RR ltd Co. napisał(a):Znamienne jest, ĹĽe wrzuciĹ‚eĹ›,
hiob te wozy w pierwotnej wersji do osobĂłwek

, w końcu w USA są inne standardy dla kategorii pojazdów

. Ale świetne są, choć ta obfitość chromów sprawia wieśniackie wrażenie

Bo sÄ… to samochody bardzo trudne do zakwalifikowania. CXT i RXT to w zasadzie ciężarĂłwki, MXT w zasadzie samochĂłd osobowy, ale wszystkie sÄ… ofertÄ… dla prywatnego odbiorcy i majÄ… sĹ‚uĹĽyć do celĂłw rekreacyjnych, albo jako samochĂłd personalny. To nie sÄ… auta „do pracy”. A jeĹĽeli chodzi o klasyfikacjÄ™, to w USA wszystko, co nie jest klasycznÄ… osobĂłwkÄ…, jest „truckiem”: pick-up, minivan, SUV (terenowy), nawet takie auto jak Chrysler PT Cruiser. Firmy walczÄ… o zakwalifikowanie mniejszych aut jako „truckĂłw”, uzasadniajÄ…c to np. tym, ĹĽe po wyjÄ™ci u siedzeĹ„ majÄ… pĹ‚askÄ… podĹ‚ogÄ™. RobiÄ… bo prawo reguluje Ĺ›rednie zuĹĽycie paliwa samochodĂłw osobowych i truckĂłw wyprodukowanych przez kaĹĽdego producenta. Gdy ta Ĺ›rednia jest za wysoka, producent pĹ‚aci karÄ™. GM, Ford i Daimler-Chrysler produkujÄ… rocznie setki tysiÄ™cy peĹ‚nowymiarowych i paliwoĹĽernych pick-upĂłw, wiÄ™c ĹĽeby tÄ™ Ĺ›redniÄ… obniĹĽyć, walczÄ… o to, by taki PT Cruiser i inne podobne auta, byĹ‚ teĹĽ truckiem, a nie samochodem osobowym.
Oczywiście te dywagacje niewiele się odnoszą do Internationala, ten jest za ciężki, żeby regulacje prawne go obejmowały. Ale pokazuje to, jak rozkochani są Amerykanie w truckach. Kupują ich więcej, niż samochodów (licząc wg wcześniej podanych norm), a bestsellerem na rynku od lat jest Ford F150 przed Chevroletem C/K 1500. Dlatego w ogóle pomysł w firmie International, żeby stworzyć taki samochód. Jest on ekstremalnie wielki, więc na pewno nie sprzeda się w setkach tysięcy aut, ale wykorzystuje on elementy ciężarówek, więc nie jest drogi w produkcji, i nawet limitowana sprzedaż przyniesie im zyski. Pozwoli też troszkę zmienić image firmy.
A chromy? Hmm. Kwestia gustu, a o tych siÄ™ podobno nie dyskutuje. Ja uwaĹĽam, ĹĽe International duĹĽo zyskaĹ‚ od czasu wprowadzenia tej lĹ›niÄ…cej osĹ‚ony chĹ‚odnicy. TakĹĽe nowe Peterbilty wyglÄ…dajÄ… duĹĽo lepiej z chromowanymi wlotami, zamiast tego „tÄ™pego” aluminium w starszych modelach. Przesada nie jest zdrowa i daleki jestem do ozdabiania mojego Volvo dodatkowymi chromowanymi akcentami (do nabycia u kaĹĽdego dealera, za skromnie $2000 za komplet) i MXT w wojskowej wersji ma swĂłj wdziÄ™k i styl, ale moje zdanie jest pozytywne o tym „wieĹ›niackim wyglÄ…dzie”.

Tym bardziej, że seryjna wersja ma ich mniej, niż ten samochód z początku tematu, który był wersją prototypową, do pokazania na wystawach samochodowych.