|
|
Obecny czas: Śro, 17.06.2026, 19:59
|
Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy
| Autor |
Wiadomość |
|
parigot
Samochód: SD4, CDI V6, HDI 1,4
|
 AMC Pacer 1975
Lata 70-te ale pojazd kolekcjonerski
Silniki 3.8 90KM, 4.2 95KM, V8 5.0 125 KM 9-18l na 100km..
(c) allsportauto
(c) amcpacer
|
| Nie, 06.02.2005, 13:13 |
|
 |
|
Wilu
|
U mnie w mieście jest coś bodobnego ale nie to, całkiem podobny
_________________ https://www.instagram.com/Piotr.w.fotografia/
|
| Nie, 06.02.2005, 13:53 |
|
 |
|
el_
Samochód: 1.4 + 2.0
|
Strasznie dziwaczny 
_________________ ExoticCars.pl - rzadkie auta z polskich dróg!
|
| Nie, 06.02.2005, 13:54 |
|
 |
|
Spark^
Samochód: das Astra von Opel
|
el_payaco napisał(a): Strasznie dziwaczny 
.. ale ciekawy 
_________________ "Najpierw słyszysz rap, dopiero potem wjeżdża fura, na 17 calach, na których moja Astra kula!!" 8)
http://www.astraklub.pl
|
| Nie, 06.02.2005, 13:57 |
|
 |
|
emuribas
|
AMC Pacer 1975
Kryzys naftowy z 1973 roku dotknął psychikę Amerykanów w większym stopniu niż psychika Rosjan pobitych przez Amerykanów w dziedzinie kosmicznych podbojów. Tanie i nieograniczone osobiste podróżowanie stało się stylem życia i nagle Ameryka stanęła przed horrorem płacenia więcej niż 40 centów za galon.
W ciągu jednej nocy tematyka zużycia paliwa w poszczególnych samochodach stała się bardziej popularna niż prezydent USA Richard Nixon, który wówczas ugrzązł w aferze "Watergate". Pierwszą odpowiedzią Detroit było uśmiercenie muscle carów. Drugą było odgrzanie kategorii "kompakt" i wymyślenie zupełnie nowej klasy samochodów "subcompact".
AMC Pacer reklamowany jako "pierwszy szeroki mały samochód" posiadał przedział pasażerski, przód podobny do ówczesnego auta europejskiego i o wiele mniejszy bagażnik. Jak na ironię losu, auto nie było zbyt ekonomiczne, lecz Amerykanie jakby nie zdawali tego nie zauważać, o czym świadczy prawie sto tysięcy sprzedanych sztuk w pierwszym roku sprzedaży.
W połowie lat siedemdziesiątych Pacer był ostatnim krzykiem mody, a reklamą tego samochodu było hasło: "wizerunek samochodu XXI wieku". Złośliwi mawiali o AMC Pacerze jako "piłce na kołach" albo "wielkiej żabie". Z pewnością zaskoczy fakt, że Pacer nie był tanim autem. Dodawszy kilka pozycji z dodatkowej listy wyposażenia oraz klimatyzację można było z łatwością wystawić dealerowi czek na 5 tys dolarów.
Pacer był bardziej przestronny niż współczesny mu Chevelle lub Torino i oferował więcej miejsca na głowę i nogi. Magazyn Motor Trend uznał design Pacera jako "najbardziej innwowacyjny ze wszystkich małych samochodów amerykańskich". Był to ukłon w stronę designera Richarda Teague'a, designera AMC, którego dziełem był także Jeep Cherokee z 1984 roku.
Pacer miał najbardziej oszkloną przestrzeń niż ktoryś z mu współczesnych sedanów. Widoczność na zewnątrz była znakomita, należy tu wspomnieć o opadającej linii maski przodu. Wyposażenie tapicerki było typowo amerykańskie, z opcją sportowych foteli i deski rozdzielczej z poliuretanu. Jednak z powodu dużej powierzchni szkła wnętrze szybko się nagrzewało.
Samochód zadebiutował 1 marca roku 1975. Auto było dostępne jedynie w wersji dwudrzwiowej, do wyboru były dwie wersje wyposażenia: podstawowa D/L oraz sportowa X. Po złożeniu tylnego siedzenia przestrzeń bagażowa powiększała się do prawie 30 stóp sześciennych.
Pierwotnie auto miało być napędzane motorem Wankla, a napęd przekazywany na przednie koła. Jednakże GM wycofało się z produkcji tego silnika i AMC było zmuszone przeprojektować nieco Pacera. W poprawionej wersji auto otrzymało tylny napęd. Jedynym motorem była sześciocylindrowa jednostka o pojemności 232 cali sześciennych.
Do grona znanych posiadaczy AMC Pacera naleĹĽy zaliczyć tragicznie zmarĹ‚ego w latach 90-tych Bogdana Ĺyszkiewicza, legendarnego muzyka i lidera zespoĹ‚u "ChĹ‚opcy z Placu Broni".
(c) desoto58.com[/b]
Ostatnio edytowany przez emuribas, Nie, 06.02.2005, 14:11, edytowano w sumie 1 raz
|
| Nie, 06.02.2005, 14:09 |
|
 |
|
Ice
Moderator
|
Brzydki nie ma co...wynalazek...
_________________ | pajacyk.pl • polskieserce.pl | Kliknij raz dziennie. Codziennie.
|
| Nie, 06.02.2005, 14:09 |
|
 |
|
parigot
Samochód: SD4, CDI V6, HDI 1,4
|
emuribas napisał(a): Auto byĹ‚o dostÄ™pne jedynie w wersji dwudrzwiowej Ale byla tez wersja kombi emuribas napisał(a): Jedynym motorem byĹ‚a szeĹ›ciocylindrowa jednostka o pojemnoĹ›ci 232 cali szeĹ›ciennych.
byly trzy silniki do wyboru 3.8l 90KM,4.2l 95KM i V8 5.0 125KM no i ekonomiczny to nie byl chyba jedynie w ekonomi parkowania 
|
| Nie, 06.02.2005, 14:28 |
|
 |
|
Tomasz
Administrator
Samochód: Rover 75 V6
|
Gadajcie sobie co chcecie, ale mnie siÄ™ podoba 
_________________ Rover 75 V6 & other...
|
| Nie, 06.02.2005, 18:54 |
|
 |
|
simmoril
|
 To auto jest fantastyczne!
Tak jak zakochałam się od pierwszego wejżenia w moim subaru staruszku takim samym uczuciem zapałałam do tego auta. Znalazlam jedno ogloszenie w Polsce ale za 25 000 zl to chyba lekka przesada.
Zajebiście mi się podoba!
PozdrĂłwka dla wszystkich
_________________ Simmoril
|
| Czw, 22.12.2005, 14:36 |
|
 |
|
-=Sadek=-
|
(c)sportbilen.se
mi podoba sie najbardziej ta tylna szyba 
_________________ ^^
|
| Czw, 22.12.2005, 14:39 |
|
 |
|
simmoril
|
 Takiego nie widziałam
Policyjnego jeszcze nie widziałam  Tylna szyba jest genialna, całe auto jest szczególne chyba właśnie przez tą szybę:)

_________________ Simmoril
|
| Czw, 22.12.2005, 14:53 |
|
 |
|
kielek
Samochód: Astra classic
|
auto ciekawe ale mi sie nie podoba
_________________ Opel astra classic 1,4 60 ospałych rumaków "asterix" Java CZ 350 '84 "cezeta"
|
| Czw, 29.12.2005, 16:12 |
|
 |
|
Dave
Samochód: Honda Prelude
|
pamietam ze serialu "Starsky & Hutch" czesto pojawial sie ten wĂłzek. ja tam wole jednak duĹĽe gabloty, albo fastbacki jesli chodzi o tamte lata 
_________________ Ice Ice Baby
|
| Czw, 29.12.2005, 19:11 |
|
 |
|
Caddy
|
 Re: To auto jest fantastyczne!
simmoril napisał(a): Tak jak zakochaĹ‚am siÄ™ od pierwszego wejĹĽenia w moim subaru staruszku takim samym uczuciem zapaĹ‚aĹ‚am do tego auta. Znalazlam jedno ogloszenie w Polsce ale za 25 000 zl to chyba lekka przesada. ZajebiĹ›cie mi siÄ™ podoba! PozdrĂłwka dla wszystkich
Hej !
Jest taki do kupienia od roku albo i dłużej na Allegro, aktualnie cena wynosi 8888 zł, a i tak pewnie właściciel zejdzie jeszcze z ceny...
Warto wspomnieć, że było coś bardzo podobnego o nazwie "AMC Gremlin" i amerykanie powszechnie uważają te autka za jedne z najbrzydszych wytworów swojej motoryzacji
Zdaje sie, że zajął nr 4 na liście najgorszych samochodów, w czołówce było też Yugo - jeden z największych obciachów w USA w powszechnym mniemaniu.
Osobiście mi się bardzo podoba !
|
| Pią, 03.02.2006, 7:38 |
|
 |
|
ChAlLeNgEr
|
 AMC
sympatyczne autko zaminiłbym mojego punciaka na niego 
|
| Pią, 03.02.2006, 18:09 |
|
 |
|
nieczaj90
|
wyglada super (jak czlog) jezdzi jak czolg i pali jak czolg ;d
_________________ super 9 & x1/9
|
| Nie, 05.02.2006, 20:26 |
|
 |
|
Tyomaj
|
Żenada, ale ten policyjny to pewnie jak ma jakiś pościg to na bank daje czadu  [/list]
|
| Nie, 05.02.2006, 20:38 |
|
 |
|
Qubczyk
|
Kupowaty dla mnie, lata 70 obfitowały w naprawdę dużo ciekawsze samochody, a to jest przykład na to, że jednocześnie były one początkiem tandety i zatraceniu stylu.
_________________ Pozdrawiam, Qubczyk
Member of RGM http://www.rgm.z.pl & AutoKącik.pl
|
| Wto, 07.02.2006, 15:16 |
|
 |
|
Guerrillero
|
O w mordÄ™! Jakie wysilone silniki 
_________________ HLVS!
|
| Wto, 07.02.2006, 15:25 |
|
 |
|
jmichlicki
|
samochodzik bardzo ladny. jesli ktos nosilby sie z zamiarem kupna takiego to polecam http://www.ebay.co.uk przewaznie jakis jest. spokojnie da sie to kupic ponizej 500 funtow i to lhd.
|
| Wto, 28.03.2006, 11:47 |
|
|