Obecny czas: Sob, 18.04.2026, 9:51

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 99 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
2010 DZT Pasagon ( Lublin) 
Autor Wiadomość

Post Re: 2010 DZT Pasagon ( Lublin)
W kwestii Pasagona ważniejsze są raczej nowe zawieszenie i stanowisko pracy kierowcy. Jeśli do Honkera jest opcja montowania silnika KIA o mocy 170 KM to nie widzę problemu aby upchnąć to do Paagona. Najważniejszym jest poprawa komfortu pracy kierowcy poprzez niezależne przednie zawieszenie i sam kokpit a buta tymczasowo może być i ta sama, w końcu nie uroda a pojemność jest najważniejsza. Jeśli to co przedstawiciele producenta mówią to mają LUBO które jest ich własnością wiec i nowa buda jest. Teraz raczej skupiają się bardziej na Honkerze bo jednak kontrakty dla wojska są łakomym kąskiem. A jak będzie kasa to i będą zapewne nowe pomysły na Pasagona. A jakąś wizje maja bo nawet na katalogach jest rysuneczek niby nowego pasagona i wygląda to bardzo fajnie. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a15 ... 9f083.html

Czw, 08.09.2011, 12:28
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź / Warszawa
Samochód: Fiat Delta 3
No i to dopiero jakoĹ› wyglÄ…da...

Czw, 08.09.2011, 12:55

Tak się nudziłem i stwierdziłem żeby to auto wyglądało lepiej nie trzeba kosmosu. http://ffox.blink.pl/pasps.jpg 8)

Pią, 09.09.2011, 16:12
Moderator
Awatar użytkownika

Fajny projekt - to ma wyglÄ…d

Pią, 09.09.2011, 20:09
Awatar użytkownika

Doprawdy piękne, ale i tak pewnie jest to tylko koncept i pokazówka umiejętności na miarę Mazdy Shinari czy Renault Dezir :twisted:

Do produkcji jak dobrze wszystko pĂłjdzie to wejdzie w 2017 roku pod kolejnÄ… nowÄ… markÄ…. Smutne, ale prawdziwe.

Czas dostrzec, że fora motoryzacyjne to siedlisko nieudaczników, którzy często nawet nie prowadzili samochodów, jakie skreślili za 'brzydki wygląd', cierpiących na przekonanie, że na prawdę znają się na motoryzacji, gdy... nie mają o niej pojęcia.
Nie marnuj życia, leć robić coś pożytecznego.

Ostatnio edytowany przez Michae, Czw, 15.09.2011, 19:46, edytowano w sumie 1 raz

Pią, 09.09.2011, 21:12
Awatar użytkownika

Cytuj:
Sypią się zamówienia na produkowane w Lublinie samochody pasagon i honker. Firmie DZT Tymińscy na uruchomienie dużej produkcji brakuje jednak pieniędzy.
- Gdyby się znalazły moglibyśmy w ciągu kilku lat zatrudnić nawet 800 nowych osób, a rocznie produkować kilka tysięcy samochodów - mówi Zbigniew Tymiński, prezes spółki DZT Tymińscy.

To jednak pieśń przyszłości. W tej chwili firma, która kupiła hale po dawnej fabryce Daewoo, koncentruje się na bieżących zamówieniach. - Do końca roku musimy wykonać 45 honkerów dla wojska i 19 dla Wojskowych
Zakładów Łączności. Część jest już gotowa - zapewnia Tymiński.

Znalazł się też pierwszy duży klient na pasagony, czyli zmodernizowaną wersję dawnego lublina. - To firma Bodzio Meble, która kupi 50 samochodów - wyjaśnia Tymiński. Autem dostawczym interesują się też dilerzy. - W tym momencie kupiliby nawet tysiąc pasagonów, ale nasza firma jest w stanie wyprodukować tylko 200. Żeby sprostać oczekiwaniom dilerów potrzebujemy 40 milionów. Nie mamy takich pieniędzy - przyznaje Tymiński.

Co dalej? - Z dilerami zawarliśmy umowy z których wynika, że jeśli od razu zapłacą nam za samochody, dostaną wyższą prowizję. Liczymy więc, że pieniądze ze sprzedaży 200 pasagonów szybko do nas wrócą i wystarczą na produkcję kolejnych maszyn - tłumaczy Tymiński.
Są chętni na pasagona, ale brakuje pieniędzy na produkcję.

Firma szuka wsparcia w Ministerstwie Gospodarki. Przyznaje jednak, że resort nie jest skory do pomocy. - Pomogłoby nam na przykład poręczenie do kredytu. Na razie nie możemy na nie liczyć - mówi Tymiński. Firma zajmuje się też produkcją części do innych samochodów. - Mamy duże zamówienie od firmy produkującej siedzenia do volvo. Dzięki niemu zatrudniliśmy około 20 nowych pracowników. Mamy nadzieję na istotny zastrzyk gotówki - mówi Tymiński.

Ostatnio na Międzynarodowym Salonie Przemysłu Obronnego w Kielcach firma zaprezentowała też swój najnowszy samochód honkera pick-up z podwójną kabiną.

(© Małgorzata Genca)

Kurier Lubelski EP

Pon, 12.09.2011, 11:26
Moderator
Awatar użytkownika

Normalnie jestem w szoku :shock:

Pon, 12.09.2011, 11:35

Ciekawe jak ta sytuacja się rozwinie. Imponujące jest zainteresowanie Pasagonem i chęci nabycia takiej ilości samochodów. Ale jak jakoś rozsądnie zaplanują sprzedaż to jakaś szansa jest. A z bardzo prostej rachuby wynika że koszt wyprodukowania jednego Pasagona to 40 tyś zł. Grunt że coś się dzieje.

Pon, 12.09.2011, 12:21
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pomorze
Samochód: Opel Astra G Caravan
Skąd to zdziwienie? Tak przypuszczałem, że się będzie sprzedawać. Tani, sprawdzony, łatwy w naprawie, prosta konstrukcja. Takich aut dzisiaj brakuje na rynku więc wysoka sprzedaż nie dziwi. A że nie wygląda, ma wady. To jest wół roboczy, a nie klasyk, którego czyści się szczoteczką. Mam nadzieje, że nasz rząd pójdzie po rozum do głowy i wspomoże firmę. :roll:

Pon, 12.09.2011, 12:25
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kołobrzeg
Samochód: Accord CM2
w takim razie niech taka sytuacja się utrzyma. Kia też na początku nie produkowała dobrych aut. Może wyjdzie tak, że jak sprzedaż się odpowiednio rozwinie to znajdą się też pieniądze na opracowanie nowych modeli z dużo nowocześniejszymi rozwiązaniami :roll:

Pon, 12.09.2011, 14:03

Post DZT.Pasagon-fabryka nie jest w stanie nadÄ…ĹĽyć z produkcjÄ…
Fabryka Samochodów DZT Tymińscy w Lublinie produkująca samochody Pasagon oraz honker nie nadąża za popytem.Firma ma wielu chętnych lecz na razie nie ma pieniędzy na zwiększenie ich produkcji.

Zarząd fabryki ma zamiar od razu po uzyskaniu kredytu lub jakichkolwiek odpowiednich środków zwiększyć zatrudnienie.W fabryce obecnie pracuje 150 osób, po uzyskaniu 20 mln. złotych fabryka zatrudniła by 800 osób.

Co prawda firma ma mnarazie mało pieniędzy ale jej plan jednak nie jest do niczego.Na wszystkich forach i gdzie popadnie ludzie mówili że samochód się nie sprzeda a jednak jest na niego ogromny popyt mimo dużej ceny i braku wyposażenia w wersjach podstawowych.Dilerzy z całej polski wymagają od producenta po 1000 pasagonów dla każdego z osobna.

a tu linki na ten temat

http://www.tvp.pl/lublin/aktualnosci/go ... ch/5251932

http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/lu ... omosc.html

Fabryka równierz odświeżyła projekt samochodu honker pick-up

Wersja podstawowa

http://dzt-honker.pl/pl/wp-content/gall ... 00x600.jpg

Wersja 4-drzwiowa

http://moto.onet.pl/289606,10262122,1,z ... node=41768

Wto, 13.09.2011, 19:37
Awatar użytkownika

Miejscowość: Stargard Szcz.
Samochód: Leon TSI, C25 Camper
Post Re: DZT.Pasagon-fabryka nie jest w stanie nadÄ…ĹĽyć z produkcjÄ…
Ten dział nie jest od tego.

Wto, 13.09.2011, 19:47

prosiłbym w tej sytuacji by ktoś przeniusł ten temat do prawidłowego działu, myślałem że to może być tutaj-przepraszam

Wto, 13.09.2011, 20:18
Awatar użytkownika

miejsce miejscem, ale zaskakują mnie te informacje :D ciekawi mnie co się stało że tak się stało.

what happened, happened and couldn't have happened any other way

Wto, 13.09.2011, 21:02
Awatar użytkownika

Kacper jesteś pierwszy raz na forum? Masz 18 postów więc raczej nie. Już wczoraj toczyła się o tym dyskusja w odpowiednim temacie. Po co sto razy o tym samym pisać w różnych miejscach na forum.

viewtopic.php?f=21&t=32365&hilit=pasagon&start=60

Wto, 13.09.2011, 21:16
Awatar użytkownika

morphy napisał(a):
Skąd to zdziwienie? Tak przypuszczałem, że się będzie sprzedawać. Tani, sprawdzony, łatwy w naprawie, prosta konstrukcja. Takich aut dzisiaj brakuje na rynku więc wysoka sprzedaż nie dziwi. A że nie wygląda, ma wady. To jest wół roboczy, a nie klasyk, którego czyści się szczoteczką. Mam nadzieje, że nasz rząd pójdzie po rozum do głowy i wspomoże firmę. :roll:

na boku.
a mnie rząd wspomoże? niech firma stara się o kredyt, jeśli wszystko jest cacy tak jak mówią to dostaną hajs.

swojÄ… drogÄ… to teĹĽ jestem zaskoczony takim stanem.

Wto, 13.09.2011, 21:29
Awatar użytkownika

Wspierając takie firmy pomagają też sobie. No bo jak dzięki dodatkowym pieniądzom zwiększą produkcje i będzie większy zysk, to będą też większe wpływy do budżetu. Co za tym idzie ta dotacja może się zwrócić dwukrotnie. Dodatkowo będziemy mieli jakąś cząstkę "własnej motoryzacji". W tym sensie, że będzie coś u nas powstawać. Nie znam tych ludzi co zarządzają to firmą, ale podejrzewam, że też myśleli o kredycie. Może nie mogą już go wziąć bo wcześniej brali na rozpoczęcie działalności.

Wto, 13.09.2011, 21:44
Awatar użytkownika

Inwestorzy zawsze się znajdą, jeśli tylko jest po co. Państwowa pomoc to imo bzdura.

Śro, 14.09.2011, 10:16
Moderator
Awatar użytkownika

Akurat Tymińskiemu pomógłbym chętniej niż FSO - prywaciarz zawsze lepiej wydałby kasę pod państwowym nadzorem niż moloch w rodzaju FSO

Śro, 14.09.2011, 10:38

Firma meblowa zamówiła 50 pasagonów.Tak sobie teraz myśle że pasagony z kontenerem fajnie by wyglądały.
NieĹşle siÄ™ sprzedawajÄ… tylko brak kasy na zwiekszenie produkcji to przeszkoda ;/

To fakt.PrywaciaĹĽ lepiej pieniÄ…dze zainwestuje niĹĽ maloch jak fso

Śro, 14.09.2011, 15:00
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 99 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna