|
|
Obecny czas: Sob, 27.06.2026, 20:05
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|
Statystyki sprzedaży "Class 8 Trucks" w USA
| Autor |
Wiadomość |
|
hiob
Samochód: 328i F30;M3 E90;126p
|
 Statystyki sprzedaĹĽy "Class 8 Trucks" w USA
Trochę statystyk. Wiem, że to nudne jak flaki z olejem, ale mnie zawsze fascynowały statystyki. Zawsze byłem ciekawy, ile kto produkuje i sprzedaje samochodów, ile firmy mają pojazdów itd. Ponieważ być może jest więcej takich chorych jak ja, to postanowiłem podzielić się statystykami ze sprzedaży ciężarówek w USA.
Tutaj sprzedaĹĽ samochodĂłw „klasy 8”. „Class 8” to sÄ… najwiÄ™ksze trucki, te wszystkie Kenworthy, Peterbilty i Freightliner ciÄ…gnÄ…ce naczepy po amerykaĹ„skich autostradach. Pomijam na razie mniejsze auta, „Class 7” i „Class 6”, pracujÄ…ce w miastach, jako pojazdy dostawcze itp., bo mnie tamte auta nie bardzo interesujÄ…. MoĹĽe kiedyĹ› i o nich napiszÄ™, ale teraz tylko te „prawdziwe” ciężarĂłwki.
Cały rynek w USA jest podzielony teraz na cztery koncerny. Tylko DaimlerChrysler, International Navistar, Paccar i Volvo sprzedają tu ciężarówki tej wielkości. W sumie w pierwszych 11 miesiącach 2006 sprzedali oni razem 257,500 sztuk.
Podział rynku jest następujący:
Największą działkę ma DaimlerChrysler, sprzedający tu głównie Freightliner, ale także trochę ciężarówek Sterling i Western Star. W sumie sprzedał 90 tys. trucków, 35% całej sprzedaży.
Podział na poszczególne marki jest taki: Zdecydowanie najwięcej sprzedaje się Freightlinerów: 71,7 tysiąca sztuk, 28% rynku. Znacznie mniej Sterlingów, 15 tysięcy, 6%. Sprzedaż Western Stara jest niemal symboliczna, 3,1 tysiąca, nieco ponad jeden procent rynku.
Drugi z „wielkiej czwĂłrki” to Paccar, 63,8 tys. aut, prawie 25% rynku. On ma tu dwie marki, Peterbilt i Kenworth. Peterbilt sprzedaĹ‚ 34 tys. aut, 13% rynku, Kenworth 30 tys., 11,5%.
Trzeci z wielkich to Volvo. 53 tys. sprzedanych samochodów, 21% rynku. Podział na ich dwie marki jest niemal idealnie równy: Volvo 27 tys. sprzedanych aut, 10,5%, Mack 26 tysięcy, 10%.
Czwarty, najmniejszy z wielkich, jest International. Sprzedaje on auta tylko pod jednÄ… markÄ… i udaĹ‚o mu siÄ™ to zrobić w ciÄ…gu pierwszych 11 miesiÄ™cy niemal 50 tysiÄ™cy razy. MajÄ… ponad 19% rynku. Jako marka, nie koncern, International zajmuje drugie, za Freightlinerem, miejsce. International sprzedaje wiele samochodĂłw klasy „baby 8”. To sÄ… „maĹ‚e duĹĽe ciężarĂłwki”. Legalnie mogÄ… ciÄ…gnąć duĹĽe naczepy, ale zazwyczaj majÄ… trochÄ™ sĹ‚absze silniki, takie 300-400 KM i mniejsze sleepery, albo kabiny bez nich.
W tabeli kolejno marka, ilość sprzedanych aut w listopadzie, w sumie za pierwsze 11 miesięcy i procent rynku USA.
CLASS 8
Freightliner........... 6292___ 71740___ 27.9%
International......... 4164___ 49359___ 19.2%
Peterbilt................ 3108___33915___ 13.2%
Kenworth.............. 2865___ 29866___ 11.6%
Volvo.................... 2395___ 27217___ 10.6%
Mack..................... 2093___ 25841___10.0%
Sterling................. 1292 ___ 15172____ 5.9%
Western Star........... 299____3097____ 1.2%
Other......................... 31____ 1297____ 0.5%
_________________ FORUM
YOU TUBE
|
| Nie, 28.01.2007, 16:32 |
|
 |
|
Guerrillero
|
Czy pomiędzy tymi markami istnieją jakieś zasadnicze różnice? Czy ktoraś jest uważana za produkującą samochody solidniejsze, bardziej komortowe niż inne? Bo zwykle w każdej dziedzinie ludzie mają ukształtowane takie odgórne myślenie - np samochód Citroen - komortowy, ale się psuje, VW - nudny, ale solidny, Toyota - bardzo solidna, ale drogie części. Jest coś podobnegó wśród amerykańskich ciężarówek?
_________________ HLVS!
|
| Nie, 28.01.2007, 17:53 |
|
 |
|
hiob
Samochód: 328i F30;M3 E90;126p
|
Guerrillero napisał(a): Czy pomiÄ™dzy tymi markami istniejÄ… jakieĹ› zasadnicze różnice? Czy ktoraĹ› jest uwaĹĽana za produkujÄ…cÄ… samochody solidniejsze, bardziej komortowe niĹĽ inne?
W zasadzie nie. Oczywiście spotykam się cały czas z opiniami typu "w nowych Freightlinerach urywają się półki", czy "w Kenworthach są nieszczelne drzwi", ale myślę, że każda marka ma taką samą dozę głupawych komentarzy.
Te auta, które zazwyczaj wybierają "ownerzy-operatorzy", a więc KW W900, Pete 379, czy Volvo VT 880/VN 780 są bardziej prestiżowe niż standartowy Freightliner Century Class, czy International, ale wszyscy wiedzą, że te samochody bardzo często mają dokładnie taki sam silnik, skrzynię biegów, mosty, a więc jedyna różnica między nimi polega praktycznie na urodzie.
Jedynie jeżeli chodzi o komfort, to Volvo jest zdecydowanie bardziej miękki i jadąc nim ma się wrażenie, że się jedzie autobusem turystycznym, a nie ciężarówką. Ale to ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Mnie właśnie to skłoniło do "zdrady" KW na rzecz Volvo, ale słyszałem opinię kilku kierowców, z naszej firmy, gdzie są i Volva, i KW i Freightlinery i Peterbilty, mówiących mi, że Volvo jest dla nich zbyt miękkie i źle im się tym truckiem jeździ.
_________________ FORUM
YOU TUBE
|
| Nie, 28.01.2007, 21:57 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ 3 posty(ów) ] |
|