Yodzisz witaj. Hehe, ja też młody jestem, prawka jeszcze nie mam, ale postaram się przynajmniej po części odpowiedzieć na Twoje pytania, nie wiem czy Ci się przydadzą moje odpowiedzi, ale coż...
1. Szczegóły, szczegóły i jeszcze raz szczegóły. Wiadomo, że nie wszystko wykryjesz sam, ale przyglądając się szczegółom zaczniesz zadawać sprzedającemu bardzo dużo pytam i na podstawie jego odpowiedzi sam ocenisz jak gość dbał o samochód.
2. Silnik można wsadzić właściwie każdy, byle by tylko wszedł w miejsce seryjne...

W zależności od ilości $, które chcesz na to przeznaczyć wybierzesz silnik. Jeden będzie wymagał większych ingerencji, drugi mniejszych.
3. Diesel klekocze, benzyna pracuje...
4. Tyle ile mu wlejesz, tyle spali...

Zależy jaki masz styl jazdy, ale stawiam, że w każdym silniku montowanym w takich mietkach ciężko będzie zejść poniżej 10l.
5. Hah, to już zależy tylko i wyłącznie od Ciebie.
6. -------
7. Pewnie się da, ale czy się opłaca to już inna beczka.
8. Pewnie, że można. Efekt świetny, ale 5tyś to minimum jakie trzeba wydać, chociaż stawiam, że w przypadku takiego mietka będzie to dużo droższa impreza.
9. Felge możesz dać właściwie każdą, byle by podeszła pod rozstaw śrub, miała odpowiednie ET no i mieściła się w nadkolu...
10. Renowacja to dziwne pojęcie. Bardziej by mi pasowało remont. Zależy w jakim stanie jest silnik. Raz wystarczy splanować głowicę, drugi raz lepiej opłaca się kupić nowy silnik.
11. Różnie to bywa, no i też zależy od tego co to za część, jak zepsuta.
12. Nie mam pojęcia, nie przepadam za mercami więc się nimi nie interesuję...
Myślę, że chociaż w minimalnym stopniu pomogłem.