabrioleta z twardym składanym dachem w bagazniku

Nie, 12.11.2006, 13:00
Moderator
Awatar użytkownika

autobus w wersji sedan?

To samo chciałem napisać. Jestem w szoku O_O

Nie, 12.11.2006, 13:05
Awatar użytkownika

Miejscowość: ZS
Samochód: E39 & S203
Ice napisał(a):
Jestem w szoku

:shock:

Nie, 12.11.2006, 14:10
Awatar użytkownika

Miejscowość: tu i tam....
myśle, że pomysł nie jest taki zły - miał bardzo dobry dostęp do silnika, a wiadomo jak to drzewiej bywało z polską mechaniką :> :mryellow:

Nie, 12.11.2006, 15:24

Miejscowość: Jarocin, Poznań

Nie, 12.11.2006, 18:56
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź / Warszawa
Samochód: Fiat Delta 3
miał bardzo dobry dostęp do silnika

Tu też wrzuciłem Ikarusa z podobnym rozwiązaniem: http://samochodyswiata.pl/viewtopic.php?t=15906

Nie, 12.11.2006, 20:49
Awatar użytkownika

Miejscowość: Miechów [KMI]
Samochód: FIAT Punto Evo
Nasza mysle techniczna w dzisiejszych czasach zadziwia...Szkoda ze przez komune ta mysl byla tlumiona

Nie, 12.11.2006, 21:06
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: ignorant motoryzacji
Samochód: hiszpański szajs

RR ltd Co. napisał(a):
oldschoolowy autobus, jaki w życiu widziałem Shocked , normalnie perełka

dokładnie :shock: ... RR ale żeś rarytasa wygrzebał :shock: :shock:

Nie, 12.11.2006, 23:05
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ]