|
|
Obecny czas: Czw, 04.06.2026, 18:53
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 12 posty(ów) ] |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
Radson
|
 Pochodzenie autobusĂłw
Piszcie skÄ…d pochodzÄ… jakie marki autobusĂłw.
Np: Ikarus-->Węgry
Nie wiem skÄ…d pochodzi np: TAM
|
| Wto, 26.12.2006, 22:19 |
|
 |
|
Seth
Postów: 9968 Miejscowość: z krainy wiecznego zachodu słońca
|
Radson napisał(a): Nie wiem skÄ…d pochodzi np: TAM
Słowenia
_________________ Moderator nie obraza innych - moderator dobitnie zwraca uwage I zaprawdę powiadam wam, sama znajomość z OBRem nie powoduje, że jesteście szybsi od włoskich hatchy FWD - bo nie jesteście
|
| Wto, 26.12.2006, 22:41 |
|
 |
|
Grzyws
Samochód: Bravo T-Jet
|
Setra-Niemcy
Mercedes-Niemcy
Man-Niemcy(chyba)
Solaris-Polska ??
Neoplan-Niemcy
_________________ Alfa Romeo Fabricca Italiana Automobili Torino
Fan włoskich samochodów od zawsze na zawsze
Ostatnio edytowany przez Grzyws, Śro, 27.12.2006, 10:23, edytowano w sumie 1 raz
|
| Śro, 27.12.2006, 9:46 |
|
 |
|
Seth
|
Grzyws napisał(a): Neoplan-Polski na licencji Niemieckiej
niemiecki, niemiecki, tylko fabrykę mają w Polsce, i te miejskie, co potem z nich Solarisy powstały, są robione na licencji.... ale Starlinery itd. są niemieckie jak najbardziej 
_________________ Moderator nie obraza innych - moderator dobitnie zwraca uwage I zaprawdę powiadam wam, sama znajomość z OBRem nie powoduje, że jesteście szybsi od włoskich hatchy FWD - bo nie jesteście
|
| Śro, 27.12.2006, 10:22 |
|
 |
|
Grzyws
Samochód: Bravo T-Jet
|
acha ok dzięki za zwrócenie uwagi już zmieniam 
_________________ Alfa Romeo Fabricca Italiana Automobili Torino
Fan włoskich samochodów od zawsze na zawsze
|
| Śro, 27.12.2006, 10:23 |
|
 |
|
piotr11
|
Seth napisał(a): Grzyws napisał(a): Neoplan-Polski na licencji Niemieckiej niemiecki, niemiecki, tylko fabrykÄ™ majÄ… w Polsce, i te miejskie, co potem z nich Solarisy powstaĹ‚y, sÄ… robione na licencji.... ale Starlinery itd. sÄ… niemieckie jak najbardziej 
Weź mi to wytłumacz: gdzie żeś znalazł to że Solarisy powstają na jakiej kolwiek licencji?? Wiesz no może o czymś nie wiem, ale chętnie się dowiem  A jesli sam nie wiesz to polecam lekturę "aktualności Solaris" maj 2006 tam jest historia firmy od momentu zatrudnienia się pana Krzysztofa w Niemieckiej fabryce Neoplan.
Pozatym Neoplan już od 1999 roku nic nie produkuje w Polsce, mało tego od dawna nie sprzedał w skali roku więcej niż 10 autobusów  .
Co do producentĂłw:
Temsa- Turcja
Solbus- Polska
Volvo- Szwecja
Scania- Szwecja
Sunsundegui- Hiszpania
Karosa- Czechy
Sor- Czechy
Bova- Holandia
Jonckheere- Holandia??
Automet, AMZ- Polska
Noge- Hiszpania
BMC- Turcja
Jelcz, Autosan- Polska
Koncern Irisbus- Włochy albo Francja
|
| Śro, 27.12.2006, 10:37 |
|
 |
|
Seth
|
piotr11 napisał(a): WeĹş mi to wytĹ‚umacz: gdzie ĹĽeĹ› znalazĹ‚ to ĹĽe Solarisy powstajÄ… na jakiej kolwiek licencji?? Wiesz no moĹĽe o czymĹ› nie wiem, ale chÄ™tnie siÄ™ dowiem a gdzie ja napisaĹ‚em, ĹĽe solarisy sÄ… robione na licencji? Poza tym, ĹĽe pierwsze Urbino majÄ… to do siebie, ĹĽe poĹ‚owÄ™ gratĂłw majÄ… od Neoplana... napisaĹ‚em,ĹĽe Neoplany sÄ…robione na licencji niemieckiej w Pl - czytaj ze zrozumieniem piotr11 napisał(a): Pozatym Neoplan juĹĽ od 1999 roku nic nie produkuje w Polsce, maĹ‚o tego od dawna nie sprzedaĹ‚ w skali roku wiÄ™cej niĹĽ 10 autobusĂłw
no popatrz, a wydawało mi się, że ok. 2001/2002 postawił fabrykę w Polsce
EDIT: Sprawdziłem, nie postawił... mój błąd
|
| Śro, 27.12.2006, 11:03 |
|
 |
|
ZwierZ
Samochód: Lancia Delta II 1,6
|
Seth napisał(a): a gdzie ja napisaĹ‚em, ĹĽe solarisy sÄ… robione na licencji? Poza tym, ĹĽe pierwsze Urbino majÄ… to do siebie, ĹĽe poĹ‚owÄ™ gratĂłw majÄ… od Neoplana... napisaĹ‚em,ĹĽe Neoplany sÄ…robione na licencji niemieckiej w Pl - czytaj ze zrozumieniem
fakt, że Solarisa opracoali kiedy robili jeszcze Neoplany i przez to miały jakieś elementy od Neo, no ale wystarczy rozłożyć większość autobusów i zobaczycie, że wiele części i podzespołów jest taka sama - od tych samych dostawców - więc w sumie każdy jest na licencji każdego 
_________________ http://www.motoplaneta.pl
http://www.simp.put.poznan.pl
|
| Śro, 27.12.2006, 12:28 |
|
 |
|
Seth
|
też racja, ale np. deski rozdzielcze w solarisach były identyczne z tymi w neoplanach... łącznie ze znaczkami i logami
|
| Śro, 27.12.2006, 13:24 |
|
 |
|
piotr11
|
Cytuj: a gdzie ja napisałem, że solarisy są robione na licencji? Poza tym, że pierwsze Urbino mają to do siebie, że połowę gratów mają od Neoplana... napisałem,że Neoplany sąrobione na licencji niemieckiej w Pl - czytaj ze zrozumieniem Przepraszam nie zrozumiałem Cytuj: np. deski rozdzielcze w solarisach były identyczne z tymi w neoplanach... łącznie ze znaczkami i logami
A co deska ma do tego?? Obecnie pulpity produkuje firma VDO i stosują je prawie wszyscy producenci autobusów od Mana przez Solarisa do... Jelcza. I co też możena powiedzieć że to jakaś licencja? Poprostu producenci dla oszczędności kupują takie. Sprawa ma się podobnie z silnikami które produkuje Iveco Cummins itd albo skrzynie ZF albo nawet drobniejsze przedmioty wyświetlacze, fotele, reflektory ( nie wiem czy załważyliście ale Solaris, Jelcz, Autosan czyba nawet Solbus stosują te same reflektorki tylko inaczej poustawiane  )
|
| Pią, 29.12.2006, 12:55 |
|
 |
|
Seth
|
piotr11 napisał(a): A co deska ma do tego?? Obecnie pulpity produkuje firma VDO i stosujÄ… je prawie wszyscy producenci autobusĂłw od Mana przez Solarisa do... Jelcza.
to ma do tego, że bus z wyglądu był podobny do Neoplana, ale to zostawmy, a deska VDO by nie zrobiła na mnie wrażenia, ale jeżeli deska jest podpisana "NEOPLAN" na kierownicy, zegarach i gdzie tam jeszcze, to mam prawo przypuszczać, żę firmy coś łączy. Bo stosowanie wspólnych silników to mnie nierusza
|
| Pią, 29.12.2006, 14:49 |
|
 |
|
PABEX
|
koledzy neoplan teraz jest we wladaniu MANA i to jest spolka NEOMAN a co do stosowania tych samych czesci w kazdym autobusie to jest z oszczednosci np deska rozdzielcza VDO SIEMENS bo poco kazdy z producentow ma robic wlasna deske ja mozna zamontowac danego producenta wychodzi taniej i szybciej a co do oswietlenia to robi HELLA it itd a co do SOLARISA to niejest zaden model na licencji tylko nowa konstrukcja tylko z ew niemczech stworzona n adeskach kreslarskich mi bardzo sie podobaja te autobusy
|
| Sob, 30.12.2006, 17:52 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ 12 posty(ów) ] |
|