Switch to full style
Transport drogowy: ciężarówki, nadwozia, przyczepy, naczepy i ich przebudowy
Wyślij odpowiedź

Scammell Trucks

Pią, 13.10.2006, 19:09

Postanowiłem wrzucić zdjęcia Scammell'ów zupełnie tu nieznanych wózków co nie oznacza ze nieznanych Ixxos'owi lub Pardon'owi np. ;) wrzucam foty i nazwy modeli
Scammell Handyman
Image
Scammell Contractor
Image
Scammell Crusader
Image
Image
Scammell Pioneer
Image
Image
Scammell Higwayman
Image
Image
szkoda że firma padła--> trucki wyglądają porządnie i myślę że dziś byłaby jedną z ciekawych ocalałych angielskich marek ciężarówek:|

Pią, 13.10.2006, 19:19

Pierwszy raz spotykam siÄ™ z tÄ… firmÄ…...

Ciężarówki z pierwszych zdjęć mają w sobie coś, co sprawia że mi się podobają. ;-)

Pią, 13.10.2006, 19:23

Dokładnie... mają taki niepowtarzalny styl prawda?? Jakoś tak sie podobają właśnie

Pią, 13.10.2006, 20:37

ladne trucki... macie racje.. maja styl.. szkoda ze marka padla... malo jest angielskich truckow

Sob, 14.10.2006, 7:35

ja ich wcale nie znam - a jeszcze ta firma produkuje? chyba nie.... -a tak pisze :wink:

Sob, 14.10.2006, 17:15

Nie istnieje już firma niestety, zachowało sie sporo modeli i są wykorzystywane przeważnie w pracy, spotykam na fotachpracujące przy nadgabarytach więc musiały byc silnymi samochodami :]

Sob, 14.10.2006, 18:52

Podziwiam tÄ… markÄ™ od dawna

Sob, 14.10.2006, 20:22

Nie znam tej marki ale ... respect!! :wink: :)

Nie, 15.10.2006, 7:42

Ja poproszę te dwa zestawik Scammell Crusader oraz 2x Scammell Pioneer :twisted: Super ciężaróweczki. Gdzieś już chyba widziałem je bo nazwa mi się kojarzyła, ale nie wiedziałem, że taki wypaśńy sprzęt produkowali :wink:

Nie, 15.10.2006, 18:27

ixxos napisał(a):ja ich wcale nie znam

ja przyznam bez bicia że również ... wspaniałę maszyny właszcza te małe z podłużną maską :

Image

coś jak wpełbni ciężarowa wersja starego land rovera ...

Nie, 15.10.2006, 19:41

pardon napisał(a):coĹ› jak wpeĹ‚bni ciężarowa wersja starego land rovera ...

moĹĽe wykorzystuje tylko ten przedni pas od Defendera.

Wto, 17.10.2006, 18:08

jest to firma angielska więc nic pewnego;) na pewno przód nie jest od Land Rover'a ale może być wzorowany na nim. Możliwe też jest że w czasie kiedy oba pojazdy powstały, był popularny taki przód

Wto, 17.10.2006, 20:39

Jestem fanem marki Scammell. Pierwszy raz Samochody Scammella zoabczyłem w filmie dokumentalnym wyemitowanym przez TVP 3 pod tytułem klasyczne ciężaówki. Dowiedziełem sie że w Anglii istnieją nawet fankluby Scammella. Szkoda że TVP skupia sie tylko na produkcjach typu Klan czy jakieś inne badziewie. Mogli by chociaż raz powtórzyć jeszcze ten serial wtedy napewno bym sobie nagrał. Pamiętam tylko że drugi odcienke był powświęcony firmie Mack. Moje drugie spotkanie ze Scammelem było już na żywo. Będą w Anglii przejeżdząlem kilka razy obok podwórka na którym stał Crusader ale z zabudową holownika. Angielskie ciężarówki sa piękne a dużo uroku dodaje im malowanie. Anglicy kochają stare samochody nawet wydawanych jest kilka pism o starych ciężarówkach. A co do marki Scammell to została przejęta przez Rover Group i chyba nadal produkuje ciągniki balastowe dla wojska pod marką UNIPOWER

Czw, 19.10.2006, 8:52

O jakieś konkrety:D Dzięki ;Pcieszę się ze wchodzisz na forum z jakimiś konkretami :D

Nie, 12.11.2006, 22:00

Scammell nadal jest produkowany

[img]http://www.schwerlastinfo.de/history/history_158.jpg

Nie, 12.11.2006, 22:12

Gienek napisał(a):Scammell nadal jest produkowany

[img]http://www.schwerlastinfo.de/history/history_158.jpg

gdzie??? jak masz to podaj link lub foty nowych modeli! tylko ten model produkuja??

Nie, 12.11.2006, 22:56

Znalazłem fajną stronę ze Scammelami (http://freespace.virgin.net), a to zdjęcie mnie rozwaliło:
Image

Image
(z kfriends.org.uk)

Image
(z gambrinus-drivers-museum.be)

To teĹĽ jest powalajÄ…ce:
Image

Z najnowszych widziałem model S26
Image

Image

Image
Chyba majÄ… coĹ› wspĂłlnego z DAFem (kabiny?)

Co dalej:
Model (:lol: )SYF929F i inne trójkołowce
Image Image Image Image Image

To wszystko z webshots.com - możecie zobaczyć tam ponad setkę zdjęć innych wozów tej marki: http://community.webshots.com/album/550 ... Nk?start=0

Póki co nie znalazłem jakiś super-nowych Scammeli

Pon, 13.11.2006, 8:45

buchachaaaaaaaa :mryellow: :shock: :mryellow:
Angole zawsze mieli jakieś dziwne skłonności do trójkołowców
te ciężaróweczki to w sam raz dla Jasia Fasoli

A inne to juĹĽ bardzo porzÄ…dne
te nowe to rzeczywiście mają kabiny DAF-a

Pon, 13.11.2006, 10:22

A Ty znalazłeś może jakieś nowe Scammele?

Pon, 13.11.2006, 13:16

ixxos napisał(a):Angole zawsze mieli jakieĹ› dziwne skĹ‚onnoĹ›ci do trĂłjkoĹ‚owcĂłw

3-kołowce są świetne .. abstrachując - zwłaszcza niemiecka osobówka Messerschmitt Kabinenroller KR 200 (jest na forum :mryellow: ) 8)
Wyślij odpowiedź