Obecny czas: Czw, 04.06.2026, 8:37

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
FSM BESKID 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Post FSM BESKID
FSM Beskid 106 miał zastąpić Fiata 126p. Był najbardziej udanym powojennym studium stylistycznym. Zbudowano go w rekordowo krótkim czasie - 10-ciu miesięcy. Głównym konstruktorem samochodu FSM Beskid 106 był mgr inż. Wiesław Wiatrak. W czasach gdy minivanów praktycznie nie było, a o Renault Twingo nie śnili nawet jego konstruktorzy, Beskid był prawdziwym objawieniem. Prace konstrukcyjne i testy nad nim trwały w latach 1982-1987. Beskidy pokonały setki tysięcy kilometrów w czasie jazd testowych. Gdy Fiat 126p troszkę się zestarzał, Beskid maiał być produkowany zamiast niego, gdyby nie doszło do podpisania kontraktu z Fiatem na nowy samochód, ale że tak się stało, do wdrożenia Beskida niestety nie doszło. Szkoda, bo samochód był jak na owe czasy naprawdę nowoczesny. Współczynnik oporów powietrza wynosił Cx=0.29, co jest świetnym wynikiem nawet dziś (BMW 5 - 0.27, Daewoo Espero - 0.29, Fiat Palio, VW Golf IV - 0.32, Fiat Cinquecento - o,33, VW New Betle - 0.38). Osiągnięto go poprzez połączenie zitegrowanego ze zderzakiem spoilera z osłoną silnika i gładką podłogą. Jest to istotne, gdyż opory powietrza pod podłogą samochodu są często dość duże. Aby poprawić aerodynamikę zlikwidowano tak zwane "rynienki". Wynik mógłbyć lepszy, gdyby zastosować szyby klejone, ale nie zdecydowano sie na to, gdyż nie wykonywano tego w kraju. Ważną rzeczą była unifikacja z produkowanym Fiatem 126p, aby móc produkować Beskida przy użyciu wielu komponentów z Malucha (układ hamulcowy, paliwowy, koła, alternator). Auto jest o wiele bezpieczniejsze od Malucha, gdyż zawiera energochłonne podłużnice i sztywny szkielet przestrzeni pasażerskiej. We wnętrzu samochodu jest sporo miejsca, gdyż opracowaqno go tak, aby mogły nim podróżować 4 dorosłe osoby (podobno miejsca jest tyle co w Polonezie). Wymiary zewnętrzne (Długość/szerokość/wysokość): 3235/1530/1364 mm, rozstaw osi: 2150 mm, masa własna: 630 kg, nośność 420 kg (Cinquecento - 400 kg, Opel Agila - 350 kg). Bagażnik, znajdujący się z tyłu samochodu, jest prawie 2 razy większy niż w małym Fiacie. Koło zapasowe znajuje się z przodu, w komorze silnika. Skonstruowano 8 sztuk tego samochodu z silnikami: 703ccm, 900ccm, 1100ccm (podobne silniki jak w Cinquecento i Seicento) i jednostką napędową z Yugo 45. Model z silnikiem 703 ccm ma parametry zbliżone do CC700, moc 30KM (22kW), którą osiąga przy 4800-5000 obrotach na minutę, maksymalny moment obrotowy wynosi 49 Nm przy 2700 obrotach. Autko rozpędza się do 125 km/h, a przy szybkości 90 km/h spala 3,9l/100km. Przednie zawieszenie stanowią kolumny McPhersona, wahacze jednoramienne i drążki reakcyjne; natomiast z tyłu zainstalowano wahacze wleczone, sprężyny śrubowe i amortyzatory ustawione pionowo. Gdyby Beskid wszedł do produkcji w końcu lat 80-ych, to śmiało mógłby sięgnąc po tytuł Samochodu Roku.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Google,wikipedia

Ostatnio edytowany przez oldtimer 125p Pon, 24.03.2008, 12:13, edytowano w sumie 7 razy

Pon, 07.01.2008, 16:01
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Post Re: FSO BESKID
Świetny artykuł oldtimer125p. Dodam, że kopia dokumentacji została sprzedana Renaultowi, który wykorzystał w Twingo I.

Pon, 07.01.2008, 22:29
Awatar użytkownika

Miejscowość: Racibórz
Samochód: 126p 652ccm
W tamtych czasach mogliśmy mieć TYLE samochodów a nic z tego nie wyszło .
A teraz co nie mamy nic i to jest przykre :/

Pon, 07.01.2008, 22:33
Awatar użytkownika

A ja się cieszę, że ten Beskid nie wyszedł, no bo wyglądu to on nie ma :wink: Ale strasznie mało pali :shock:

Pon, 07.01.2008, 22:36
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bielsko-Biała
Samochód: E36 318ti / 626 gf
brzydki sticker z tepsy ma na drzwiach
kolejny polski samochod ktory nie wszedl do produkcjii przez ustroj zrobiony z kału

Wto, 08.01.2008, 12:59
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Samochód: Audi A4 B8 Avant
Oldtimer,skoro auto było projektowane przez FSM to czemu w temacie jest FSO? :?

Wto, 08.01.2008, 14:39
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bestwinka k. Bielska-B.
Samochód: 126 & PII
Post Re: FSM BESKID
Żal mi go strasznie :(
Ma może ktoś jeszcze jakieś zdjęcia tego samochodu? Najlepiej jego tylnej części :wink:

Śro, 09.01.2008, 18:54
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bielsko-Biała
Samochód: E36 318ti / 626 gf
ja w bb go raz widzialem na zywo :>

Śro, 09.01.2008, 19:40
Awatar użytkownika

Miejscowość: Europa
Niewszedl do produkcji bo posiadal za luksusowe wnetrze(niepasowal do ploretariatu)

Śro, 09.01.2008, 22:03
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź / Warszawa
Samochód: Fiat Delta 3
PaweĹ‚14 napisał(a):
wyglÄ…du to on nie ma
bzdury opowiadasz, a jak miał wyglądać w latach 80-tych?

Śro, 09.01.2008, 22:37
Awatar użytkownika

RR ltd Co. napisał(a):
a jak miał wyglądać w latach 80-tych?

Nie wiem, inaczej, przednia część nadwozia mi tu nie pasuje :wink: Ale jak na tamte lata to całkiem ok

Śro, 09.01.2008, 22:45
Awatar użytkownika

Miejscowość: SG
Samochód: 323F (BJ)
RR ltd Co. napisał(a):
PaweĹ‚14 napisał(a):
wyglÄ…du to on nie ma
bzdury opowiadasz, a jak miał wyglądać w latach 80-tych?

pewnie nie było go na świecie wtedy to skąd ma wiedzieć? :D :wink:

Czw, 10.01.2008, 7:43
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź / Warszawa
Samochód: Fiat Delta 3
Kiedyś taki program w TVP (jeszcze za komuny :P ): Auto Moto Fan Klub i pamiętam, że pokazywali makietę jeszcze nowocześniejszego Beskida, miał lepiej dopracowaną karoserię i bardziej dopracowany design, ale nigdzie w necie nie ma śladu po tym projekcie :cry:

Czw, 10.01.2008, 11:15
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jelenia Góra
Samochód: Nadal ich za mało..
Kolejny -moim zdadniem świetny- projekt, który nie wypalił... Mogliśmy mieć tak pięknie, a teraz -jak ktoś wyzej zauważył- niestety nic nie mamy :x

Pon, 14.01.2008, 17:45
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ruda Śląska
Gdyby w Polsce produkowano ten lub inne modele (prototypowe) FSO czy FSM to Polska także była by kojarzona z motoryzacja, a tak inne mniejsze kraje mają swoje dość znane marki a my nic! Szkoda mi tego i innych polskich prototypów :(

Sob, 19.01.2008, 0:04

Samochód: hatch RWD PB
tak samo bylo z wiekszoscia samochodow produkowanych w polsce: jedna wielka kupa.
O ile samochody byly znosne to sens klepania poloneza w niezmienionej formie przez 20 lat byl co najmniej idiotyczny, i tak bylo ze wszystkim z kanciakiemi i z maluchem tez. Moglismy konkurowac z markami zachodnimi ale po co jak lepiej konkurowac z ładą;/

Czw, 21.02.2008, 21:54
Awatar użytkownika

Miejscowość: warszawa-koszalin
tak samo bylo tez z innymi pomyslami naszych Polskich inzynierow...moj dziadek pracowal po wojnie na okeciu w dziale projektowym...
jego bliski kolega popelnil samobojstwo ja przyjechala "delegacja" zsrr i zabrala to nad czym pracowal kilka lat...sami tego nie wyprodukowali i nam nie pozwolili..
a po twingo widac co mozna bylo z tym projektem zrobic gdyby......

Czw, 21.02.2008, 22:37
Awatar użytkownika

Miejscowość: SG
Samochód: 323F (BJ)
nie ma się co tu użalać. niektórzy piszą tak jakby np dyrektor fabryki zdecydował o nie wprowadzaniu do produkcji, bo mu się np nie chciało, albo miał zły dzień. niestety wtedy choćby cała Polska stanęła na uszach, włącznie z pierwszym sekretarzem, nie było możliwości własnej inicjatywy. taki był durnowaty ustrój. projekty były niezłe, ale od projektu do produkcji to daleka droga. myślę, że w tych czasach zachodnie firmy miały 10 razy tyle projektów w szufladach co Polska, a do produkcji wprowadzili może kilka. nie chcę tu umniejszać zdolności naszych inżynierów, podziwiam ich, że w tak prymitywnych warunkach potrafili stworzyć ciekawe projekty. też serce mi się kraje.

Pią, 22.02.2008, 8:16
Awatar użytkownika

Miejscowość: SH
Samochód: Civic 1.8 VTEC
A w jakiejś kronice WFDIF z początku lat 80tych troche o nim mówili i byli przekonani, że to już pewne, że zastąpi Malucha. No niestety nic z tego nie wyszło...

Sob, 01.03.2008, 10:52
Awatar użytkownika

Miejscowość: Racibórz
Samochód: 126p 652ccm
Dobrze że go nie zastąpił ;]
Mogli poprostu wypuścić kolejny swój model i byłby i maluch i beskid ..

Sob, 01.03.2008, 15:29
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna