|
|
Obecny czas: Pon, 06.04.2026, 23:47
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
| Autor |
Wiadomość |
|
7acus
|
ale wasz ma pojedyncze drzwi z tyłu
O! Linia 58! zupełnie o niej zapomniałem zapomniałem  ona jest obsługiwana przez jakąś inna firmę i dlatego ma takie niebydgoskie malowanie.. i ona raczej mi się z Solarisami kojarzy 
|
| Pią, 13.01.2006, 20:38 |
|
 |
|
Kobi
Moderator
Samochód: Opel Astra II
|
Fischer to nie są te same autobusy  Ten z Bydgoszczy to MAN NL283 , a ten od Ciebie to MAN EL283 Lion\'s City T . U mnie jeźdzą również EL283 w malowaniu takim samym jak NL283, ale być może to jakaś inna werjsa Lion's City ponieważ u mnie ma 3 wejścia dwuskrzydłowe, a nie tak jak to u Ciebie jest dwa dwuskrzydłowe i jedno jednoskrzydłowe 
_________________ Moderator nie nabija postów - Moderator ma wiele do powiedzenia.
|
| Pią, 13.01.2006, 20:55 |
|
 |
|
fischer777
Samochód: Fiat 125p
|
Faktycznie moje niedopatrzenie  Jeszcze nie miałem okazji nim jechać, więc słabo jestem wyczulony na szczegóły na zdjęciach... Wydaje mi się, żę to jest poprostu rodzina Lion's City, tylko różne odmiany. Chociaż mogę się mylić 
_________________ "quot homines, tot sententiae"
|
| Pią, 13.01.2006, 21:01 |
|
 |
|
Kobi
Moderator
|
fischer777 napisał(a): Wydaje mi siÄ™, ĹĽÄ™ to jest poprostu rodzina Lion's City, tylko różne odmiany. ChociaĹĽ mogÄ™ siÄ™ mylić
No mi teĹĽ siÄ™ wydaje siÄ™, ĹĽe Lion's City ma kilka odmian  wiem, ĹĽe sÄ… wersje turystyczne, miejskie i jakieĹ› tam jeszcze Lion's City widocznie miejskie Lion's City jest teĹĽ oferowane w kilku odminach  wszystko jasne
Edit :
Zagadka miesiąca rozwiązana  Otóż takie Lion's City jeżdzą u mnie w mieście
http://www.km-forum.com.pl/album_page.php?pic_id=2181
http://www.ikarus.xis.katowice.pl/zdjec ... n/1063.jpg
http://www.ikarus.xis.katowice.pl/zdjec ... n/1065.jpg
Oczywiście w malowaniu tego NL263 pokazanego na poprzedniej stronie, który został sfotogafowany na lini 58
Tak mi coś nie pasowało w tym takim nadętym przodzie Lion's City z twojego miasta teraz jest wszystko jasne  U mnie jeździ MAN NL263 Lion's City , a u Ciebie MAN EL283 Lion's City
http://www.km-forum.com.pl/album_page.php?pic_id=1854
Kiedyś będe musiał sie połapać w tych wszystkich wersjach NL, EL , Sl też jest kto wie co tam jeszcze , świat autobusów jest jeszcze przeze mnie nie odkryty 
_________________ Moderator nie nabija postów - Moderator ma wiele do powiedzenia.
|
| Pią, 13.01.2006, 22:04 |
|
 |
|
fischer777
|
Galeria nieczynna do odwołania
Ostatnio edytowany przez fischer777 Sob, 18.02.2006, 23:07, edytowano w sumie 2 razy
|
| Nie, 12.02.2006, 0:25 |
|
 |
|
fischer777
|
Galeria nieczynna do odwołania :!:
Ostatnio edytowany przez fischer777 Sob, 18.02.2006, 23:06, edytowano w sumie 2 razy
|
| Nie, 12.02.2006, 0:28 |
|
 |
|
Kobi
Moderator
|
Widze, że podporą waszej komunkiacji są przede wszystkim Jelcze, głównie raczej stary tabor  dobrze, że u mnie ikarusów coraz mniej  A jak sprawują się tureckie Conecto ?  bo u mnie to niektóre już wydają dziwne dźwięki, no i widać w nich tandetności montażu i materiałów użytych do budowych tych autobusów  wiem, że autobusy nie mają mieć materiałów z wyższej półki, ale przykładowo w Manach wnętrze nie wygląda tak tandetnie  może się czepiam, ale takie mam zdanie bo dosyć często podrużuje Conceto .
P.S Fischer u ciebie też te Conecto najpierw promem z Turcji popłyneły do Triestu we Włoszech, a póżniej na własnych kołach z Triesto do Białegostoku przyjechały ? bo u mnie tak właśnie było więc teraz nie dziwie się, że autobusy miały 30 tys. km już nabite na wstępie, teraz mają coś około 130 tys. km , a jeżdzą od grudnia .
Aha jeszcze coś właściciele tych zdjęć z reguły nie lubia jak bez zgody się używa ich zdjęć  choć z drugiej strony to forum, a nie jakaś prywatna strona 
|
| Nie, 12.02.2006, 12:11 |
|
 |
|
fischer777
|
Kobi napisał(a): Widze, ĹĽe podporÄ… waszej komunkiacji sÄ… przede wszystkim Jelcze, głównie raczej stary tabor  dobrze, ĹĽe u mnie ikarusĂłw coraz mniej KasujÄ… kilka IkarusĂłw co 2 miesiÄ…ce  Jelczy jest wciÄ…ĹĽ zdecydowanie za duĹĽo. Na szczęście ok. w czerwcu bÄ™dzie moĹĽna siÄ™ spodziewać 43 nowych autobusĂłw, prawdopodobnie MANĂłw. Kobi napisał(a): A jak sprawujÄ… siÄ™ tureckie Conecto ? Na razie w porzÄ…dku. WkurzajÄ…ce jest, ĹĽe drzwi otwierajÄ… siÄ™ ok. 3 sek  Problemy tylko sÄ… z utrzymaniem czystoĹ›ci Kobi napisał(a): Fischer u ciebie teĹĽ te Conecto najpierw promem z Turcji popĹ‚yneĹ‚y do Triestu we WĹ‚oszech, a póżniej na wĹ‚asnych koĹ‚ach z Triesto do BiaĹ‚egostoku przyjechaĹ‚y ? bo u mnie tak wĹ‚aĹ›nie byĹ‚o wiÄ™c teraz nie dziwie siÄ™, ĹĽe autobusy miaĹ‚y 30 tys. km juĹĽ nabite na wstÄ™pie, teraz majÄ… coĹ› okoĹ‚o 130 tys. km , a jeĹĽdzÄ… od grudnia . Chyba tak, lecz pewien nie jestem. MuszÄ™ siÄ™ w tym upewnić Kobi napisał(a): Aha jeszcze coĹ› wĹ‚aĹ›ciciele tych zdjęć z reguĹ‚y nie lubia jak bez zgody siÄ™ uĹĽywa ich zdjęć
Jest źródło. Na tej stronie zamieścili swoje fotki, więc jeżeli jest źródło do tej strony to chyba problemu nie powinno być...
|
| Nie, 12.02.2006, 12:29 |
|
 |
|
videt
|
a u nas jezdzom jeszcze jelcze 
_________________ Jestem zakochany w motoryzacji.
|
| Nie, 12.02.2006, 13:57 |
|
 |
|
Kobi
Moderator
|
Tutaj nieco o przetargu na 43 nowe autobusy w mieście Fischera
http://infobus.com.pl/text.php?id=5934
Już niedługo być może stare busy znikną z ulic twojego miasta 
|
| Wto, 14.02.2006, 21:41 |
|
 |
|
Szefo
|
Mamy mocno kolorowÄ… komunikacjÄ™ 
_________________ Rezerwista
|
| Śro, 15.02.2006, 14:16 |
|
 |
|
fischer777
|
Kobi napisał(a): KiedyĹ› bÄ™de musiaĹ‚ sie poĹ‚apać w tych wszystkich wersjach NL, EL , Sl teĹĽ jest kto wie co tam jeszcze , Ĺ›wiat autobusĂłw jest jeszcze przeze mnie nie odkryty
Streszczenie:
Seria Sx to rodzina pojazdów średniopodłogowych. W jej skład wchodzš m. in. autobusy typu long (oznaczone jako SL), giga (przegubowce, typu SG) i autobusy piętrowe (z symbolem SD). W każdej z tych grup można wyodrębnić po kilka podtypów w zależności od mocy silnika i generacji.
Seria Nx to grupa pojazdów niskowejściowych i niskopodłogowych. W jej skład wchodzą m. in. autobusy typu long (dwu, lub trzy osiowe, z symbolem NL), giga (przegubowce, oznaczone jako NG) i autobusy klasy midi (z symbolem NM). W każdej z tych grup wróżniamy po kilka podtypów w zależności od mocy silnika, długości i generacji.
Seria Ex to pojazdy średniopodłogowe i niskowejściowe. Są one rozwinięciem konstrukcji wysokopodłogowych, przeznaczone do obsługi tras podmiejskich i lokalnych
źródło: ikarus.xis.katowice
|
| Sob, 18.02.2006, 17:10 |
|
 |
|
david911
|
|
| Sob, 04.03.2006, 19:42 |
|
 |
|
fischer777
|
O dzięki serdeczne za te zdjęcia! Właśnie nie wiedziałem co to za autobus krąży po Białymstoku  Galeria nieczynna, ale może niedługo ją reaktywuje 
|
| Sob, 04.03.2006, 20:13 |
|
 |
|
david911
|
Ale jak to cudeńko się nazywa??
|
| Sob, 04.03.2006, 20:15 |
|
 |
|
fischer777
|
david911 napisał(a): Ale jak to cudeĹ„ko siÄ™ nazywa??
JuĹĽ wiem. To jest SOR BN 12 
|
| Sob, 04.03.2006, 20:58 |
|
 |
|
david911
|
Tak. To na 100% był ten autobus. TU jest więcej fotek. Fajnie zeby coś takiego jeździło po naszych drogach. To chociaż nie było by tłoky przy wyjściu  .
------------------------------------------------------------------------------------
EDIT: W lokalnej gazecie znalazłem artukuł o tym testowym busie, oraz przetargu na nowe (a raczej o problemach).

|
| Sob, 04.03.2006, 21:54 |
|
 |
|
fischer777
|
Artykuł Gazety wyborczej z 5 kwietnia 2006r.
Wczoraj sąd odrzucił ostatni protest w sprawie przetargu na zakup 43 miejskich autobusów. Jest szansa, że nowe auta przyjadą do Białegostoku już po wakacjach
- Wygraliśmy! Wyszliśmy z tej sytuacji z tarczą - cieszył się wczoraj Krzysztof Sawicki, zastępca prezydenta miasta, na wieść o tym, że sąd odrzucił protest Scanii. To była ostatnia rozprawa w białostockim Sądzie Okręgowym w sprawie rozstrzygnięcia tego przetargu. Wszystkie sprawy wygrało miasto i teraz już nie ma żadnych przeszkód, by podpisać umowę ze zwycięzcą, czyli MAN-em.
Triumf miasta
Walka o dostawę 43 autobusów komunikacji miejskiej (11 dwuczłonowych i 32 krótkich) trwała prawie cztery miesiące, choć przetarg rozstrzygnięto pod koniec grudnia ubiegłego roku na korzyść MAN-a. Gra była warta świeczki, bo chodziło o niebagatelną sumę 40 mln zł. Przegrani - Solaris i Scania - zgłosili do Urzędu Zamówień Publicznych aż cztery protesty. Trzy z nich trafiły do białostockiego Sądu Okręgowego, ale żaden nie został przyjęty. Wczoraj miała miejsce ostatnia rozprawa. Wyroki są prawomocne, ale firmy mogą jeszcze złożyć apelację. Solaris nie chce się już odwoływać, nie wiadomo, co zamierza Scania. - Mogą sobie apelować, to mnie już nie obchodzi - mówi krótko Sawicki. - Wreszcie mogę zacząć całą procedurę przed zawarciem umowy.
Nowe autobusy po wakacjach?
Wszyscy chcieliby, żeby odbyło się to jak najszybciej, ale przedtem Urząd Zamówień Publicznych musi jeszcze raz sprawdzić dokumentację przetargową. Zazwyczaj trwa to około dwóch tygodni. Możliwe, że tuż po świętach miasto podpisze umowę. Pierwsze nowe autobusy przyjechałyby do Białegostoku pół roku później, czyli pod koniec października. Tymczasem prezesi miejskich spółek przewozowych martwią się, że po wakacjach nie będzie czym jeździć, bo połowa białostockiego taboru nadaje się do wymiany.
- Będę prosić MAN-a, żeby przysłał auta dwa miesiące wcześniej - obiecuje Sawicki.
Firma na razie nie może tego zagwarantować.
- Produkcja tylu wozów trwa około pięciu-sześciu miesięcy. Nie zrobiliśmy aut na zapas, a do dzisiaj nie byliśmy pewni ostatecznego zwycięstwa - tłumaczył wczoraj Krzysztof Gawroński z MAN-a. - Zapewniam jednak, że zrobimy wszystko, co w naszej mocy, żeby skrócić okres oczekiwania na autobusy, bo Białystok to dla nas bardzo ważny partner, także w przyszłości.
źródło: Gazeta Wyborcza
|
| Nie, 09.04.2006, 13:51 |
|
 |
|
Homer
|
Ej panowie ile my tych autobusow dostalismy?? bo z tego co widzialem przejezdzajac przy tej prezentacji (kielbasa wyborcza??) to jakies 5, dobrze mowie???
|
| Sob, 28.10.2006, 23:01 |
|
 |
|
piotr11
|
Do chwili obecnej do Białegostoku przekazano: 9 autobusów przegubowych oraz 7 jednoczłonowych( łącznie 16) do końca roku zostsnie przekazanych jeszcze 14 a ostatnie 13 w I kwartale przyszłego roku.
|
| Wto, 31.10.2006, 9:31 |
|
|